Rebo.hu

A Star Wars inspirált egy félkatonai szervezetet Szaddám Irakjában

2023. március 02. - Földi Bence

darth_vader.jpg

A „Szaddám áldozatos emberei” elnevezésű félkatonai szervezet sisakjainak dizájnját Darth Vadertől kölcsönözték.

Szaddám Huszein, Irak véres kezű egykori diktátora nagyon szerette az űroperákat és sci-fiket, így a Csillagok háborúját is. Ám nem ő, hanem fia, Udaj volt az, aki olyan szinten kedvelte a Star Warst, hogy képes volt a végletekig elvinni a rajongását – írja a Military Timeson megjelent cikkében Zamone Perez.

Szaddám legidősebb és leginkább kiszámíthatatlan fia vezette 1995-től Moszulban bekövetkezett 2003-as haláláig a Fedayeen Saddam, azaz „Szaddám áldozatos emberei” elnevezésű félkatonai szervezetet. A kb. negyvenezer fős, Szaddám támogatóiból álló csoport egyenruhájának egyik részét pedig nem más inspirálta, mint a Sith sötét nagyura, Darth Vader öltözete.

Alex Shams on Twitter: "Turns out these helmets were for Saddam's personal  militia, “Fedayeen Saddam”" / Twitter

Darth Vader sisakja és az inspirált iraki sisak (Alex Shams író tweetje)

A Military Times idézi a brit Birodalmi Háborús Múzeum honlapját, amelyen egyebek között ez szerepel egy műtárgy leírásaként:

„A sisakok fekete üvegszálas anyagból készültek, mély nyak- és fülvédővel, amely a boltozat közepén hangsúlyosan kicsúcsosodott. A jobb oldalra egy fekete gumiból készült, ovális alakú képet helyeztek el (ebben az esetben fejjel lefelé), amely Szaddám Huszein sziluettjét ábrázolja, katonai stílusú barettjét viselve.”

Az ovális képen arab írás is szerepelt, amelynek jelentése: „Az Úr, a Haza, a Vezető”. A Darth Vaderére hasonlító fejvédő ballisztikai értelemben ugyanakkor nem nyújtott különösebb védelmet a Military Times szerint, amely megjegyezte, mindezt a Sötét Nagyúr minden bizonnyal zavarónak találta volna.

A cikk szerint a sisakok a civil lakosság számára „baljós benyomást keltettek”, és ez a látszat tükröződött a csoport politikai ellenfelek elleni kíméletlen támadásaiban és a bíróságon kívüli gyilkosságokban. Az amerikai külügyminisztérium jelentése szerint Udaj Husszein a csoportot egy prostitúcióellenes kampány részeként mintegy 200 nő lefejezésére is alkalmazta – azt már csak én jegyzem meg, hogy a mészárlás illik is Darth Vader hatalomgyakorlási módszereihez.

Szétdobált sisakok Kutban 2003 áprilisában (Military Times)

A csoport gerillatámadásokat hajtott végre az Irakot 2003-ban megszálló koalíciós erők ellen, mindez pedig meglephette a katonai vezetőket és a politikai döntéshozókat Washingtonban. Ám a „Szaddám áldozatos emberei” elnevezésű félkatonai szervezet erőfeszítései sem bizonyultak elegendőnek a koalíciós erők ellen, amelyek végül felszámolták az egységet.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9418062356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása