Rebo.hu

Miért a Koréliai hajsza legyen az első Star Wars könyved?

2022. július 11. - Boros Balint

Mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor olvasni kell valamit. Ez általában általános, de legkésőbb középiskolában történik meg, a kötelező olvasmányokat viszont pont kötelező jellegük miatt nem szokták sokan szeretni. A kötelezők helyett sokkal nagyobb sikert aratnak azok a könyvek, melyeket szabadon választanak az olvasóik. Ezért is írom ezt az ajánlót Rae Carson könyvéről.

 

A nagy problémák mindig kicsiben kezdődnek

 

Rae Carson 2018-ban jelentette meg az első Star Wars regényét, ez volt a Koréliai hajsza. A kötet alig hosszabb háromszáz oldalnál, története pedig folyamatosan pörög, így hát a regény gyorsan olvasható. A regénynek nagyon lokális története van, de egy olyan dologról szól, ami akár az egész galaxist is megváltoztathatta volna. A könyv főszereplői nem mások mint, Han, Qi’ra és rodiai barátjuk Tsuulo, akik egy balul elsült aukció után menekülésre kényszerülnek, melynek során mind a Birodalommal, mind pedig a galaktikus és helyi alvilág szereplőivel szembe kell nézniük. Első hallásra lehet, hogy az olvasó nem fogja éppen a legérdekesebb Star Wars regénynek találni a Koréliai hajszát, de oka van annak, hogy úgy gondolom, ez egy megfelelő regény a Csillagok Háborújával, és az olvasással való megismerkedéshez. Ez az ok pedig nem más, mint a regény történetének egyszerűsége, ugyanis egy komplex és bonyolult sztori talán számos potenciális olvasót elriaszthat attól, hogy könyvet fogjon a kezébe. Mint azt fentebb említettem, a regény cselekményének több mint 70%-a egy helyen, a Korélián játszódik, azon belül is Coronet City-ben, emiatt pedig a könyv remekül mutatja be Korélia ipari világát. Részletesen megismerjük a város csatornáit, a regény számos új helyszínnel színesíti Korélia világát. Ilyen a Siló, vagy az Öntöde. A bolygón kívül jobban megismerhetjük a Korélia alvilágát, betekintést kapuk Proxima úrnő bandájának „hétköznapjaiba”, a tagok „mindennapi” életébe és a köztük levő konfliktusokba.

Amazon.com: Star Wars Most Wanted: 9781368016308: Carson, Rae: Books

A regény egyik nagy pozitívuma a világépítés, Korélia részletgazdag bemutatása. A világépítésen túl Carson a regény szereplőivel is remekül bánik. Már az eleve egy pozitívum, hogy a regény főszereplői fiatal felnőttek, így karaktereikkel könnyen lehet azonosulni.

A regény bemutatja, hogy hogyan alakult ki az a kapcsolat Han ás Qi’ra között, amit a Solo filmben láttunk. A regény elején még mind a ketten nagyon más figurák, sokáig egymás riválisai, de a közösen átélt események viszont oly mértékben alakítják az egymáshoz való viszonyukat, hogy képesek szövetségre lépni egymással. Kettejük karakterén túl Carsonnak sikerült úgy bemutatnia a rodiai Tsuulot, hogy a karaktere nagyon hamar közel kerüljön az olvasók szívéhez. Rajta keresztül jelenik meg az Erő és a Jedi Rend a történetben, ám a korszak és a helyszín miatt csak nagyon érintőlegesen. Kalandjaik során a három fiatal minden titkát feltárja egymás előtt. Így ismerjük meg Tsuulo családjának tragikus sorsát, Qi’ra életének nyomorát, és Han álmait az űrutazásról. Az ő karaktereiken kívül a kötetben megjelenik egy Jenra nevű mérnök is, aki nagyon nagy hatással van Qi’ra-ra, mert bár megadná neki azt, amire egész életében vágyott, de a nő bánásmódja miatt ezt a lány inkább visszautasítja. Számomra nagyon érdekes volt a karaktere, mert bár a szereplők számára nem, mint ellenfél jelenik meg, de nem is mint szövetséges. Jenra egy teljes egészében az érdekei szerint cselekvő egyén volt a regényben, olyan karakter, akivel én még Star Wars történetben nem találkoztam. Összességében tehát a Koréliai hajsza a véleményem szerint megfelelő első olvasmány. Karaktereivel könnyen lehet azonosulni, története egyszerű és pörgős, de még is van jelentősége. Bátran ajánlom bárkinek, akár a Star Wars univerzumába, akár az olvasásba akar betekinteni.

 

Boros Bálint 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6617877991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása