Rebo.hu

Szeparatista holokron #4.: A Szenátus, a Tanács és a propaganda

2022. július 25. - viragirwin

1_borito.png

A Független Rendszerek Konföderációja Yavin előtt 24-ben alakult Dooku raxusi beszéde után. Rengeteg rendszer szakadt el a Köztársaságtól, melyekben George Lucas világának talán legkreatívabb lényei élnek. Legtöbbjük ma sem tartozik a mainstream fajok, illetve karakterek közé a rajongók szemében, így nem is láthatjuk sűrűn e fajokat filmekben vagy sorozatokban. A legtöbben keveset tudnak róluk, de a Szeparatisták rajongójaként feltett szándékom, hogy új cikksorozatomban közelebb hozzam őket a rajongókhoz.

A Konföderáció politikai felépítése

A Független Rendszerek Konföderációja a csatlakozott bolygók államszövetsége volt, ahol a tényleges operatív testületnek a Szeparatista Tanács, a törvényhozó testületnek pedig a Szeparatista Szenátus számított. Mindkettő vezetője Dooku, Serenno grófja volt. Habár ő volt a hadsereg legfőbb irányítója is, hatalma elvileg nem lehetett volna korlátlan, kötötte a Konföderáció alkotmánya, a Független Rendszerek Rendeletei.

Ám Dooku valójában diktátorként irányította a Szövetséget, Darth Sidious sith nagyúr bábjaként.

Dooku halála után Grievous tábornok lett az államfő.

A Szenátus (vagy Kongresszus) több ezer szövetséges világ szenátoraiból állt és civil törvényhozó testület volt. A szenátorok közül sokan a Galaktikus Szenátusban is szolgáltak, de az elszakadás után tovább képviselték választóikat. A Szenátusban több frakció működött:

  • a Békepárt, amelynek tagjai különböző okok miatt a háború befejezését szorgalmazták;
  • a Háborúpárt, amelynek tagjai a Köztársaság teljes pusztulását követelték;
  • és a Függetlenségi Frakció, amelynek tagjai teljes semlegességre törekedtek a háborúban és csalódtak Dookuban.

A Szenátus a Konföderáció fővárosában, Raxulonban ülésezett, a Raxus Secunduson, amit egyszerűen Raxusnak is hívtak.  A bolygó híres volt természeti csodáiról és szépségéről. A városokat úgy alakították ki, hogy a természetből minél nagyobb részt megőrizzenek, így nem áldozták fel a bolygót a fejlődés oltárán. A Raxus folyamatosan a szeparatista hadsereg védelmi blokádja alatt állt. Dooku – a háborúra hivatkozva – csak ritkán jelent meg személyesen a bolygón, a Szenátus üléseit így hologramkét irányította.

2_-a-ket-szenatus.jpg

A Kongresszus házelnöke a siniteen Bec Lawise volt. Az elvhűségéről ismert és barátságos Lawise nemcsak a Szeparatista Szenátusban tudott rendet teremteni, hanem az ellenséges oldal sok szenátorával is baráti kapcsolatot ápolt. A Kongresszus nagy veszteségnek tartotta a halálát. Lawise meggyilkolása sokakban mélyítette az ellenszenvet a Köztársasággal, főként Amidala szenátorral szemben, annak ellenére, hogy Dooku titokban szerepet játszott a merényletben.

3_-bec-lawise.png

A Békepárt vezetője Mina Bonteri szenátor volt, aki eredetileg az Onderonon született, mely bolygót a Galaktikus Szenátusban is képviselte. A konföderációs világok elszakadását megelőzően Bail Organa és Mon Mothma is felfedezte, hogy Dooku megkörnyékezte a nőt és megpróbáltak hatni rá. Bonteri és Padmé Amidala Palpatine főkancellár egyik partiján találkoztak, ahol Rush Clovis mutatta be őket egymásnak.

Mina Bonteri az akkor még „zöldfülű” Amidala mentorává vált,

azonban végül hallgatott Dookura és csatlakozott a szeparatistákhoz, lemondva szenátori címéről. Dooku rábízta a Japrael szektort és a Raxusra költöztette. Meg kellett szakítania minden kapcsolatot Padméval és addigi kollégáival, ám végül a Dookuba fektetett bizalma és a béke megteremtésére tett kísérlete az életébe került. Fia, Lux Bonteri, visszatért az Onderonra és segédkezett annak felszabadításában.

4_-mina-bonteri.jpg

A Szeparatista Tanács (vagyis az operatív testület) tíz főből állt:

  • Nute Gunray helytartó (neimoidiai), a Kereskedelmi Szövetség vezetője;
  • Kicsi Poggle (geonosisi) a Geonosis főhercege;
  • Wat Tambor emír (skakoi), a Techno Unió vezetője;
  • San Hill (muun), az Intergalaktikus Bankár Klán elnöke;
  • Rune Haako és Rute Gunnay (neimoidiaiak), Kereskedelmi Szövetség;
  • Passel Argente (koorivai), a Vállalatszövetség bírája;
  • Shu Mai (gossam), a Kereskedő Céh elnöke;
  • Po Nudo (aqualish), Ando szenátora, a Hiperkommunikációs Kartell vezetője;
  • Tikkes (quarren), a Mon Calamari korábbi szenátora.

5_-a-tanacs-art-by-totemos-reszlet.jpg

Habár a Tanácsban minden tagnak egyenlő szavazati joga volt, a törvényük kimondta, hogy Dooku és Grievous együttes halála esetén, a legnagyobb gazdasági beruházással rendelkező személy vegye át az államfő szerepét.  Ez a tag a háború alatt végig Gunray volt. 

Az első három tag bemutatásával nyitottam a cikksorozatot, ugyanis a többiekről csak nagyon általános dolgokat tudunk. A haszonleső Shu Mai például az egyetlen volt, aki megkérdőjelezte a szövetség céljait a Geonosison.

San Hill helyett általában a Scipio szenátorát, Nix Cardot láthattuk.  A muun szorosan együtt dolgozott Gume Saam (Techno Unió) és Lott Dod (Kereskedelmi Szövetség) képviselőkkel, hogy mindkét háborús félből nyereséget csaljanak ki.  A bank és ezek a vállalatok semlegesnek vallották magukat a háborúban, miközben előbbi hitelt adott mindkét félnek, utóbbiak gyárai pedig ontották magukból a droidokat a Szeparatisták és a hajókat a Köztársaság számára.

A Bankár Klán központja a havas Scipión volt.  A bolygón, hasonló elrendezésben a Cato Neimoidiához, páncéltermekben őrizték a galaxis vagyonát.  A Klánt a Core Five (Ötök, az Öt Legfontosabb) irányította, ők egy mini szenátusként funkcionáltak a rendszeren belül. Scipio mindenkori szenátora az ő szavukat közvetítette, de általában ő is az öt tag egyike volt. A klónháborúk utolsó évében egy rövid ideig Rush Clovis töltötte be ezt a tisztséget. A férfi ugyan az emberi fajba tartozott, de egy muun bankár nemes nevelte fel, miután felesége és Clovis szülei egy balesetben meghaltak.  A muun a baleset előtt is gondját viselte a szolgáló fiúnak és a saját gyerekeivel együtt taníttatta.  Clovis éppen ezért mindig megvédte a muunokat, akiket galaxis szerte rengeteg kritika és előítélet ért. A Coruscanton töltött első pár hetében beleszeretett Padméba, végül pedig az életét áldozta érte.

6_-clovis-az-otok-tagjakent.png

A propaganda gépezete

Po Nudo, miután otthagyta a Galaktikus Szenátust, a Hiperkommunikációs Kartell vezetője lett. Ő az egyetlen tanácstag, aki mindhárom előzményfilmben szerepelt Gunray mellett. Az Ando bolygó szenátora volt, ahonnan Trench admirális is származik. 

A szeparatisták Shadowfeednek (Árnyékadó) nevezett adásáért is felelt, ami a Köztársasági Holohálózat mellett nyújtott kommunikációs alternatívát. Ennek segítségével közvetítették Dooku gróf beszédeit, a Köztársaság bűntetteiről szóló híradásokat, a klónellenes propagandát és igyekeztek elvonni a figyelmet a háború valódi borzalmairól. A Köztársaság ugyanezt csinálta a Holohálózaton keresztül. A Shadowfeed a Holohálózat szabotálásával juttatta el adásait a Köztársaság világaira, nem engedélyezett műsorként. Ansibella Dellu szenátor felelt a terjesztéséért, de Tarkin kapitány folyamatosan levadászta a sugárzását biztosító létesítményeket.  Dooku gróf gyűlölte emiatt, illetve azért, mert az Eriadu nem csatlakozott a Konföderációhoz.  Dooku nem tudott hatással lenni Tarkinra és ez sértette a grófot. Sidious valójában ezzel bizonyosodott meg Tarkin hűségéről és terelte egyre feljebb őt a ranglétrán. Ansibella Dellu szenátor egyébként a Raxusról származott és ünnepelt művész volt. Ő készítette a Konföderációt hirdető egyik leghíresebb propaganda-plakátot is.

7_-propaganda-a-kozepso-dellu-szenator-muve.png

Természetesen a Köztársaságot támogató művészek is folyamatosan reagáltak munkáikkal az ellenséges propagandára, az egyik legfőbb téma a hadsereg felépítése volt.  A Konföderáció azzal érvelt, hogy nem áldoznak fel igazi életeket a harcokban, míg a Köztársaság azzal, hogy az ő katonáiknak van lelkük és képesek önállóan is döntéseket hozni.  A droidok mindkét fél álláspontjában vesztesek voltak, annak ellenére, hogy a köztársasági állításokat nem egy megcáfolta.

A Szeparatista Szövetség világai a korrupt Köztársaságból akartak menekülni és ezt a konfliktust remekül használta ki Darth Sidious. Fontos, hogy ezen világok többsége tényleg hitt a békés elszakadásban, csupán egy kis részük vágyott megtorlásra, de nekik is bőven volt erre indítékuk.  A karizmatikus Dooku gróf sohasem beszélt erőszakról, hősként ünnepelték, akárcsak Grievous tábornokot.  A szenátorok hittek abban, hogy a Kongresszus működik, hogy nem vállalatok bábjai már, miközben ők maguk voltak a bábok. Sidious célja nemcsak a faji ellentétek mélyítése volt, hanem egyben a galaxis kimerítését és a Köztársaság, valamint a jedik megítélésének végleges megrontását is megcélozta, hogy aztán létrehozhassa birodalmát.

A szeparatista világok pedig ugyanúgy halálra voltak ítélve, mint a Köztársaság.

(A cikk eredetileg a Ziro.hu oldalán jelent meg 2022. 06.02-én.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4617890125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása