Rebo.hu

Nácik, holdra szállás és digitálisan fiatalított Harrison Ford - új infók az Indiana Jones 5-ről

2022. november 23. - DanCarver

indiana-jones-5-hf-excl.jpg

Az elmúlt napokban új infók láttak napvilágot a jövőre érkező, egyelőre cím nélküli Indiana Jones 5-ről. Harrison Ford visszatér kedvenc kincsvadász régészprofesszorunk szerepében és mellette régi ellenségei, a nácik is, mindez 1969-ben, a holdra szállás évében. A Lucasfilm kalandfilmes szériájának új része 2023 nyarán érkezik a mozikba.

Végre körvonalazódni látszik a Lucasfilm 2023-as mozifilmje, amely ezúttal nem a Star Wars, hanem a második legfontosabb franchise, az Indiana Jones lesz. Több mint egy évtizede volt, hogy láthattuk a negyedik részt, az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságát, amely közel húsz év után vette fel a fonalat a klasszikus Indiana Jones-trilógia után. Sok huzavona után Harrison Ford végre újra magára ölti legendás kalapját, felveszi az ostort és szembeszáll a rá leselkedő ellenségekkel egy új, talán utolsó kalandban. Igen, nagyon úgy tűnik, hogy a nyolcvan éves Ford számára ez lesz az utolsó alkalom, hogy kedvenc szerepében láthatjuk, ahogy ezt az idei D23 Expón könnyes szemmel említette. Persze nála ezt sosem lehet tudni, hiszen a zárótrilógiában még a halálból is visszaköszönt Han Solo.

Az Indy filmek igazi Lucasfilm produkciók voltak a ’80-as években. Maga George Lucas találta ki a történetet, jó barátja, Steven Spielberg rendezte, míg a produceri munkát Kathleen Kennedy látta el, aki jelenleg is a cég elnöke. Az ötödik rész forgatása a pandémia miatt csúszott, így Spielbergnek nem fért bele az időbeosztásába, aztán a forgatókönyvet is újraírták. Végül James Mangold (Logan, Az aszfalt királyai, A nyughatatlan) kapta meg a filmet, ő rendezte és a script írásában is részt vett Jez és John-Henry Butterworth brit színdarabírók mellett. A forgatás tavaly kezdődött az Egyesült Királyságban és idén februárban zárult, az utómunkák még tartanak. A zenét pedig ismét John Williams szerzi.

Egyelőre még nem leplezték le a pontos címet és előzetest sem láttunk. Az Empire magazin jóvoltából azonban az elmúlt napokban exkluzív fotók és infók kerültek ki, amelyből már körvonalazódik a film története és időbeli elhelyezkedése is.

indy-empire-cover.jpg

Az Empire magazin borítói az Indiana Jones 5-höz (forrás: empireonline.com)

A film 1969-ben fog játszódni tizenkét évvel a negyedik rész után. Egy idős, 70 éves Indyt láthatunk már, aki az holdra szállás évében valamilyen újfajta kalandba keveredik.

Ford úgy írta le a filmet, hogy „tele van kalandokkal, tele van nevetéssel, tele van valódi érzelmekkel. Továbbá összetett és alattomos. Indy világába visszalépni nem volt könnyű feladat. „A forgatás kemény, hosszú és fáradságos volt” - mondta. „De nagyon elégedett vagyok a filmmel, ami elkészült.”

– mondta Ford az Empire-nek.

A veterán színész itt utalt arra, hogy a forgatás során megsérült, akárcsak Az ébredő Erőnél, így míg korához képest remek állapotban van, azért az akciójelenetek már megviselik őt is.

Az is kiderült, hogy kik lesznek a mellékszereplők. Míg a Kristálykoponya királyságában Matt (Shia Labeouf), vagyis Indy fia volt a társa, most helyette a Phoebe-Waller Bridge (Solo: Egy Star Wars-történet, Bolhafészek) által alakított keresztlánya, Helena lesz. Waller-Bridge szerint karaktere amolyan „rejtély és csoda” a filmben. Mangold szerint „ő egy megbízhatatlan, bájos, szomszédlány és szélhámos” típusú karakter, míg Ford szerint „ő az etikus könyvelés úttörője”. Mangold elárulta, hogy Helenát Barbara Stanwyck karakteréről mintázták, az 1941-es Lady Eve című vígjátéból. Vagyis Indy és keresztlánya között sok komikus jelenetre lehet számítani.

indiana-jones-5-helena-excl.jpg

Helena és Indy (forrás: empireonline.com)

De nem csak Indy társáról, hanem már az ellenségeiről is megtudtunk dolgokat az Empire jóvoltából. Az Indiana Jones 5-ben visszatérnek Indy nagy ellenségei, a nácik. A Harmadik Birodalom gonosztevői az első (Az elveszett frigyládai fosztogatói) és a harmadik részben (Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag) okoztak fejtörést hősünknek, a második rész (Indiana Jones és a végzet temploma) egy indiai kitérő volt inkább. A negyedik részben már a hidegháború volt a téma, így ott szovjetek lettek a főellenségek. Ugyan az 5. részben továbbra is ebben az időszakban járunk, ám a történet szerint a főgonosz egy bizonyos Voller lesz, akit Mads Mikkelsen alakít majd (ő játszotta Galen Ersót a Zsivány Egyesben).

indiana-jones-5-voller-excl.jpg

Voller (Mads Mikkelsen - forrás: empireonline.com)

Voller korábban náci mérnök volt a háborúban, de azóta már az amerikaiaknak dolgozik és részt vesz az Apollo-programban. Nagyon sok hasonlóságot mutat Wernher von Braunnal, aki nélkül nem jöhetett volna létre az amerikai űrprogram.

Mikkelsen így jellemezte Vollert:

„Ő egy olyan ember, aki szeretné kijavítani a múlt néhány hibáját. Van valami, ami sokkal jobbá tehetné a világot. Szívesen rátenné a kezét. Indiana Jones is rá akarja tenni a kezét. Így hát van egy történetünk.”

A filmben természetesen keverednek majd a tények és a fikció, ahogy ez a korábbi részekben is volt. Ugyan részleteket nem nagyon tudunk a cselekményről, de az Empire beszámolt egy nagyszabású akciójelenetről New York utcáin, amely az 1969. augusztus 13-i nagy felvonulás körül játszódik, amelyet a sikeresen visszatért Apollo-11 űrhajósai tiszteltére rendeztek. Egy képet is láthattunk egy bizonyos Klaberről (Boyd Holbrook), aki Voller egyik embere lesz a filmben.

indiana-jones-5-klaber-excl.jpg

Klaber New York-ban (forrás: empireonline.com)

A filmben szerepel még Thomas Kretschmann (Sztálingrád, A zongorista), Toby Jones (Amerika kapitány, Az éhezők viadala), Shaunette Renée Wilson (Fekete Párduc) és olyan sztárok is mint Antonio Banderas, illetve visszatér John-Rhys Davis is, aki Indy egyiptomi barátját, Sallah-t alakította a korábban.

Az Empire újabb cikkéből azt is megtudtuk, hogy mi lesz a film nyitójelenetében. A korábbi epizódokban a nyitójelenet mindig egy látványos, pörgős felütése volt a filmnek, amely időben és térben eltért a fősztoritól, de felvezette azt. Az ötödik rész 1944-ben kezdődik, ahol Indy valamilyen összetűzésbe kerül a nácikkal egy kastélyban. A negyedik részből tudjuk, hogy Indy az OSS-nek (CIA elődje) dolgozott a második világháború alatt és a nácik ellen kémkedett. Ez lehetett volna egy ideális sztori annak az Indiana Jones filmnek, amely végül sosem készült el a ’90-es években. Most végre láthatjuk is ezt a történetet is. Közben a Lucasfilm is halad a korral, ugyanis kiderült, hogy Harrison Fordot itt nem fogják újrakasztingolni, hanem digitális CGI technikával (de-age) fiatalítják a jelenethez. Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag elején még a néhai River Phoenix alakította a kiscserkész Indyt, a TV sorozatban pedig Sean Patrick Flanery. Hollywoodban azonban ma már elérhetők a technológiák, így a Terminátor: Sötét végzet, vagy a Marvel filmek esetében az ILM a Lola VFX csapatával oldotta meg, hogy színészeket fiatalítsanak meg CGI segítségével. Az ILM aztán Martin Scorsese Az Ír című gengszterfilmjénél fejlesztette ki saját de-age technológiáját, amely egy újfajta digitális karaktermodellt használt. Ezt aztán az élőszereplős Star Wars sorozatoknál tökéletesítették tovább, amikor a fiatal Luke Skywalker megjelent A Mandalóriban és a Boba Fett könyvében, vagy a fiatalosabb Hayden Christensen és Ewan McGregor  az Obi-Wan Kenobi visszaemlékezős jeleneteiben. Az Indiana Jones 5 ezt a sort követi most, Harrison Fordot is így fogják visszafiatalítani 45 éves korára. Ahhoz, hogy valóságosnak hasson, az ILM új szoftvere a fiatalabb Fordról készült archív felvételeket kutatta át, mielőtt összevetette volna azokat a frissen forgatott felvételekkel.

„Remélem, hogy bár a technológia szempontjából beszélni fognak róla, de ha megnézed, azt mondod: »Ó, Istenem, csak találtak egy felvételt. Ezt 40 évvel ezelőtt vették fel.«” - mondta Kathleen Kennedy

Harrison Ford így vélekedett az új technológiáról.

„Kicsit kísérteties. Azt hiszem, nem is akarom tudni, hogyan működik, de működik. Ettől még nem akarok fiatal lenni. Örülök, hogy kiérdemeltem a koromat.” – mondta Ford.

Ám nem csak a moziban tér vissza Indy, hiszen pletykálnak egy új sorozatot is, illetve egy új videójáték is készül már a Bethesda Softworksnél. Az Indiana Jones-franchise hamarosan újraéled, mint ahogy korábban a Star Wars is.

Addig is várjuk az újabb infókat, a hivatalos címet és az első előzetest. Az Indiana Jones 5. része 2023. június 30-án érkezik a mozikba.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6017985098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása