Rebo.hu

Szeparatista holokron #1.: Kicsi Poggle és a Geonosis

2022. július 25. - viragirwin

1_-ke_p-bori_to.png

A Független Rendszerek Konföderációja Yavin előtt 24-ben alakult Dooku raxusi beszéde után. Rengeteg rendszer szakadt el a Köztársaságtól, melyekben George Lucas világának talán legkreatívabb lényei élnek. Legtöbbjük ma sem tartozik a mainstream fajok, illetve karakterek közé a rajongók szemében, így nem is láthatjuk sűrűn e fajokat filmekben vagy sorozatokban. A legtöbben keveset tudnak róluk, de a Szeparatisták rajongójaként feltett szándékom, hogy új cikksorozatomban közelebb hozzam őket a rajongókhoz.

A vörös bolygó

A Geonosis a Külső Gyűrűben helyezkedett el, a Tatuintól csupán egy parszekre. Felszíne sivatagos, sziklákkal teli és barátságtalan volt. Rovarszerű lényei riasztóak voltak a legtöbb ember számára, de ha félretesszük előítéleteinket, mint minden bolygó, a Geonosis is csodákat rejthetett számunkra. Érdekesség például, hogy ha odatévedtünk volna réges-régen, vizet nemigen találtunk volna, mégis mindenütt friss áradások nyomaira lennénk figyelmesek. A víz kanyonokat és érdekes formákat alakított ki a bolygón, amiket az ott lakók épületekként használtak. Életük nagy részét ennek ellenére – valószínűleg pont a véletlen árvizek miatt – a föld alatt élték. A rovarszerű lények társadalmát George Lucas a házát megszálló termeszekről mintázta, fejük azonban eredetileg a neimoidiaiaké volt. A kissé sáskaszerű lények a tervek szerint kaméleonként tudtak volna színt változtatni, de végül csupán a bolygó vörösesbarna felszínéhez igazodott a kitinpáncéljuk.

A bolygó ásványokban gazdag volt, réges-régen bányászok fedezték fel, akiktől a geonosisiak ellesték a technikai vívmányokat. Számuk és társadalmi tudatuk miatt gyorsabban és hatékonyabban dolgoztak bárkinél, azonban mikor a Külső Gyűrű világairól a telepesek visszavonultak a jobban élhető Magvilágokba, elrabolták tőlük vívmányaikat, ötleteiket és megszakították az együttműködést.  A geonosisiak emiatt nem bíztak a kívülállókban. 

2_ke_p-tervrajzok.jpg

Kicsi Poggle, a geonosisi aki meghazudtolta nevét

„Semmit nem szedsz ki belőlem, jedi!”

Első látogatásunkkor is meg tudnánk különböztetni a két társadalmi kasztot: a harcost, illetve a drónt. Utóbbiak szárnyatlan alacsonyabb rendű dolgozók, előbbiek az őket fegyelmező és védelmező röpképes erők. Egy drón az arénában harcossá válhat, de eljuthat egészen akár a főhercegi címig, ahogy azt egyikük be is bizonyította. Poggle drónnak, vagyis dolgozónak született, de sokkal többre vágyott. Nem nézte jó szemmel Hadiss főherceg uralmát, ezért felkelést szervezett ellene. Darth Sidious Poggle terveit hasznosabbnak találta, így segédkezett a hatalomra jutásában. Poggle a Petranaki arénában végezte ki Hadisst, ahol később az első geonosisi csata is kitört.

3_ke_p_-poggle-portre_-750x900.jpg

Poggle a Stalgasin kaptár és ezzel a Geonosis vezetője és arca lett. Célja az volt, hogy elismerjék népét és a munkájukat, illetve a Köztársaság ellen is bosszút forralt.

Nem beszélte a galaktikus közöst, de megértette és sokszor ezt az egyirányú kommunikációt ravaszul kihasználta. Általában érzelemmentes és kifürkészhetetlen figura volt, nem hatottak rá az elmetrükkök, kaptártudata sokkal erősebb volt annál. Kiváló harcos és stratéga volt, James Luceno Katalizátor című regényéből pedig az is kiderült, hogy nagyon értett a megtévesztéshez és a politikához is, egyúttal végtelenül hűségesen igyekezett képviselni népe érdekeit.

Mindig magánál hordta hatalma jelképét, egy fehér, nagy ragadozó szarvából kifaragott botot. A neve (Kicsi Poggle, más fordításokban Kisebb Poggle) a származására utalt (azaz, hogy a társadalmi ranglétrán alulról emelkedett fel) és nem szégyellte.

„Bey oh zee barote hundit”, avagy „Kezdődjék a kivégzés!”

A Geonosison élők nyelve a kaptárnyelv, amely hallásra morgó torokhangokból és füttyökből áll, erősen emlékeztet egy „rappelő magnóra”. A kívülállók meg tudták tanulni, Orson Krennic például még Poggle-t is meglepte próbálkozásával. A nyelv maga állítólag lényegében hosszú és rövid mássalhangzók váltakozása, amibe némi magánhangzó is vegyül.

Eredete szintén állatokhoz köthető, bár nem rovarokéhoz. Ben Burtt és Matthew Wood – aki évtizedek óta a Skywalker Sound egyik legfőbb hangszerkesztője, illetve Grievous Tábornok és szinte az összes szeparatista karakter, illetve droid hangja – párzó pingvinek és banánért küzdő gyümölcsevő denevérek hangját mixelte össze. Érdekesség, hogy a magyar származású színész, Marton Csokas is vett fel hangokat Poggle szerepéhez, amit végül nem tudni mennyiben használtak fel, de valószínűleg teljesen kivágták.

Galaktikus tervek

Darth Sidious aligha találhatott volna jobb munkaerőt terveihez a geonosisiaknál. Egyetlen problémába ütköztek csupán: nem tudtak rájönni, hogyan fog a Halálcsillag tüzelni. Nem voltak képesek az ehhez szükséges energia tárolására, majd annak biztonságos és irányított kilövésére.

Orson Krennic végül Galen Erso ötletével jutott előrébb, ami a kiberkristályokon alapult. Poggle pedig kiszabadult köztársasági börtönéből, miután elhitette Krennic-kel, hogy az oldalára áll és segít elkészíteni szabadsága fejében egy szuperfegyvert nekik is. Látszólag a fegyveren dolgoztak mérnökei, valójában a hajóját szerelték fel, egyebek között erős hiperhajtóművel, amivel aztán visszatérhetett a Szeparatista űrbe, meglógva Krennic orra előtt.

Primitívek…Vagy mégsem?

A Magvilágok és a Belső Gyűrű lakói számára mindenképpen primitívnek számítottak a Geonosis lakói, hiszen van egy furcsa kettősség társadalmukban. Egyrészt kaptártudatuk ellenszenvesnek hatott, mivel az egyén akarata nem számított. Mégis, a geonosisiak ezt nem így fogták fel, számukra igenis pont az számított, amit a sok egyén közösen létrehoz. Ezt kívülállóként kicsit nehéz elképzelni. Azok, akik feljebb is léptek, a közösségért tették, hiszen nekik kellett megvédeniük a dolgozókat.

Poggle is hasznosabbnak találta a saját terveit a Geonosis fejlődése szempontjából, ezért lázadt fel, nem pedig azért, hogy politikusként vagy vagyonosként tetszelegjen. Kegyetlennek hathat, amikor nem törődött a munkások életével és azok egymást ölték hibáik miatt, de náluk ez a természetes szelektálódás része volt, ami összességében a közösséget segítette. A másik furcsaság, hogy nem igazán ismerték a család fogalmát, mivel mind egy királynőtől születtek. Csak kasztjuk volt, s a népük. Társadalmuk tehát elég primitív alapokon nyugodott, mégis hatékony volt és így jutottak előre. Technikai fejlődésük és képességeik hatalmasak voltak, míg a társadalmuk valamelyest visszamaradott.

A Nagy Karina

Karinának nevezték a Geonosis királynőjét. Ez nem egy név hanem egy titulus, amit minden soron következő királynő felvett. A Karina volt az igazi parancsnoka a geonosisi erőknek, a főhercegek is tőle kaptak utasításokat.

Képes volt tudatával és agyférgekkel irányítani nemcsak az élő, hanem a holt gyermekeit is.

Minden geonosisinak ő adott életet, lényegében olyan volt, mint egy termeszvár vagy hangyaboly királynője. A klónháborúk előtt állandó lakhelye a Progate templom volt, mely elpusztult a második geonosisi csata során.

4_-ke_p-zombik.jpg

Mérnöki csodák

E nép nemcsak társadalmában, hanem építészetében is hasonlít a Földön élő rovarokra. A hangyák végtelen járataihoz és a termeszek nagy kiterjedésű, magas váraihoz hasonlatos építmények egyaránt megtalálhatóak voltak náluk. A Geonosison sétálva rengeteg finoman kimunkált alakzatot, templomot és arénát találhattunk volna. A fontosabb épületek díszesek voltak, a föld alatti végtelen járatok is nagy precizitással készültek.

A geonosisiak szerették munkájukat a lehető legalaposabban és legnagyobb hatékonysággal végezni és sokat adtak a kinézetre is. Fegyverzetükkel alkalmazkodtak viszonylag könnyű testükhöz, ezért inkább létszámukra hagyatkoztak. A klónháborúkban viszont már  egyebek között tankokat is fejlesztettek saját hadseregüknek, ezzel megindultak egy új fejlődési úton.  Űrhajóik luxuscikknek számítottak, Dooku gróf napvitorlását is ők készítették.

5_-ke_p_-dooku-hajo_ja.jpeg

Egyéb érdekességek

  • Kicsi (vagy Kisebb) Poggle főhadnagya Sun Fac volt, aki jobb szemét sosem tartotta nyitva. Az arca jobb oldalán húzódó seb arra utal, hogy valószínűleg harcban elvesztette egyik szeme világát. Poggle legkorábbi támogatója volt, s mint minden geonosisi arisztokrata, ő sem törődik a dolgozókkal. Szájából két agyar áll ki és ő vezeti a kivégzéseket a Petranaki arénában.
  • A geonosisiaknál is volt munka ünnepe, úgy hívják Meckgin. Ekkor a hatalmas arénákban gyűltek össze és a legtöbb drón ilyenkor próbált harcossá válni.
  • Népszerű ételük volt a boltíves grubik, ami egy őshonos rovarféle és grillezve fogyasztották.
  • Ha nem vonzanak a lárvák és rovarok, a Geonosison felszín alatti katakombákban gombákra lelhetsz, melyek ehetőek és igen erős euforikus hatást keltenek.
  • A szeparatisták által főként használt B1-es harci droidok fejét a geonosisiak saját magukról mintázták, ahogy az is igaz volt a helyiekre és a droidokra is, hogy nagy számban hatékonyak.
  • A geonosisiak teste ellenállt a sugárzásnak és rengeteg fizikai támadásnak, viszont a drónoknak nem volt szárnyuk. Azt nem tudni, hogyan lett nekik, ha esetleg bejutottak a harcos kasztba.
  • A Birodalom kiirtotta a geonosisiakat öt évvel a klónháborúk befejezése után.  Az egyetlen túlélő Klikk-Klakk volt,  aki az utolsó királynő tojását védelmezte. A tojás megsérült, így a Karina terméketlen lett. B1-es droidokkal jelképesen helyettesített népét a gyermekeinek tekintette őket, amíg Vader rá nem talált és át nem vette az irányítást a gyár felett. Nem tudni a faj végül ezzel kihalt-e a kánonban.

A Geonosis mindent egybevéve egy elég rideg és halálos bolygó volt kívülállók számára, ahogy a rajta élők sem voltak a legbarátságosabbak, viszont tanulhattunk is tőlük. A Karina és gyermekei elhagyatottságuk miatt ugyan megragadtak egy bizonyos társadalmi szinten, cserébe viszont gyorsabban fejlődhettek tudományaikban. Mindenesetre érdekes belegondolni, mi lett volna, ha réges-régen nem árulják el őket.

(A cikk eredetileg a Ziro.hu oldalán jelent meg 2022.05.15-én.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9017890071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása