Rebo.hu

Szeparatista holokron #5: A hadsereg – avagy Trench, Kalani, meg a többiek

2022. július 25. - viragirwin

borito.png

A Független Rendszerek Konföderációja Yavin előtt 24-ben alakult Dooku raxusi beszéde után. Rengeteg rendszer szakadt el a Köztársaságtól, melyekben George Lucas világának talán legkreatívabb lényei élnek. Legtöbbjük ma sem tartozik a mainstream fajok, illetve karakterek közé a rajongók szemében, így nem is láthatjuk sűrűn e fajokat filmekben vagy sorozatokban. A legtöbben keveset tudnak róluk, de a Szeparatisták rajongójaként feltett szándékom, hogy új cikksorozatomban közelebb hozzam őket a rajongókhoz.

A szeparatista hadsereg és flotta felépítése

A Konföderáció hadserege a Tanácsban helyet kapó vállalatok droidseregeiből és gépeiből állt. Főparancsnoka az államfő – Dooku, majd Grievous tábornok – volt. A Tanács tagjai és embereik irányíthatták saját egységeiket, de mivel ők inkább vállalati vezetők voltak, segítette őket egy szuper taktikai droid. A szuper taktikai droidok tábornoki vagy parancsnoki rangot töltöttek be és önállóan is végezhették feladatukat. Grievous tábornokot a rangsorban ők és a kisebb parancsnokok, illetve admirálisok követték, mint például Asajj Ventress vagy Trench admirális. A földi egységek általában temérdek mennyiségű B1-es harcidroidból álltak és kevesebb B2-es droidból. Őket védték a droidekák, akiknek saját pajzsgenerátoruk is volt. A különlegesebb droidok – mint a kommandó vagy bérgyilkos droidok – csak a legfontosabb küldetésekre mentek, vagy a kisebb vezetőket védték. Az elit gárdának számító magnaguardok pedig leginkább Dookut és Grievous tábornokot őrizték, illetve biztosították a tömegrendezvényeket.

A szeparatista flotta is nagyrészt a vállalatok külön flottáiból tevődött össze, legjelentősebb hajóik a Subjugator-osztályú nehézcirkálók (Malevolence) és a Providence-osztályú csatahajók (Invisible Hand, Invincible) voltak. Ezeken belül a közlekedéshez már a liftek sem voltak elegendőek, vízszintesen vonattal lehetett eljutni egyik végükből a másikba. A flotta főparancsnoka is Grievous tábornok volt, nem vált külön a két haderő irányítása.

2_kep-hajok.png

A fészkekkel teli bolygó

A Secundus Ando a Középső Peremvidéken helyezkedett el és szinte csak ragadozó fajok lakták. Felszínét gyárak borították, de közöttük a bolygó nagy részén hálós fészkek terültek el. Ezek a harch faj fészkelőhelyei voltak, hatalmas pókszerű lényeké, akik hat karral és hat pár szemmel rendelkeztek. Testük általában barna–világosbarna csíkos vagy fehér volt. Rajtuk kívül az aqualish faj is a bolygóról származott.

A harchok utálták a Köztársaságot, amiért az külső félként beleavatkozott az andói háborúkba húsz évvel a Konföderáció megalakulása előtt. A konfliktusból így többek között ők is vesztesen kerültek ki, ezért csatlakoztak a Konföderációhoz, a tanácsbeli Po Nudo pedig szintén innen származott.

Trench, a ritka példány

„A félelmük illata… megtölti az orromat!”

Trench admirális – Grievous tábornok mellett – a legféltebb szeparatista katonai vezető volt. Stratégiai zseni, aki kegyetlenségéről volt hírhedt. Végletekben gondolkodott, ezért mindig a teljes megsemmisítést célozta meg. Úgy gondolta, ameddig egy túlélő is van, fordulhat egy csata kimenetele. Fajára jellemző volt a hímek elnyomása, ezért is volt ekkora bizonyítási vágya. Érdekes módon nagyobbra nőtt, mint más harchok, könnyű kitinvázának valószínűleg nagyon nehéz volt megtartani a bundáját, ezért lassan közlekedett. Nagyon érdekesen beszélt, lassan és kimérten. Jellemző volt rá a „kattogás” két szó között, mikor a csáprágóit összeérintette.

A harchok mindenevők voltak, némely példány méreggel is rendelkezett. Trench valószínűleg nem tartozott közéjük, azonban hálója talán lehetett még a balesete előtt – erre utalt, amikor A klónok háborúja hetedik évadában már egy mesterséges sugárhálót lőtt Anakin Skywalkerre. Anakinnal való első találkozása után ugyan életben maradt, de majdnem a teljes bal oldalát helyettesíteni kellett, így ő is lényegében egy kiborg lett, mint Grievous tábornok. A két stratéga állítólag kedvelte egymást, sőt Dave Filoni azt mondta egyszer viccesen, hogy ő úgy képzelte,  Trench Grievoustől kért tanácsokat új teste megismeréséhez. 

Trench szerette játéknak tekinteni a csatákat és sokáig húzta élvezetből azokat, végül addig bosszantotta az ellenséget, hogy az önként fedte fel taktikáját. Az admirális büszkesége a hőkövető rakéta-technika volt, amivel álcázott hajókat is ki tudott cselezni. Eredetileg Trench neve Taranch lett volna, így ez a név szerepel a karakter látványtervein is.

3_-kep-trench.jpg

Kalani, a legjobb

A szuper taktikai droid, Kalani, tábornoki rangot töltött be a Konföderáció hadseregében. Az eredetileg ST-szériás droid megtagadta számát és a Kalani nevet választotta magának. Az egyébként gendersemleges név hawaii eredetű, azt jelenti: „az Égiektől”. Azoknak a gyermekeknek adják, akik életének határa a csillagos ég lesz. Másodlagos jelentése: királyi.

A messzi-messzi galaxisban Kalani egyetlen célja az volt, hogy biztosítsa a szeparatisták végső győzelmét. Nem volt szokása megkérdőjelezni felettese utasításait, mégis megtagadta Sidious végső parancsát, mely szerint minden droidnak le kellett állítania magát a szeparatista vezetők halála után. Kalani 17 évig úgy hitte, csupán egy köztársasági cselről volt szó és gondját viselte társainak az Agamaron, várva a szeparatisták visszatértét. Henry Gilroy szerint az első Halálcsillag pusztulása után meggondolhatta magát és csatlakozott a Lázadáshoz, sőt akár még találkozhatott a Kix nevű klónnal is aki ötven évig aludt.

Kraken, a lázadó

Kraken szintén egy ST-szériás szuper taktikai droid volt, ő viszont csupán parancsnoki rangig jutott. A háború elején Trench admirális, később Dooku gróf személyes szolgálatában állt. Kalanival ellentétben kifejezetten szerette megkérdőjelezni a felettesei parancsait és szidalmazta is őket hallótávon kívül. Kalanival annyiban egyeztek, hogy törődtek a rájuk bízott egységekkel.

4_-kep-kalani-es-kraken.png

„Vettem-vettem”

A szeparatista hadsereg alapegységei a B1-es harcidroidok voltak. Bár nagy mennyiségben gyártotta e gépeket a Baktoid Fegyverautomaták, a B1-esek gyenge felépítésűek és könnyen elpusztíthatóak voltak, csak elsöprő létszámfölényben voltak sikeresek. Ennek ellenére néha akár jedikkel is végeztek. Alakjuk humanoid volt és egyben megnyúlt, fejük geonosisi formára készült.

Először a Kereskedelmi Szövetség használta őket, akkor még nem is voltak önálló egységek, hanem egy központi rendszer irányította az összeset. A Szövetség direkt rendelt humanoid droidokat, ugyanis nem csak védelemre vagy megfélemlítésre szolgáltak. A legtöbb űrhajó, fegyver és jármű is emberszerű irányítót kívánt, ráadásul a B1-eseket nem kellett megfizetni és nem voltak szükségleteik. Összecsukódva lényegében egy kis doboznyi területen elfértek, így szállításuk és átcsoportosításuk sem jelentett nagy gondot.

Egyetlen nagy hibájuk a központi irányítás volt, de ezt a szeparatisták kiküszöbölték. A B1-esek emiatt elkezdtek egyedivé válni és reflektáltak a környezetükre. Képesek voltak ugyan önállóbb döntéseket hozni, de ez megzavarta a droidokat, emiatt pedig még azokat a feladatokat sem tudták jól ellátni, amikre eredetileg használták őket. Komolyabb osztályú hajókat például nem igazán tudtak működtetni még a háború elején, ahogy ez a Malevolence esetében is megmutatkozott.

Könnyű szerkezetük miatt szinte bármivel legyőzhetőek voltak, az egyetlen masszívabb pontjuk a fejük volt. A kommunikátoruk itt helyezkedett el, ezért úgy alakították ki, hogy ha egy egységet kilőttek és nem sérült a kondenzátora, a feje aktív maradt és jeleket sugárzott a klónegységek helyzetéről és kommunikációjáról. Mivel rengetegen voltak és lehetetlen volt mindnek a fejét is elpusztítani,

lényegében végtelen mennyiségű kém feküdt a csatatereken.

A B1-es harcidroidok egyszerű hangmodulokkal rendelkeztek és többségében magas hangokat adtak ki. Különböző hangszíneket tudtak mutatni, például félelmet, zavarodottságot, izgatottságot és kérdőt is. Sokszor csodálták a tájat, miközben megfeledkeztek munkájukról, és aggódtak társaikért is, ezek mind az új programozásuk „hibái” voltak, ahogy az is, hogy a legkönnyebb feladatokba is belezavarodtak. A legtöbb parancsnok nem kedvelte a B1-eseket, még a szuper taktikai droidok közt is volt aki szégyellte, hogy ilyen egységeket bíztak rá. Szerencsére a háború alatt azért fejlődtek és ütőképesebb egységekké váltak.

Két közeli rokonuk van: a B2-es szuper harcidroid és a kommandó droid (BX-droid). Előbbi csupán egy kicsit masszívabb kialakítású, utóbbi viszont kész gyilkológép volt. Ezeket ellenséges vonalak mögé történő beszivárgásra tervezték, de egyes magas rangú szeparatisták testőrei és végrehajtói is ők voltak. Könyörtelenek, ravaszak, halálosak és alkalmazkodók voltak, de magas áruk megakadályozta tömeggyártásukat. Ezeken kívül például külön szériákat terveztek vízi vagy légi támadásokhoz is.

5_kep-droidok.png

Egyéb érdekességek

  • A rajongók körében leghíresebb és legnagyobb népszerűségnek örvendő régi típusú B1-es droid OOM–9. Ő még nem tekinthető igazi B1-esnek, de ő vezette a Naboo megszállását és mély hangja miatt kedvelték meg. Népszerűségének hála a nemrég megjelent Lego Star Wars: The Skywalker Saga játékba is bekerült feloldható karakterként.
  • Doug Chiang az 1990-es évek közepén készült harcidroid-tervei afrikai szobrokon alapultak. Ezek a droidok még kétszer olyan magasak voltak, mint az emberek, később csökkentették emberi méretre a magasságukat.
  • A B1-es és a B2-es droidoknak is rengeteg osztálya van, például pilóta, rakétavető, háti rakétás, de még tűzoltó is. A szeparatisták ugyanúgy mindenféle munkára felhasználták e gépeket, mint régen a Kereskedelmi Szövetség.
  • A BX-szériás kommandó droidokat még Darth Vader is használta, miután elfoglalta Nagy Karina geonosisi gyárát. A droidok egy részét a 0–0–0 (Tripla-Zéró) nevű bérgyilkos droid (ő volt az, akit Wat Tambor elzárt a világ elől, mert veszélyesnek ítélte) úgy módosította, hogy le tudták csapolni az ellenség vérét.
  • A droidekák pajzsa polarizált volt, ami lehetővé tette, hogy ők tüzeljenek kifelé, míg befelé semmilyen lövedék nem jutott át. Az egyetlen gyenge pontjuk, hogy hátrafelé teljesen vakok voltak, így onnan egy lassabb fegyverrel (pl.: detonátor) be lehetett cserkészni őket.
  • Christie Golden Sötét tanítvány című regénye alapján léteztek B3-as harci droidok, de nem tudjuk, hogy néztek ki, vagy, hogy hol helyezkedtek el a fejlettségi szinten. Valószínűleg a B2-es harci droidokhoz álltak közelebb.

6_kep-tervrajzok.png

A háború után Sidious minden harcidroidot lekapcsoltatott, sőt, felhasználta a galaxis feléjük érzett ellenszenvét. Betiltotta a fegyveres egységek birtoklását és elrendelte a rendszeres memóriatörlést, a propaganda pedig mindenütt azt szajkózta, hogy aki droidot tart, az kém lehet. A Birodalom a hadseregébe se szeretett volna droidokat, félt, hogy a szeparatista mozgalomra fogják emlékeztetni a polgárokat, de végül néhány esetben kivételt tett.

(A cikk eredetileg a Ziro.hu oldalán jelent meg 2022.06.16-án.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1017890129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása