Rebo.hu

Csodálatos Családi Nap!

2022. október 30. - Castad

312611026_3314218775483774_5688753242139958493_n.jpg

Október 29-én, szombaton a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban került megrendezésre a The Force Alliance – Magyar Galaktikus Fan Klub nagyszabású rendezvénye, a III. Galaktikus Családi Nap. Hogy milyen  volt? Röviden: Nagyszerű! Kicsit bővebben, lásd a cikkben!

A rendezvény kapcsán többször megjegyeztem, hogy mennyivel jobb, mint egy comic con. Pontosan azzal, amit a neve is fennen hírdet: Családi Nap. Ez nem csupán abban nyilvánult meg, hogy sok-sok gyermek és szülő kereste fel a Budapest központjától távolabb eső helyszínt, hanem abban a gondos készületben is, mellyel a szervezők is várták a Star Wars rajongók apraját és nagyját, programokat kínálva mindenkinek, a legkisebbektől a legnagyobbakig. A gyerekek kipróbálhatták magukat az 501-es Légió rohamasztagos-, illetve a Lázadó Légió pilótaképzésén, a két lenyűgöző jelmezekben felvonuló csoport alaposan át is mozgatta a kicsiket, játékos galaktikus „tesiórájukon”. A gyerekek egyszerre lehettek a Birodalom marcona katonái, s félelmet nem ismerő lázadó pilóták, apró Wedge Antillesek. A játékos felkészülés mellett ráadásul színezőkkel, kvízekkel, s egyéb játékokkal és ajándékokkal várták őket a szervező csoportok, míg a jelmezversenyen a saját Star Wars öltözéküket is megmérethették az említett cosplay csoportok avatott zsűrije előtt. E verseny természetesen nemcsak a kicsik, de a nagyok számára is nyitott volt, jobbnál jobb Star Wars kosztümbe botlott lépten-nyomon a Családi Nap érdeklődő vendége. A színpadon szinte folyamatos volt a műsor, s a gyerekek mellett a felnőttekre is éppen elég szerep jutott, megismerhették a magyarországi Star Wars rajongó társadalom jelentősebb csoportjait.  A különféle árusoknál a gyűjtők örvendeztethették meg magukat néhány remek figurával, kötettel, vagy poszterrel (köztük például Simon Zoltán művész Lucasfim-licencelt poszterkülönlegességeivel), vagy éppen gyönyörködhettek az ILM-nél is dolgozó Menyhei Szabi, a Star Wars Arts vagy épp a Magyar Lego Star Wars Klub izgalmas és látványos kiállításaiban. Mivel úgy is kihagynék valakit ezért a teljes felsorolástól eltekintek, de azt leszögezhetem, hogy a magyar Star Wars rajongói csoportok széles palettája képviseltette magát a rendezvényen, ez ugyanis a The Force Alliance egyik fontos célja és küldetése: hogy összefogja ezt a vegyes és sokoldalú univerzumot az univerzumban. 

A rendezvény színvonalát és sikerét leginkább a résztvevők nagy száma bizonyítja, ám a III. Galaktikus Családi Nap a tömeges érdeklődés mellett is „családias” maradt. Családias egyrészt nekünk a részt vevő Star Wars csoportok tagainak (s ezúttal is köszönjük, hogy a Rebo.hu szerkesztősége is bemutathatta magát a rendezvényen!), hiszen régen látott, ismerős arcokat üdvözölhettünk együtt újra a közös rajongás örömében. Ám családias volt a hangulat a jelenlévők számára is, szerintem éppen a rendezvény közvetlensége, személyessége emeli ki ezt a comic conok és rajongói találkozók sűrűjéből. Az idelátogatók bátran fotózkodhattak Darth Vaderrel, Ahsoka Tanóval vagy Thrawn főadmirálissal, de barátian elbeszélgethettek a jelenlévő rajongói csoportokkal, s maguk sem csak közönsége, hanem részesei lettek az eseménynek: akár a színpadon, akár a kiállítók asztalainál, a különféle kvízek és játékok részeseként. A családias feeling mellett persze maximálisan „galaktikus” is volt a hangulat. Obi-Wan Kenobi, Leia, Padmé vagy épp Palpatine császár és Boba Fett (sőt Boba Fettek!) köztünk jártak, a rendezvény elején meghirdetett, Birodalom és Lázadók közötti béke jegyében. E béke azonban nemcsak in-universe béke lett, a ma már a rajongói társadalomban is egyre inkább jelen lévő acsarkodás (és itt most nem a hétfőnként megjelenő kibeszélőműsorunkra, az Andor Acsarkodóra gondolok) helyett, itt és most másodlagos volt, hogy az előzménytrilóga a jobb vagy a klasszikus, a kánon vagy a legendák, vagy éppen az, hogy remekműnek vagy netán gyalázatnak ítéljük meg Az utolsó Jediket. Itt és most csak az számított, hogy a kiállítók és a látogatók igazán szeretik a George Lucas által megálmodott, és azóta rajta is túlnőtt messzi-messzi galaxist!

Azt hiszem a Rebo.hu többi jelenlévő szerkesztője és szerzője (Kelemen Richárd, Kajtár Virág, Faragó Dániel, Jégh Attila, Boros Bálint, Makrai-Kis Balázs és az árusok között serényen üzletelő Füle Miklós) nevében is kijelenthetem, hogy mi remekül éreztük magunkat a III. Családi Napon. Minket is elkápráztattak a jelmezesek zseniális kosztümei, a művészek és legósok csodálatos kiállításai, s a népes közönség érdeklődése. Felemelő érzés volt az, hogy találkozhattunk olvasóinkkal, nézőinkkel (sőt még ajándékot is kaptunk egyiküktől!), jóleső visszacsatolás volt a Ziro.hu, illetve a Rebo.hu keretében végzett munkánknak. Hálásan köszönjük tehát nektek, olvasóinknak mindenzt, illetve külön köszönet a The Force Alliance – Magyar Galaktikus Fan Klubnak, hogy tető alá hozták ezt a varázslatos rendezvényt, ahol mi is bemutathattuk kis blogunkat a nagyközönségnek!

Kádas István

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9617966412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása