Rebo.hu

Klónok háborúja és szabadulószoba a nappali közepén

2022. december 22. - Kelemen Richárd (Rixon)

317337564_690047755969666_2734227728595881722_n_1.jpg

A Star Wars dúslakodik a különböző merchandise termékekben, furcsa is lenne, ha pont társasjáték ne készült volna a népszerű franchise-hoz. A Kenner már 1977-ben kiadott két táblás játékot az első film premierjének környékén, később pedig számtalan egyszerűbb, illetve kifejezetten komoly Star Wars témájú társasjáték jelent meg. A GémKlub társasjáték-kiadó révén most kipróbálhattunk két játékot, melyek inkább az utóbbi kategóriába sorolhatóak.

A klónok háborúja

A klónok háborúja egy Pandemic-rendszerű társas, melyben a játékosok célja, hogy közösen győzzenek le egy gonosztevőt, nehézségi fokozattól függően három–hat küldetést teljesítve.

Minden játékos egy jedit irányít, amelyek mindegyike egy egyedi képességgel rendelkezik, míg segítségükre az úgynevezett osztagkártyák szolgálnak. Az osztagkártyák meggyorsíthatják a bolygók közti haladást, megnövelhetik a dobókockán dobott sebzésértéket, vagy csökkenthetik a szerzett sérülés mértékét, ami a kezünkben tartott osztagkártyák eldobását jelenti. Ugyanakkor a küldetésekhez is szükség van rájuk, hogy az adott bolygón az adott típusú egységek megfelelő számban legyenek jelen, így a feladat sikerrel záruljon.

A játékosok összesen hét jedi közül választhatnak, ők Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Ahsoka Tano, Yoda mester, Mace Windu, Luminara Unduli és Aayla Secura. Velük szemben a sötét oldalon négyféle gonosztevő egyike állhat: Grievous, Dooku, Ventress vagy Maul.

A gonosztevők minden játékos köre végén visszavághatnak, amikor is egy felhúzott gonosztevőkártyán lévő akciót, illetve egy bolygó megszállását hajtják végre. A bolygók megszállásakor feljebb lép az ehhez tartozó sáv, ami egyre több és több egységet juttat az ellenfél birtokába, ezzel arra ösztönözve a jediket, hogy minél gyorsabban hajtsák végtre a küldetéseiket. Bizonyos kártyák hatásaként, illetve a maximális megszállásszint elérésekor a fenyegetéssáv szintje kezd el növekedni, melynek révén a játékosok egyre közelebb kerülnek a vereséghez. Ha ez is eléri a maximális értéket, a játékosok vesztettek. Mi például az első meccsünk alkalmával ki is kaptunk Grievous tábornoktól, bár ehhez az is hozzátett, hogy Virág az ellenséghez húzott és szabotálta az akciónkat.

Habár kicsit nehéz belerázódni a játék szabályaiba, amint az ember fejében összeáll a dolgok pontos sorrendje, nagyon jól lehet benne stratégiázni, személy szerint alig várom, hogy kicsit jobban belemélyedhessünk a játékba.

Azok viszont egyértelműen előnyben vannak, akik már játszottak más Pandemic-rendszerű játékkal, számukra ismerősek lesznek a szabályok.

A kivitelezés egyébként gyönyörű, mind a tábla, mind a kártyák, mind a bábuk nagyon szép kidolgozottságúak, minden szempontból igazán minőségi termékről van szó (habár a kártyák feliratain találtunk néhány apró elgépelést, de ez tényleg csak szőrszálhasogatás).

318982829_475564417818601_5352730850750202108_n.jpg

Unlock! Star Wars

Az Unlock! egy A klónok háborújától merőben eltérő játék, mely azt ígéri, hogy a szabadulószobák izgalmát hozza el bárki nappalijába. Efelől meg kell mondanom kezdetben kissé szkeptikusak voltunk, és a bevezető, kvázi tutorial játék sem győzött meg kifejezetten. Utána viszont belecsaptunk a legnehezebb kalandba, ahol birodalmi nyomozók bőrébe bújtunk a Jedhán. Ez már egy egészen más, kifejezetten pozitív élmény volt.

A rejtvények igazán megizzasztottak bennünket, némelyik nagyon ötletes és kreatív megoldási módokat igényelt, ami abszolút a szabadulószobák hangulatát idézte. A játékhoz szükség van egy telefonos alkalmazásra is, ami eleinte furcsa volt, de hamar rááll az ember agya, hogy miként kell felhasználni a továbbhaladáshoz, aminek módja egyaránt volt izgalmas és szórakoztató is.

Az Unlock! egy nagyon kellemes meglepetés volt, ami kezdőbb játékosok számára is könnyebben elérhető szórakozást nyújt, akár nagyobb gyerekeknek is.

Talán az egyedüli negatívum, amit fel tudok hozni vele szemben, hogy ha az ember egyszer végigjátszotta a dobozban található mindhárom kalandot, akkor minden bizonnyal kevésbé lesz izgalmas újból lejátszani őket, hiszen a megoldások már ismertek. Egy másik társasággal viszont jó eséllyel közel olyan érdekes lehet, mint első alkalommal.

img_20221211_173216.jpg

A klónok háborúja és az Unlock! tehát egyaránt remek szórakozást biztosítanak. Míg előbbit elsősorban inkább felnőtteknek tudjuk ajánlani összetettsége miatt, addig utóbbi az egész család számára jó szórakozást nyújthat, amennyiben kicsit idősebb (8-10 éves) gyerekekről van szó.

A játékokról YouTube-csatornámon videós beszámolót is készítettem, íme:

Kelemen Richárd (Rixon)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2318008558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása