Rebo.hu

Veszélybe került a Star Wars ikonikus forgatási helyszíne, az Elstree Studios jövője

2023. július 07. - Földi Bence

358112981_600197292101584_2686549472296273351_n.jpg

Egy jelentés feltárta azokat a kihívásokat, amelyekkel az Elstree Studiosnak (amely leginkább a Star Wars klasszikus trilógia filmjeinek forgatási helyszíneként ismert) szembe kell néznie – írja a Variety.

A Hertsmere Tanács tulajdonában és üzemeltetésében lévő stúdiónak 150-200 millió font (67,9-90,5 milliárd forint) tőkeinjekcióra lenne szüksége ahhoz, hogy

„lecserélje az elavult épületeket és biztosítsa versenyképességét a 21. században”.

Tavaly nyáron néhány stúdióajtó cseréje során több hangárban és más épületekben is azbesztet találtak, ami miatt helyreállítási munkálatokra volt szükség. E munka során a kivitelező arról számolt be, hogy a tetőszerkezetek és a falak egy része „veszélyes” állapotban van, és néhány, az 1960-as és a 80-as évekből származó betongerenda már megrepedt vagy eltört. A jelentés szerint a padlóburkolatokat, az ablakokat, az elektromos vezetékeket és a gépészeti berendezéseket is ki kell cserélni, és az informatikai infrastruktúrát is korszerűsíteni kell.

A jelentés azt javasolja, hogy a tanács 90 000 font értékben bízzon meg egy filmes tanácsadót, akinek a legjobb megoldás megtalálása lenne a feladata, mivel a jelentés szerint sem a tanácsnak, sem a stúdióknak nincs pénze a szükséges munkálatok elvégzésére. A többi lehetőség között szerepel külső befektetők felkutatása, a stúdió hosszú távú bérbeadása vagy akár a stúdióépületek elbontása és a terület más célú felhasználása is. A jelentés szerint a telek 40-100 millió fontot (18,1-45,3 milliárd forintot ér lakóépületként, míg az Elstree Studios márkanév is „jelentős összeget ér”.

A jelentés szerint a stúdióból származó bevételek a tanács folyamatos összbevételének 20%-át teszik ki. A jelentés szerint azonban a Hertsmere nem tud továbbra is befektetni a stúdióba, mert

„diverzifikálnia kell a befektetését, hogy a helyi adófizetőket érintő pénzügyi kockázatot enyhítse a filmipar visszaesése esetén”.  Ezért fontos – folytatódik a jelentés –, hogy a tanács „külső tanácsadó segítségével elkezdje megvizsgálni az alternatív lehetőségeket”.

A Hertsmere Tanács jövő heti ülésén vitatja meg a jelentést.

Az Elstree Studiost London mellett alapították az 1920-as években, és olyan ikonikus filmek és sorozatok forogtak itt, mint a Star Wars, az Indiana Jones, A korona vagy a Londoni bandák.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3318162128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása