Rebo.hu

Mundi mester, az angol úriember

2022. november 09. - viragirwin

ezgif_com-gif-maker_13.jpg

Silas Carson színész mesélt a legújabb Star Wars Insidernek arról, milyen volt mindkét oldalon harcolni a klónháborúkban.

Kevesen tudják, hogy Ki-Adi-Mundi mestert és Nute Gunrayt ugyanaz a brit színész, Silas Carson alakította az előzménytrilógiában. Rajtuk kívül ő játszotta Lot Dodot és Antidar Williams hadnagyot is a Baljós árnyakban, utóbbi pedig az egyetlen olyan szerepe, amihez nem kellett többrétegű animatronikus sminket viselnie. Carson Eastbourne-ben nőtt fel, ahol csupán egyetlen mozi volt, így anno úgy ment el a Baljós árnyak meghallgatására, hogy nem is látta az eredeti filmeket. A bizottság azt hitte viccel, de szerinte George Lucasnak megtetszett szakavatatlansága.

„A forgatás kezdete előtt két nappal láttam a filmeket…Próbáltam úgy nézni, hogy az Egy új remény 1977-ben készült, így sokkal könnyebb volt elképzelni azt a hihetetlen élményt, amikor az a bizonyos hajó felbukkant a fejük fölött. Évtizedekkel később is nagyon erős volt az a jelenet. Megnyitott egy teljesen új világot előttem, és izgultam, hogy a részese lehetek.” – mondta Carson.

Carson leginkább a Frank Ozzal való jeleneteit várta, ugyanis a Muppet Show-n nőtt fel, így sokat jelentett számára a közös munka. Örömmel figyelte, akkor már Ki-Adi-Mundi bőrében, hogy Oz tőle nem messze a színpad alól hogyan kelti életre a rejtélyes zöld nagymestert. Mundi mester, akárcsak Gunray, egy teljes, igazi jelmez volt a forgatáson, nem pedig digitálisan létrehozott bábu, ahogyan azt sokan akkoriban gondolták. Közel 5 órába telt Carsonnak átalakulni a jedi mesterré minden egyes alkalommal, de mégis könnyebb volt vele dolgozni, mint bármelyik neimoidiaival.

„Az a protézis valami hihetetlen volt…Valamilyen nagyon-nagyon vékony hab volt az alapja, így a bőröm tudott lélegezni. Az egész velem együtt mozgott, néhány perc elteltével már észre sem vettem, eltekintve attól, hogy mindenki nagyon furcsán nézett rám. A szemem és a szájam körül a maszk elemei keveredtek normál sminkkel, így könnyebb és természetesebb volt dolgozni vele.” – mesélte Carson.

tumblr_nnlj2zhlxi1raplpwo1_1280.gif

Carson mesélt arról is, miért lett angol akcentusa Mundi mesternek.

„A dizájn ihlette teljesen. A kinézete egy kedves öregemberé, békés, nemes [mint egy  angol]. A hangja ezt tükrözi, van egy teátrális angol hangzása.” – mondta a színész.

Gunray protézise, akárcsak maga a karakter is, már sokkal nehezebb eset volt.

„Az forró és levegőtlen volt. Gyakorlatilag egy nagy sisak, rengeteg elektronikával a belsejében. Volt rajtam egy fülhallgató, ezen kívül odabent volt még akkumulátor, mikrofon és vezetékek a fülem mellett, nagyon klausztrofób érzés volt. A színészek az ilyen jelmezekben maximum negyven percet tölthettek, utáni ki kellett bújniuk szusszanni. Ez pedig sok bonyodalomhoz vezetett az időbeosztásban, mert mindig húsz perc volt levenni, majd ugyanennyi feltenni.” – jegyezte meg.

add_a_heading_9.png

Gunray technológiája a három film alatt rengeteget változott, leginkább a szájmozgásban. Carson a Baljós árnyak forgatásán még élőben, magában a maszkban mondta fel a szövegét, az elektronikus száj pedig korlátoltan rámozgott. Mivel nem voltak szinkronban, így Carsonnak utólag kellett hozzáigazítania a dialógusokat a száj behatárolt mozgásaihoz, ami sokszor változtatott azon, ahogyan ő elképzelte a helytartót. A klónok támadásában már a helyszínen egy külön csapat irányította a maszkját, ami sokkal finomabb mozgásokra is képes volt, de még mindig akadtak szinkronizálási problémák. A Sith-ek bosszújára tökéletesedett a technika, ahol előre felmondta a sorait, amire a maszk rámozgott, így Carson úgy játszhatott benne ahogyan elképzelte.

„Imádom, hogy személyesen is megtapasztalhattam a  filmkészítési technológia fejlődését. Azokon a forgatásokon szinte minden új volt, olyan, amit még soha senki sem csinált vagy látott. Akkoriban például nem volt síkképernyős televízió, de George naná, hogy azon figyelte az egészet.” – mondta végül Carson.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1117973608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása