Rebo.hu

A háború sújtotta Ukrajnában készült Darth Vader szinkronhangja az Obi-Wan Kenobi sorozathoz

2022. szeptember 24. - DanCarver

vader-anakin-obi-wan-kenobi.jpg

Sokak gyermekkori álma vált valóra, amikor idén visszatért a képernyőre Ben Kenobi és Darth Vader az Obi-Wan Kenobi sorozatban. Vader hangját azonban már nem James Earl Jones adta, hanem archív anyagok alapján mesterséges intelligenciával keverték újra a klasszikus trilógiából ismerős szinkront. A Lucasfilm egy feltörekvő ukrán hangtechnikai céget bízott meg a feladattal, akik a munkát az orosz-ukrán háború közben fejezték be.

A Star Wars-univerzumában mindig is alapvetőek voltak a politika és a háborús konfliktusok. Ám, míg nekünk rajongóknak ez csupán fikció, addig másoknak a háború nagyon valóságos ebben a pillanatban is. Szeptember 23-án egy rendkívül érdekes cikk jelent meg a Vanity Fair oldalán, amely bemutatja annak az ukrajnai tech cégnek, a Respeechernek történetét, akik részt vettek az új élőszereplős Star Wars sorozatok szinkronjaiban.

A Respeechert 2018-ban alapította Olekszandr Szerdjuk ukrán hangtechnikus a társaival. A cég saját gyártású mesterséges intelligenciával és gépi tanulással klónozza a beszédet és a hangokat elsősorban filmes felhasználásra. Először A Mandalóri második évadánál kerültek kapcsolatba a Lucasfilmmel, ugyanis az ő szoftverük segítségével sikerült életre kelteni a fiatal Luke Skywalker hangját. Mark Hamill hangja már túl sokat öregedett, ezért a Lucasfilm hangtechnikai részlege, a Skywalker Sound külsős szakembereket bízott meg, így került a képbe az ukrán csapat. Akárcsak Hamill arcát, úgy hangját is hasonlóan sikerült életre kelteni. Archív hanganyagokat használtak fel, amelyeket betanítottak az algoritmusnak és az képes volt úgy rekonstruálni, hogy a klasszikus trilógiából ismerős Luke-ot hallhattuk. A cég ezután újra alkalmazta ezt a Boba Fett könyvének hatodik epizódjában, ahol Skywalker már sokkal több szerepet kapott és az eredmény egészen valósághű volt. A csapatot ezután megbízták az Obi-Wan Kenobival, hogy készítsék el Darth Vader szinkronját is. Vader ikonikus hangját korábban James Earl Jones adta, ám a kilencvenegy éves színész hangja túl sokat változott az elmúlt évtizedekben és a színész is visszavonult a filmezéstől, így az ő esetében is a Respeecher technológiájához nyúlt a Lucasfilm. Ám a történelem közbe szólt.

Bogdan Beljajev huszonkilenc éves szintetikus-beszéd művész a cégnél, aki éppen otthonról dolgozott, amikor megszólaltak a szirénák az ukrán-lengyel határhoz közeli Lvivben. Február 24-én az orosz hadsereg megszállta Ukrajnát és a konfliktus azóta sem csillapodott, ezekben a percekben is zajlik.

„Amikor hallottuk, hogy rakétákkal támadnak és hogy az ország egyes részein megszűnt az [internet] kapcsolatunk, menedéket kerestünk” – mondta Beljajev.

luke-beljajev.JPG

Luke Skywalker a Boba Fett könyvében és Bogdan Beljajev művész

Beljajev és a többiek a cégnél azután is folytatták a munkát, hogy az orosz csapatok átlépték a határt, hiszen a világ másik felén számítottak rájuk, hogy elkészüljön az Obi-Wan Kenobi sorozat. Kijevben, a Respeecher munkatársai szintén kitartottak, akkor is, amikor az oroszok ostrom alá vették az ukrán fővárost.

„Megértettem, hogy ha most nem küldöm el a felvételeket, akkor lehet, hogy soha nem küldöm el őket.” – mondta Beljajev

Dmitrij Belijevcovnak, a cég társalapítójának egy színházteremben sikerült online kapcsolatot létesítenie, ahol már minden ablakot bedeszkáztak és könyvekkel pakolták tele az esetleges robbanások ellen.

A programozók, akik betanították a szoftvernek James Earl Jones hangját, már pincékben kialakított óvóhelyeken végezték a munkát a szinkronhoz.

respeecher-team.jpg

A Respeecher-csapata

Eközben a Skywalker Sound főhadiszállásán Észak-Kaliforniában, Matthew Wood felügyelte az Ukrajnából érkező hanganyagokat. Elmondása szerint azért szerződtek a Respeecherrel, mert az általuk generált hangok rendkívül emberiek és élethűek.

„Természetesen a legfőbb gondom az ő jólétük volt” - mondja Wood, aki harminckét éve dolgozik a Lucasfilmnél, olyan karakterek hangját kölcsönözte, mint Grievous tábornok vagy Bib Fortuna az előzménytrilógiában. „Mindig vannak olyan alternatívák, amelyeket követhetnénk, amelyek nem lennének olyan jók, mint amit ők adnának nekünk. Soha nem akartuk őket semmilyen további veszélynek kitenni, hogy az irodában maradjanak, hogy valamit csináljanak.” – mondta a hangmérnök.

Wood szerint a Respeecher csapata mindenkinél jobban tudja visszaadni azt a felejthetetlen és fenyegető hangot, amelyen Jones negyvenöt évvel ezelőtt életre keltette Vadert. Wood az évek során tucatszor vette fel Jones hangját, legutóbb a Skywalker korában, amikor a film elején hallhattuk Vadert pár mondat erejéig. Ehhez azonban kikérték Jones engedélyét is. Amikor megmutatták neki a Respeecher munkáját a színész beleegyezett, hogy archív hangfelvételek segítségével, – igaz mesterségesen – újra életre keltsék a Star Wars ikonikus főgonoszát. Egy félig kiborg karakter esetében talán még helytálló is volt a megoldás. Jones végig részt vett tanácsadóként a projektben, neki tulajdonítják a karakter alakításának koordinálást, Wood pedig amolyan „jóindulatú keresztapaként” jellemzi a hozzájárulását.

matthew-wood.JPG

Matthew Wood az előzménytrilógia kellékei között

Az orosz-ukrán háborút megelőzően Wood, az Obi-Wan Kenobi rendezője és showrunnere, Deborah Chow, valamint a Respeecher-csapata között szinte folyamatos információcsere zajlott.

„Egy olyan karakter esetében, mint Darth Vader, akinek lehet, hogy 50 sora van a sorozatban, majdnem több mint 10 000 fájlból álló oda-vissza beszélgetésem lehetett”. – mondta Wood.

Ennek nagy részét a párbeszédek megváltoztatása és az azt követő finomhangolás tette ki. Wood azt mondja, ahogy az orosz támadás közeledett, csökkentette a kéréseket feléjük. De a Respeecher csapat hozzáállása, viszont ez volt:

„Dolgozzunk, dolgozzunk a megpróbáltatásokkal szemben is, tartsunk ki.” – mesélte Wood.

vader_vs_obi-wan.JPG

Ben küzd Vaderrel az Obi-Wan Kenobi sorozatban

Szerdjuk azért tudta, hogy Darth Vader hangjának újraalkotása egy TV sorozathoz, nem élet-halál kérdése. Mégis nagyon büszke arra a munkára, amit az Obi-Wan Kenobin végeztek és szeretné, ha a világ is megismerné, hogy az ukránok segítettek abban, hogy az a bizonyos utazás a messzi-messzi galaxisba lehetséges legyen, még ha szörnyű körülmények között is.

„Munkahelyeket teremtünk az embereknek, pénzt fizetünk nekik, hozzájárulunk az ukrán gazdasághoz, és ez elég sokat jelent” - mondja. „De emellett remélhetőleg emiatt több ember hall majd Ukrajnáról – a technológiai közösségünkről, a startupjainkról – is”. – mondta az ügyvezető igazgató.

A Respeecher jelenlegi is működik, de a mostani projektjeik még titkosak.

„Egy negyvennégy milliós nemzet szenved. Sok menekült, sok civil meghalt, sokan meghaltak a hadseregben az ukrajnai orosz invázió miatt. Mindannyiunknak további [felelőssége], hogy segítsünk egymáson. Láthattátok, hogy az ukránok mennyire egységesek és rugalmasak ebben a pillanatban, de abból a szempontból, hogy most hogyan élünk: Felkelünk, elmegyünk dolgozni, aztán hazamegyünk, és megpróbálunk aludni. Én jelenleg el vagyok választva a családomtól. A feleségem és a lányom külföldön vannak. A határra hoztam őket, amint az egész elkezdődött”. – mondta Szerdjuk

vader-fire-obi-wan-kenobi.jpg

Darth Vader az Obi-Wan Kenobi sorozatban

Obi-Wan Kenobi ritka ünnepi pillanatot biztosított. A még Kijevben tartózkodó Respeecher-alkalmazottak összegyűltek, hogy megnézzék Vader első szereplését a műsorban, és Lvivben felhívták Beljajevet, hogy szurkoljanak neki. A nézők imádták Vader félelmetes visszatérését, dicsérték dermesztő jelenlétét. Jones családja elmondta Woodnak, hogy mennyire elégedettek a sok munka eredményével, a színész iránti tiszteletadással, amely tiszteleg a sok év előtt, hogy hangot adott a galaktikus zsarnoknak.

Miután befejezte a Vaderrel kapcsolatos munkálatokat, Beljajev önkéntesként kezdett segíteni a háború áldozatainak. Lvivet is bombázások érték, de a háborús övezetek elől menekülők számára menedékhellyé vált. Munkája nagy részét az tette ki, hogy segített a menekülteknek élelmet és menedéket találni. Arra a kérdésre, hogy mi volt a bizonytalan kezdeti időkben, és hogy milyen elszántan akarta befejezni alkotói munkáját, így válaszol:

„Miért csináltam? Nagy megtiszteltetés a Lucasfilmmel dolgozni, és gyerekkorom óta Star Wars-rajongó vagyok. Még ha háború is van, nincs mentség arra, hogy annak a bajkeverője legyél, amit gyerekkorod óta szeretsz”. – mondta Beljajev

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4417938880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása