Rebo.hu

Irány A Köztársaság Fénykora – Elolvastuk a Félelem nélkül című kötetet

2022. július 13. - Castad

Még a Ziro.hu főszekresztő-helyetteseként kaptam meg a Szukits Kiadótól A Köztársaság Fénykora képregénysorozat első kötetének magyar változatát, ami a Félelem nélkül címet viseli. A Cavan Scott által jegyzett képregény pedig remek lett, tökéletes kezdet azok számára, akik még csupán ismerkednek a messzi-messzi galaxis ezen új korszakával!

Elöljáróban fontos leszögezni, hogy A Köztársaság Fénykora című képregénysorozatnak csupán az első kötetéről van szó, mely az első öt füzetét tartalmazza a szériának. Korábban angolul olvastam már a sorozat további (bár valószínűleg nem az összes eddigi) füzetét, most azonban csupán erről az öt számot felölelő kötetről írok, mely egy nagyon igényes kiadvány formájában látott napvilágot magyarul is.

Keeve begins her Jedi trials in first look at Marvel's 'Star Wars: The High  Republic #1' | Space

A történet, ahogy az egész A Köztársaság Fénykora időszak évszázadokkal a Baljós árnyak előtt játszódik, a jedik hőskorában, így tehát egy rövid Yoda cameót leszámítva leginkább új karakterekkel találkozunk. A képregény kapcsolódik a kiadási projekt első fázisának korai köteteihez is, első sorban a Charles Soule által írt A jedik fénye és a Claudia Gray által jegyzett Fenyegető sötétség regényekhez, de igazából külön is teljes értékű mű. 

A könyv főhősei természetesen jedik, méghozzá olyan jedik, akik nem a coruscanti nagytemplomban ücsörögnek, hanem a Peremvidéken állomásoznak, mindenféle veszélyekkel szembenézve. A főszereplő az ifjú Keeve Trennis, aki a fiatal jedik minden tettvágyával, reményével, hitével és vakmerőségével indul el a lovagság útján, a képregény ezen számaiban leginkább Ahsokára hasonlít. Mestere, Sskeer a korszak egyik legérdekesebb figurája, már csak abból a tényből kiindulva is, hogy egy trandoshai jedi, amely faj tagjai közül nem sokan koptatták a jedi templom padjait. Sskeer erős, határozott jedi mester volt, ám szembe kerül a sötét oldal új fenyegetésével, és ami talán még rosszabb: saját félelmeivel és fogyó erejével is, mely egy személyes és szomorú hátteret ad Keeve Trennis történetének is. Harmadikként a Csillagfény jelzőállomás marshallját, Avar Krisst említeném meg, ám róla korábban egy portrécikket is írtunk, így különösebb jellemzésre nem is szorul.

Annál inkább a képregények antagonistái, melyek meglehetősen szokatlan Star Wars gonoszok: a sötét oldalból merítkező erőérzékeny, húsevő növények, a drengirek. Ez elsőre ugyan elég bizarrnak hangzik, ám még sem lett Star Wars idegen a drengir-fenyegetettség, épp elég súlyos gonoszok ahhoz is, hogy a jedik elé is komoly feladatokat állítsanak. Ráadásul a huttokkal is szembe kerülnek, így a képregény lapjain kicsit a galaxis ekkori politikai képletébe is belepillanthatunk. A történet hozza a szokásos képregényes fordulatokat, a világmegmentéses klisék helyett azonban a Skeer és padwanja, Keeve közötti személyes kapcsolat, illetve személyes tragédia kerül inkább a fókuszba, valamint a galaktikus hatalmi helyzetbe is belepillanthatunk. Az érdekes sztorit a jól megírt karakterek és karakteres rajzolás teszi elevenné.

kötet ugyan tartalmaz egy kisebb bakit a kánon szempontjából, viszont kiemelném a legendák történetei felé mutatott tisztelét is, ahogy például az X-szárnyúak regényekből ismert Thyferra bolygóra is utal a baktatermesztés helyszíneként. 

Összességében egy kellemes Star Wars olvasmány ez a kötet (ahogy különben a folytatásai is azok lesznek majd!), szerintem kiváló kezdés azok számára, akik még csak most kezdenék el A Köztársaság Fénykora időszakának megismerését!

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3017878501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása