Rebo.hu

Mothmáék szórakoztató vacsoravendége: Sly Moore

2022. október 04. - Boros Balint

marvel-darth-vader-14-tall-23452.jpg

Alig több, mint egy hete elindult az Andor című negyedik élőszereplős Star Wars sorozat. A negyedik epizódban pedig már meg is említettek (angolosan namedrop) is egy olyan karaktert, akit bár nagyon kevesen ismernek, de annál izgalmasabb lehet majd képernyőn látni nagyobb szerepben. Ő pedig nem más, mint az umbarai Sly Moore. De ki is ez a rejtélyes nőszemély, aki a klónháborúk óta szolgálja Palpatine-t? Alábbi cikkünkben erre adunk választ.

Ott volt a kezdetektől a háttérben

Sly Moore egy erőérzékeny umbarai volt, aki Sheev Palpatine kancellárrá választása óta szolgálta a sith-et, mint vezető adminisztratív asszisztens. Bár nem ismert teljesen Sly Moore és Palpatine közös múltja, de az umbarai tudott arról, hogy Palpatine valójában a sith nagyúr, Darth Sidious és tudatosan segítette is a hatalomra kerülésében. Annak ellenére, hogy a klónháború idején Palpatine mellett szolgált, nem sokat tudunk Moore tevékenységéről abból az időszakból. Annyi biztos, hogy Moore részt vett olyan kulcsfontosságú eseményeken, mint a Palpatine különleges jogosítványait megszavazó szenátusi ülés és a coruscanti csata. Moore része volt annak a delegációnak is, amely felügyelte Kicsi Poggle geonosisi főherceg hazaszállítását a Geonosisra.

Who the Heck Is Sly Moore? | Star Wars Amino

De ott volt azon az operaelőadáson is, ahol később Palpatine mesélt Anakinnak Darth Plagueis tragédiájáról. Moore akkor is Palpatine mellett állt, amikor az a szenátusban  kikiáltotta a Galaktikus Birodalmat, lezárva ezzel a klónok háborúját, és megsemmisítve a Köztársaságot.

A Birodalom kikiáltása után Moore-t meghívta egy ebédre Mon Mothma férje, Perrin Fertha. Ezután a vacsora után Moore életében egy hatalmas vakfolt van. A leghamarabbi ismert esemény Moore életével kapcsolatban már a hothi csata utánra tehető, amikor is ő felügyelte Bestooni Ochi vadászatát Darth Vaderre, amit az uralkodó azért rendelt el, mert a tanítványa megtagadta a parancsát és kutatni kezdett a fiát elrejtő lázadók után. Annak ellenére, hogy Ochi halottnak gondolta Vadert, Moore nem értesítette a császárt az orgyilkos jelentéséről. Moore ugyanis kételkedett Ochi szavaiban. Kételyei be is igazolódtak, amikor Vader visszatért a Háló-mocsár Szeméből, ahonnan egy sith útkeresőt kapva egy vadászgéppel és a foglyul ejtett Bestooni Ochival elindult az Exegolra, hogy felkutassa Palpatine titkait. Emiatt Moore azt a feladatot  kapta, hogy állítsa meg Vadert. Erre a célra  három csillagrombolót bocsátott az adminisztrátor rendelkezésére az Uralkodó. A Moore parancsnoksága alatt álló erők viszont nem voltak képesek arra, hogy megállítsák Vadert, így az sikeresen eljutott az Exegolra, ahol felfedezte  a Végső Rendet. Moore az Exegolról visszatért a Coruscantra Palpatine és Vader oldalán, ahol részt vett Vader páncéljának újjáépítésében, amit ugyanabban a kórháztoronyban hajtottak végre, ahol Vader az eredeti páncélját kapta a mustafari csata után.

Darth Vader #14: The Slyer the Moore, the More the Slyer - Comic Watch

Miután megépült Vader új páncélja Moore-t a kudarcai miatt lefokozták. Ezután felbérelte IG-88b-t és a bestooni droid kalózokat, hogy végezzenek Vaderrel.

Moore informálta őket Vader sérült állapotáról és még egy olyan kóddal is ellátta az IG egységet, aminek a segítségével fel tudja törni, és megbénítani a sith nagyúr páncélját. Ám IG-88b és droid társai még Moore segítségével sem tudták legyőzni a sith nagyurat. A fiaskó után IG-88b visszatért a Coruscantra és informálta Moore-t és szövetségeseit arról, hogy Vadert nem lehet legyőzni. Nem sokkal IG-88b jelentése után Vader lecsapott Moore szövetségeseire, akik ugyan megpróbálták felvenni vele a harcot – Sly Moore még a páncélját is lebénította – de nem tudtak győzni a sith nagyúr felett. Moore csak úgy tudta megmenteni az életét Vader haragjától, hogy meggyőzte őt arról, hogy Luke Skywalkert csak a karbonitba fagyasztott Han Solo megszerzésével tudja elfogni. Így Moore részt vett a jekarai aukción, ahol a Vörös Hajnal megpróbálta eladni a karbonitba fagyasztott Solót. Bár Moore megpróbálta tisztességes aukció útján és elmetrükköket bevetve is megszerezni Han Solót, de nem tudta manipulálni Jabbát és a Hutt Tanács jelenlévő tagjait. Moore nem értette, hogy a huttok miért szavaznak a Birodalom képviselője ellen, erre Ochi elmagyarázta az umbarainak, hogy Vader egyedül azért küldte Moore-t a Jekarára, hogy megszégyenítse őt Palpatine szemében. Az aukciót Vader nagyúr érkezése zavarta meg, aki magának követelte Solót. Bár Moore megpróbálta Vader és Jabba vitája során elmagyarázni a sith nagyúrnak az aukció helyzetét, az helyretette a nőt, és megfenyegette azzal, hogy informálni fogja az Uralkodót az aukció során elkövetett kudarcáról. Moore az aukció során még egyszer megpróbált merényletet megkísérelni Vader ellen a bestooni droid kalózokat felhasználva, de Ochi megakadályozta Moore kísérletét, és az Executorra vitte Mas Amedda színe elé. Ezután Moore visszatért a Coruscantra. Itt kezdte meg Darth Vader a Birodalmon belüli Vörös Hajnal kémek elleni hadjáratát, melynek során több olyan személlyel is végzett, akik valójában nem voltak a Hajnal tagjai. Emiatt Ochi kérdőre vonta Moore-t és azzal vádolta meg, hogy az umbarai nő volt az, aki megalkotta a hamis listát. Erre Moore azzal válaszolt, hogy ha ő tette volna, akkor Ochi lett volna az, aki a lista első helyére kerül. A párost azonban túszul ejtette Sabé és ZED-6-7 azért, hogy megtudják, mik Vader motivációi, és hogy felhasználják a sith nagyurat a káosz terjesztésére és a galaktikus zűrzavar elmélyítésére.

Nos, egyelőre ennyit tudunk Sly Moore történetéről a kánonban. Mint látható, információink zöme is első sorban A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér eseményei közötti időszakra tehető, köszönhetően az ezt a rövid periódust feldolgozó képregényeknek. Sly Moore klónháborús tevékenysége, illetve a Birodalom születésében játszott szerepe azonban még sok érdekességet rejthet magába, amelyeket talán épp az Andor sorozatból ismerhetünk majd meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr5817945882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása