Rebo.hu

A magyaron is alapult Cassian Andor anyanyelve

2022. szeptember 27. - Castad

andor-101-highlights-young-cassian-46843.jpg

Szeptember 21-én indult el a legújabb élőszereplős Star Wars sorozat, az Andor, rögtön három epizóddal. Ezekben Cassian különös múltjából is láthattunk rövid visszaemlékezéseket,  mely érdekes módon a magyar nyelvhez is kötődik.

Az Andor eddigi epizódjai teljesen új megvilágításba helyezték Cassian származását, múltját. Kiderül, hogy a korábbi kánonbéli származási helye, a Fest bolygó valójában hamis információ, ezzel kendőzte el Cassian, illetve mostohaanyja, Maarva Andor a fiú igazi szülőbolygóját. Ez pedig nem más, mint a Kenari, ahová a Birodalom még a beutazást is korlátozta később, ugyanis valamiféle környezeti katasztrófa történt a bolygón. Nos, ezen a világon élte ifjúkorát a kis Cassian, akit ekkoriban még Kassának neveztek (nem, ez nem Košice), s volt egy húga is, akit Kerriként azonosítottak. 

A kis Kassa és testvére egy furcsa, Legyek urához hasonlatos világban élt, egy dzsungelbolygón, ahol gyerekek és esetleg fiatal felnőttek alkottak valamiféle törzset, akik primitív, gyűjtögető-vadászó életmódot folytathatnak, legalábbis felszereléseik erre utalnak. A kis közösségnek saját nyelve is volt, melyet ehhez a sorozathoz kreáltak.

A Maarva Andort alakító Fiona Shaw egy interjúban mesélt arról, hogy a Kenari ifjú lakosai számára valóban létrehoztak egy fiktív nyelvet, amihez saját nyelvtant is készítettek. A gyerekszínészek megtanulták ezt a nyelvet a szerephez, a felnőtt színészek viszont tényleg nem értették, hogy miről is hadoválnak a gyerekek. A színésznő szerint ez amolyan fúziós nyelv, mely más nyelvekből tartalmaz elemeket. 

A Starwars.com hivatalos honlap egyéb érdekességek mellett erről a nyelvről is lerántotta a leplet:

a kenari nyelv a spanyol, a portugál és a magyar nyelvekből merített.

A szemfüles néző valóban kivehetett spanyolosan (s talán portugálosan is) csengő szavakat, néhol kifejezetten spanyolosan hangzott egy-egy mondat, mégha nem is valódi spanyol nyelvet hallottunk. Magyart azonban én nem igazán hallottam ezekben a dialógusokban, talán a fiktív nyelv nyelvtanjához használták fel az amerikaiak számára egzotikus magyar nyelv szabályait. 

A magyar nyelv ráadásul korántsem először kerül elő a messzi-messzi galaxisban. Ezzel a kérdéskörrel már foglalkoztunk előzményoldalunkon, a Ziro.hu Star Wars portálon, a továbbiakban ezzel kapcsolatos cikkeinket kivonatolom. Talán a legismertebb példa a Genndy Tartakovsky féle Klónok háborúja című animációs sorozat, melyben konkrétan magyar szavakat hallunk, az egész nelvaani nyelvet a magyarból emelték át. Ez azzal magyarázható, hogy az orosz származású Tartakovsky felesége magyar gyökerekkel bír, Stern Béla atléta unokája. Így szerepelhetnek olyan mondatok a sorozatban, mint ez: „Az ördög az enyém, mindent elrontottál. Ez volt az én próbám.” Anakin Skywalkernek saját nevet is ad a nelvaani népség: Halott Kéz. 

A nelvaani mellett állítólag a Star Wars: The Old Republic videójátéban szereplő selkath nyelv szintén tartalmaz magyar kifejezéseket, csak éppen angol kiejtéssel mondták fel ezeket. Ugyanígy a játékban felbukkant advozse faj is használ magyar mondatokat. Mindemellett egyéb magyar szavak fel-felbukkannak a különféle Star Wars regényekben is. A legendás chiss stratéga, Thrawn főadmirális szülőbolygóját Csillának, a bolygó fővárosát pedig Csaplarnak nevezik. Ennek eredetéről is írtunk, más irányú megkeresésünkre Pablo Hidalgo, a Lucasfilm Story Group oszlopos tagja ugyanis a következőket válaszolta:

„Az egyetlen magyar gyökerű név, aminek tudom az eredetét, a Csilláé, a chissek otthonáé. Én neveztem el egy barátomról a Wizards of the Coast szerepjátékához. Megragadt! ”

Hidalgo kérdésünkre azt is megerősítetette, hogy Csilla fővárosa, Csaplar is ehhez a barátjához kapcsolódik, ez ugyanis a hölgy vezetékneve. De megemlíthetjük akár Aaron Allston különös Star Wars karakterét, a mára már legendák közé számító Rebel Dream és Rebel Stand kötetek egyik mellékszereplőjét is, aki a Baljos Arnjak nevet viseli. Emögött egyértelműen meghallhatjuk a Csillagok háborúja első epizódjának magyar címét.

Kádas István

 

 

Warren Fu: Megálmodni Grievoust

ezgif_com-gif-maker_8.jpg

Warren Fu neve a keményvonalas Star Wars rajongók számára biztosan ismerősen cseng: a művész rengeteget dolgozott az előzménytrilógián és neki, illetve egy mosószer fúvókának köszönhetjük Grievous tábornokot. A művész a legutóbbi Star Wars Insiderben mesélt különleges útjáról, példaképeiről és George Lucas munkamódszeréről.

Fu túl fiatal volt még az Egy új remény idején, így az első Star Wars élménye A Birodalom visszavághoz kötődik. 

„Szerintem az első szerelmem Carrie Fisher volt. Amikor megláttam az AT-AT-kat megváltozott számomra a világ. Az első rajzom annak a jelenetnek a nyomán készült.” - meséli a művész

Gyermekkori szenvedélyét végül művészi karrierré alakította és gyakornokként helyezkedett el az Industrial Light & Magic berkein belül. Kezdetben órákon át az 1997-es Men in Black – Sötét zsaruk című filmhez készült látványterveket kellett rendeznie. Saját munkáira eközben figyelt fel David Nakabayashi, akinek az említett film vizuális effektjeit köszönhetjük. 

„Amikor a Baljós árnyak utómunkálatai megkezdődtek, Nak felfogadott asszisztensnek. Ő volt az első aki hitt bennem, kezdetben kisebb megbízásokat adott, például Darth Maul távcsövének a kijelzőjét kellett megterveznem. Hihetetlen pillanat volt amikor később George Lucas jóváhagyta.” - mondta Fu.

Nakabayashi 2002-ben művészeti igazgató lett az ILM-nél és továbbra is segítette Fu karrierjét. A férfi mentorként tekintett rá, majd az évek során szinte testvérekké váltak. Eközben Fu megismerte Doug Chiangot, akinek szintén izgalmas életútjáról már korábban mi is írtunk még a Ziro.hu oldalon.

„A legtöbb művész akit ismertem, visszahúzódó, félénk típus volt, erre ott volt ő (Chiang), egy eltökélt vezető, Lucas jobbkeze. Nyugodt, mégis magabiztos módon adta az emberek tudtára, hogy mit vár tőlük. Mindenki tisztelte és keményen dolgozott, pont emiatt. A legfontosabb amit tőle tanultam az volt, hogy nem kell félelmetesnek lenned ahhoz, hogy jó vezető légy.” - mondta.

dougchianggeorgelucas.jpg

Doug Chiang és George Lucas Sebulba makettjével.

Fu addig gyakorolt és képezte magát, amíg Doug Chiang fel nem kérte saját csapatába, akikkel aztán hónapokig dolgozott A klónok támadásán.

„Próbáltam visszafogni az izgatottságomat az első napomon. A példaképem (Chiang) ott dolgozott mellettem egy rajzon, ami később köztársasági löveghajóként lett ismert. Én végül rengeteg droidot terveztem Dexter étterméhez.” - mondta Fu.

Ezután Fu elhagyta a Skywalker Ranchot (A Skywalker Ranch Lucas egy kaliforniai magánbirtoka, ami egyfajta központi irodaként működött, magába foglalva a  Skywalker Sound, illetve kezdetben a Lucasfilm Games és Animation irodáit is. Ma már a Disney bérli Lucastól.) és dolgozott az A.I. Mesterséges értelmen, később viszont visszatért A Sith-ek bosszúja előmunkálatai miatt. Ekkor már többféle lényt, tárgyat, droidot, épületet és hajót is tervezett, amiket sorra jóvá is hagyott Lucas. Az egyik ilyen hajó ugyan nem került bele a filmbe, azonban a most futó Köztársaság Fénykora érában felhasználták. 

ezgif_com-gif-maker_1_6.jpg

Fu klónvadásza, mint jedi vectorhajó a Köztársaság Fénykora idején.

A Ranchon dolgozni hihetetlen élmény volt Fu számára. George Lucas olyan munkahelyet teremtett, amit nehezen lehetett annak tekinteni. A filmes világ legnagyobb művészei egymásnak adták az ajtó kilincsét, egy átlagos ebédből is könnyen életre szóló élmény válhatott. Ráadásul mindenki szabadon átadhatta ötleteit és tudását a többieknek. Lucas irodája a másodikon volt, péntekenként felment a harmadikra, hogy jóváhagyja a művészeti részleg munkáit. Azokat, amikben látott fantáziát vagy megfeleltek az elképzelésének a híres „OK”, vagy a legnagyobb elismerést jelentő „FABULOSO!” pecséttel jutalmazta. Az egyik ilyen pénteken Lucas azzal a kéréssel ment fel hozzájuk, hogy szüksége van egy új gonosztevőre a trilógia harmadik darabjához. Az egész csapat nekirugaszkodott és még éjjel is dolgoztak, hogy a következő péntekre felmutassanak valamit. 

„Váratlan ötleteket merítek mindennapi dolgokból. Egy mosószer fúvóka volt az alapja az első rajzaimnak a tábornok fejéről. Azokat George elvetette, de az irányt jónak találta. További vázlatokat készítettem és elkezdett kialakulni egy koponyaszerű maszk.” - meséli a művész.

8_-fu-e_s-a-fu_vo_ka.png

Fu és a fúvóka.

Fu egy társa, Ryan Church adta az ötletet, hogy igazi szemeket is kapjon, ne legyen teljesen robotikus. Fu különösen nagy szerepet szánt a szemeknek, ugyanis úgy képzelte, hogy a tábornok néma. Mivel ez még nem volt elég „starwarsos”, Jabba vitorlás bárkájának stabilizátorait is rátette a fejre két oldalt. Fu saját bevallása szerint nem ért a mechanikai dolgokhoz, nem tud mozgó részleteket jól bemutatni, így egy hatalmas fehér köpenyt dobott a teste köré, ezzel elkerülve, hogy le kelljen rajzolnia a mozgó részeit. Erre az irányra adta végül Lucas áldását és megkezdődhetett a részletes munka. Grievous tábornok végül az egyik utolsóként befejezett szereplő lett a filmben és bár csupán a fejét hagyták meg a korai tervekből, gyorsan ikonikussá vált a rajongók körében.

inkedadd_a_heading.jpg

Jabba hajójának stabilizátorai lettek Grievous „fülei”.

Fu azóta díjnyertes videoklip- és reklámszakember lett, de minden munkájánál szeret visszanyúlni a tradicionális alapokhoz és ez az ami vonzóvá teszi őt megrendelői számára. Dolgozott a Daft Punknak, az Adidasnak és a PlayStationnek is csak hogy egy párat említsek és olyan rendező szeretne lenni, aki összehozza a művészeket, mint George Lucas. 

„A Lucasfilm nem egy munkahely volt, hanem a legjobb iskola.”

Habár szeretne még visszatérni, lucasfilmes pályafutásából Fu legbüszkébb az A.I. Mesterséges értelemre, amiben együtt dolgozhatott Steven Spielberggel, illetve arra, hogy George Lucas egy nap felment a harmadik emeletre és “FABULOSO!” pecsétet adott a gyerekkori, legelső rajzára.

frmn9x0wuaez3rw.jpg

Unalmas és vontatott, vagy felnőttes és komoly? | Andor Acsarkodó #1

2022. szeptember 26. - Castad

Az Andor élőszereplős Star Wars sorozat érkezésével alliteráló című kibeszélőműsorunk is indult, Andor acsarkodó címmel. A műsornak Rixon Űrkocsmája ad otthont, s ettől kezdve hétfő esténként lesz látható, oldalunk több tagjának részvételével. Az első adásra, mely egyből az Andor első három epizódját vesézte ki, már tegnap sor került. 

A Szukits Kiadó jóvoltából a műsorhoz nyereményjáték is társul: minden adást követően kisorsolunk a hozzászólók között egy, az epizódhoz vagy a sorozathoz kapcsolódó Star Wars kötetet. Az első adásban James Luceno Katalizátor című könyvét lehetett megnyerni, az első nyertesünk Marci Király hozzászólónk lett.

Az adásban beszéltünk többek között arról, hogy:

 – milyen lett az eddigieknél felnőttesebb, komorabb Star Wars sorozat?

– szeparatista vagy köztársasági hajó zuhant-e le a Kenari bolygóra?

– mennyire retconolták Cassian előtörténetét?

– milyenek az új karakterek? (B2, Bix, Karn felügyelő és a többiek)?

– mit várunk a következő epizódtól, illetve háromrészes etaptól?

A háború sújtotta Ukrajnában készült Darth Vader szinkronhangja az Obi-Wan Kenobi sorozathoz

2022. szeptember 24. - DanCarver

vader-anakin-obi-wan-kenobi.jpg

Sokak gyermekkori álma vált valóra, amikor idén visszatért a képernyőre Ben Kenobi és Darth Vader az Obi-Wan Kenobi sorozatban. Vader hangját azonban már nem James Earl Jones adta, hanem archív anyagok alapján mesterséges intelligenciával keverték újra a klasszikus trilógiából ismerős szinkront. A Lucasfilm egy feltörekvő ukrán hangtechnikai céget bízott meg a feladattal, akik a munkát az orosz-ukrán háború közben fejezték be.

A Star Wars-univerzumában mindig is alapvetőek voltak a politika és a háborús konfliktusok. Ám, míg nekünk rajongóknak ez csupán fikció, addig másoknak a háború nagyon valóságos ebben a pillanatban is. Szeptember 23-án egy rendkívül érdekes cikk jelent meg a Vanity Fair oldalán, amely bemutatja annak az ukrajnai tech cégnek, a Respeechernek történetét, akik részt vettek az új élőszereplős Star Wars sorozatok szinkronjaiban.

A Respeechert 2018-ban alapította Olekszandr Szerdjuk ukrán hangtechnikus a társaival. A cég saját gyártású mesterséges intelligenciával és gépi tanulással klónozza a beszédet és a hangokat elsősorban filmes felhasználásra. Először A Mandalóri második évadánál kerültek kapcsolatba a Lucasfilmmel, ugyanis az ő szoftverük segítségével sikerült életre kelteni a fiatal Luke Skywalker hangját. Mark Hamill hangja már túl sokat öregedett, ezért a Lucasfilm hangtechnikai részlege, a Skywalker Sound külsős szakembereket bízott meg, így került a képbe az ukrán csapat. Akárcsak Hamill arcát, úgy hangját is hasonlóan sikerült életre kelteni. Archív hanganyagokat használtak fel, amelyeket betanítottak az algoritmusnak és az képes volt úgy rekonstruálni, hogy a klasszikus trilógiából ismerős Luke-ot hallhattuk. A cég ezután újra alkalmazta ezt a Boba Fett könyvének hatodik epizódjában, ahol Skywalker már sokkal több szerepet kapott és az eredmény egészen valósághű volt. A csapatot ezután megbízták az Obi-Wan Kenobival, hogy készítsék el Darth Vader szinkronját is. Vader ikonikus hangját korábban James Earl Jones adta, ám a kilencvenegy éves színész hangja túl sokat változott az elmúlt évtizedekben és a színész is visszavonult a filmezéstől, így az ő esetében is a Respeecher technológiájához nyúlt a Lucasfilm. Ám a történelem közbe szólt.

Bogdan Beljajev huszonkilenc éves szintetikus-beszéd művész a cégnél, aki éppen otthonról dolgozott, amikor megszólaltak a szirénák az ukrán-lengyel határhoz közeli Lvivben. Február 24-én az orosz hadsereg megszállta Ukrajnát és a konfliktus azóta sem csillapodott, ezekben a percekben is zajlik.

„Amikor hallottuk, hogy rakétákkal támadnak és hogy az ország egyes részein megszűnt az [internet] kapcsolatunk, menedéket kerestünk” – mondta Beljajev.

luke-beljajev.JPG

Luke Skywalker a Boba Fett könyvében és Bogdan Beljajev művész

Beljajev és a többiek a cégnél azután is folytatták a munkát, hogy az orosz csapatok átlépték a határt, hiszen a világ másik felén számítottak rájuk, hogy elkészüljön az Obi-Wan Kenobi sorozat. Kijevben, a Respeecher munkatársai szintén kitartottak, akkor is, amikor az oroszok ostrom alá vették az ukrán fővárost.

„Megértettem, hogy ha most nem küldöm el a felvételeket, akkor lehet, hogy soha nem küldöm el őket.” – mondta Beljajev

Dmitrij Belijevcovnak, a cég társalapítójának egy színházteremben sikerült online kapcsolatot létesítenie, ahol már minden ablakot bedeszkáztak és könyvekkel pakolták tele az esetleges robbanások ellen.

A programozók, akik betanították a szoftvernek James Earl Jones hangját, már pincékben kialakított óvóhelyeken végezték a munkát a szinkronhoz.

respeecher-team.jpg

A Respeecher-csapata

Eközben a Skywalker Sound főhadiszállásán Észak-Kaliforniában, Matthew Wood felügyelte az Ukrajnából érkező hanganyagokat. Elmondása szerint azért szerződtek a Respeecherrel, mert az általuk generált hangok rendkívül emberiek és élethűek.

„Természetesen a legfőbb gondom az ő jólétük volt” - mondja Wood, aki harminckét éve dolgozik a Lucasfilmnél, olyan karakterek hangját kölcsönözte, mint Grievous tábornok vagy Bib Fortuna az előzménytrilógiában. „Mindig vannak olyan alternatívák, amelyeket követhetnénk, amelyek nem lennének olyan jók, mint amit ők adnának nekünk. Soha nem akartuk őket semmilyen további veszélynek kitenni, hogy az irodában maradjanak, hogy valamit csináljanak.” – mondta a hangmérnök.

Wood szerint a Respeecher csapata mindenkinél jobban tudja visszaadni azt a felejthetetlen és fenyegető hangot, amelyen Jones negyvenöt évvel ezelőtt életre keltette Vadert. Wood az évek során tucatszor vette fel Jones hangját, legutóbb a Skywalker korában, amikor a film elején hallhattuk Vadert pár mondat erejéig. Ehhez azonban kikérték Jones engedélyét is. Amikor megmutatták neki a Respeecher munkáját a színész beleegyezett, hogy archív hangfelvételek segítségével, – igaz mesterségesen – újra életre keltsék a Star Wars ikonikus főgonoszát. Egy félig kiborg karakter esetében talán még helytálló is volt a megoldás. Jones végig részt vett tanácsadóként a projektben, neki tulajdonítják a karakter alakításának koordinálást, Wood pedig amolyan „jóindulatú keresztapaként” jellemzi a hozzájárulását.

matthew-wood.JPG

Matthew Wood az előzménytrilógia kellékei között

Az orosz-ukrán háborút megelőzően Wood, az Obi-Wan Kenobi rendezője és showrunnere, Deborah Chow, valamint a Respeecher-csapata között szinte folyamatos információcsere zajlott.

„Egy olyan karakter esetében, mint Darth Vader, akinek lehet, hogy 50 sora van a sorozatban, majdnem több mint 10 000 fájlból álló oda-vissza beszélgetésem lehetett”. – mondta Wood.

Ennek nagy részét a párbeszédek megváltoztatása és az azt követő finomhangolás tette ki. Wood azt mondja, ahogy az orosz támadás közeledett, csökkentette a kéréseket feléjük. De a Respeecher csapat hozzáállása, viszont ez volt:

„Dolgozzunk, dolgozzunk a megpróbáltatásokkal szemben is, tartsunk ki.” – mesélte Wood.

vader_vs_obi-wan.JPG

Ben küzd Vaderrel az Obi-Wan Kenobi sorozatban

Szerdjuk azért tudta, hogy Darth Vader hangjának újraalkotása egy TV sorozathoz, nem élet-halál kérdése. Mégis nagyon büszke arra a munkára, amit az Obi-Wan Kenobin végeztek és szeretné, ha a világ is megismerné, hogy az ukránok segítettek abban, hogy az a bizonyos utazás a messzi-messzi galaxisba lehetséges legyen, még ha szörnyű körülmények között is.

„Munkahelyeket teremtünk az embereknek, pénzt fizetünk nekik, hozzájárulunk az ukrán gazdasághoz, és ez elég sokat jelent” - mondja. „De emellett remélhetőleg emiatt több ember hall majd Ukrajnáról – a technológiai közösségünkről, a startupjainkról – is”. – mondta az ügyvezető igazgató.

A Respeecher jelenlegi is működik, de a mostani projektjeik még titkosak.

„Egy negyvennégy milliós nemzet szenved. Sok menekült, sok civil meghalt, sokan meghaltak a hadseregben az ukrajnai orosz invázió miatt. Mindannyiunknak további [felelőssége], hogy segítsünk egymáson. Láthattátok, hogy az ukránok mennyire egységesek és rugalmasak ebben a pillanatban, de abból a szempontból, hogy most hogyan élünk: Felkelünk, elmegyünk dolgozni, aztán hazamegyünk, és megpróbálunk aludni. Én jelenleg el vagyok választva a családomtól. A feleségem és a lányom külföldön vannak. A határra hoztam őket, amint az egész elkezdődött”. – mondta Szerdjuk

vader-fire-obi-wan-kenobi.jpg

Darth Vader az Obi-Wan Kenobi sorozatban

Obi-Wan Kenobi ritka ünnepi pillanatot biztosított. A még Kijevben tartózkodó Respeecher-alkalmazottak összegyűltek, hogy megnézzék Vader első szereplését a műsorban, és Lvivben felhívták Beljajevet, hogy szurkoljanak neki. A nézők imádták Vader félelmetes visszatérését, dicsérték dermesztő jelenlétét. Jones családja elmondta Woodnak, hogy mennyire elégedettek a sok munka eredményével, a színész iránti tiszteletadással, amely tiszteleg a sok év előtt, hogy hangot adott a galaktikus zsarnoknak.

Miután befejezte a Vaderrel kapcsolatos munkálatokat, Beljajev önkéntesként kezdett segíteni a háború áldozatainak. Lvivet is bombázások érték, de a háborús övezetek elől menekülők számára menedékhellyé vált. Munkája nagy részét az tette ki, hogy segített a menekülteknek élelmet és menedéket találni. Arra a kérdésre, hogy mi volt a bizonytalan kezdeti időkben, és hogy milyen elszántan akarta befejezni alkotói munkáját, így válaszol:

„Miért csináltam? Nagy megtiszteltetés a Lucasfilmmel dolgozni, és gyerekkorom óta Star Wars-rajongó vagyok. Még ha háború is van, nincs mentség arra, hogy annak a bajkeverője legyél, amit gyerekkorod óta szeretsz”. – mondta Beljajev

Faragó Dániel

Animék, tele Star Wars utalásokkal

add_a_heading.jpgA Star Wars és a japán mozi régóta erős szövetségben állnak. Kedvenc űreposzunk alapjait nagyban meghatározta a japán történelem és kultúra, a mostanság világszinten egyre népszerűbbé váló animék alkotói pedig szintén szeretnek kikacsintani gyerekkoruk egyik kedvence felé. Egy évvel ezelőtt debütált az első Star Wars anime, a Látomások (Visions), ezért összegyűjtöttem néhány Star Wars utalást népszerűbb és kevésbé ismert animékből, amiket szívesen ajánlunk is.

A My Hero Academia Dekuja alapvetően Luke Skywalker

A My Hero Academia (Boku no Hero Academia) az utóbbi 10 év egyik legsikeresebb animéje, főhőse egy Deku nevű fiú, aki szuperképességek nélkül született, mégis az az álma, hogy felvegyék a Szuperhős Akadémiára. Hála All Might nevű példaképének, el is indulhat kalandos útján megmenteni a világot. Izuku Midoriya, vagyis Deku elkötelezettsége a világmegmentés iránt már a sorozat első epizódjában világossá válik, amikor Deku egy hős/gonosz leszámolás közepén nekiáll feljegyzéseket készíteni. A leszámolásra akkor kerül sor, amikor Deku hazafelé tart az iskolából és a harc történetesen a Tatooin vasútállomáson zajlik. Ezt még tetézi, hogy All Might a Dagoba (Takoba) tengerparton edzi Dekut a felvételi vizsgáira. A történetben egy ponton felbukkan egy Nabu nevű sziget, egy Jaku nevű kórház, valamint egy karakter, akit Chewyee-nak hívnak és egy akit Agparnak, Deku édesanyja pedig képes magához húzni tárgyakat. Kohei Horikoshi, a sorozat alkotója, már többször is világossá tette a franchise iránti szeretetét. Egy 2021 júliusában megjelent interjúban azt mondta, hogy nagyon várja A mandalóri második évadát és sosem hagyja ki az alkalmat, hogy utaljon a híres űroperára.

ezgif_com-gif-maker_1_4.jpg

Pikachu=Leia?!

A Pokémon töretlen népszerűségnek örvend már több, mint 25 éve. A sorozatba utalások elég nehezen beilleszthetők, de a készítőknek azért mindig sikerül valamit belecsempészni. A huszadik szezonban a Star Wars is sorra került, amikor a főhős Ash Ketchum (Satoshi), Pikachuval és barátaival egy színdarabot kénytelen összehozni. Az előadásuk posztere pedig ismerős lehet minden Star Wars rajongó számára.

exkrgqixgaaundt.jpg

Vele van a sötét oldal

A KonoSuba: God's Blessing on This Wonderful World! sorozat főhőse Kazuma, aki rögtön az elején elhalálozik. Szerencsére egy istennő segítségével visszatérhet az életbe egy mágikus földre, ahol le kell győznie a démonkirályt. Egyetlen egy dolgot választhat amit magával vihet az új életébe, ő pedig…nos az istennőt választja. Az anime vicces és bizarr, de nagyon kedves és érdekes is egyben. Az éles szeműek pedig egy nem hétköznapi Star Wars utalást fedezhetnek fel benne. A Destroyer nevű erőd rendkívül gyorsan mozog és rettenetesen hasonlít egy kryknára, ráadásul megjelenésekor az Imperial March zenei témát is hallhatja a néző.

kepernyofelvetel_12.png

Visszautalás az alapokra

Húsz évvel ezelőtt az Edo-korszak Japánját nagy kulturális sokk érte – az Amanto nevű idegenek megszállták a Földet, hatalmukba kerítették a kormányt és betiltották az egykor büszke szamurájok kardviselését. A Gintama című anime főszereplői Gintoki Sakata szamuráj, Shinpachi Shimur szamurájtanonc és Kagura, egy hihetetlenül erős idegen lány. Mindhárman alkalmi munkákból élnek ebben a furcsa világban, ahol lépten nyomom láthatjuk a kulturális sokk hatásait, például van egy főellenségük akit úgy hívnak, hogy Dark Vader. Sőt az anime majdnem egy teljes évadot a Star Warsnak szentel, mellette persze megjelenik szinte minden filmes univerzum, olyannyira, hogy egy ponton Dark Vader egy Gundammel harcol. 

ezgif_com-gif-maker_2_5.jpg

Dragon Ball

Ez az a sorozat, amit ugyanúgy nem kell bemutatni, mint a Pokémont vagy a Narutót. Alkotója Akira Toriyama a járművekhez és helyszínekhez rengeteg ötletet merített a messzi-messzi galaxisból, sőt idézeteket is szeret a szereplők szájába adni. Mikor 1999-ben megjelent a Baljós árnyak, a Weekly Shonen Jumpban publikáló mangakák (mangákat rajzoló művészek) mind rajzoltak egy-egy illusztrációt a filmhez főszerkesztőjük kérésére. Akira a kis Anakint és egy rohamdroidot választott, habár megjegyezte a filmek története sosem érdekelte, csupán a vizuális megvalósítások.

add_a_heading_1_1.png

A bennünk elveszett álmok-Princess Jellyfish

A 19 éves Tsukimi a sorozat kezdetén öt másik munkanélküli otaku nővel él együtt és társadalmi kitaszítottként tölti napjait, miközben arról álmodik, hogy illusztrátor lesz. Már a sorozat openingje is megannyi filmre utal, köztük a Star Wars elég hosszú időt kapott. A kreatív lány saját barátait és önmagát álmodja bele ezekbe a történetekbe és így próbál fennmaradni. A rövid anime az emberi interakciók miatt igazán érdekes, de látatlanban is érdemes megtekinteni az openingjét egy Star Wars rajongónak: 

 

Tony Gilroy szerint 2024 előtt nem várható az Andor második évada

2022. szeptember 20. - DanCarver

andor-wallpaper.jpg

Már csak egy nap választ el minket attól, hogy láthassuk az Andor első három epizódját a Disney+-on. Az első évad lassan három éve készül, amelyről a sorozat írója és showrunnere, Tony Gilroy beszélt és azt is elárulta, hogy a második évadra még legalább két évet kell várnunk.

Az Andor két évadosra tervezett sorozat lesz (évadonként tizenkét epizóddal), amely a Zsivány egyes –Egy Star Wars-történet előzményeit és a címszereplő lázadó kém, Cassian Andor százados életét mutatja be.

A sorozat írója és showrunnere Tony Gilroy (Michael Clayton és A Bourne-hagyaték filmek rendezője) - aki a Zsivány egyes társrendezője és forgatókönyvírója is volt - a The Wrapnek mesélt az új Star Wars sorozatról. Az interjú elején szóba hozták azt a pletykát, miszerint a Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy Gilroyt tenné meg a Star Wars filmek „nagykövetének”, miután végzett az Andorral. Az író-rendező azonban ezt cáfolta, még egyáltalán nem tárgyalt filmekről Kennedyvel, ugyanis egy filmes projekt elterelné a figyelmét a sorozatról.

„Ez a legotthonosabb, amit valaha csináltam. Mindig is nagyon világosan álltam hozzá” - mondta Gilroy a The Wrapnek. „Soha nem fogadok el munkát egy másik munka előtt. Mindig csak egy dolgot csináltam egyszerre és soha nem csináltam céget vagy kaptam fejlécet, soha nem volt produkciós szerződésem, vagy bármi. Ez a leghosszabb idő, amit valaha is eltöltöttem egy helyen.” – mesélte az író-rendező.

Az Andort még 2017 novemberében jelentette be a Lucasfilm, egyike volt az első élőszereplős sorozatoknak, amelyet az akkor még csak készülő Disney+-ra szántak. A munkálatok azonban csak 2019-ben indultak el, amikor a Cassian Andort alakító Diego Luna végzett a Narcos: Mexico című sorozat forgatásán. Tony Gilroy eredetileg nem volt részese a projektnek, hivatalosan 2020 áprilisában váltotta a korábban kiszemelt Stephen Schiffet. Az első évad forgatása 2020 szeptemberében kezdődött az Egyesült királyságban és egészen 2021. szeptemberig tartott, tehát egy évet felölelt és ehhez még további egy év utómunkálat következett.

gilroy-luna-andor.jpg

Tony Gilroy és Diego Luna az Andor forgatásán

A sorozat a Zsivány egyest megelőző öt év eseményeit dolgozza fel, amelyben megismerhetjük Cassian Andor csatlakozását a lázadáshoz és tevékenységét a Lázadók Szövetségének oldalán, mindezt egy kémthrillerben. Gilroyt arról is kérdezték, hogy az Andor második évada után is dolgozna-e további Star Wars filmeken, sorozatokon. Mint mondta, mire végez már 26 órányi Star Wars-tartalmon lesz túl, meghatározó szereplőként.

Gilroy elmondása szerint még sokáig leköti az Andor, tekintve a második évad munkálatai is sok időt vesznek igénybe. Gilroy azt is elárulta, hogy novemberben kezdik el forgatni az évadot és előreláthatóan augusztusig fog tartani a forgatás. Ezt azonban ezúttal is hosszú utómunkálatok követik majd. 

A fentiek alapján ez azt jelenti, hogy leghamarabb 2024 őszén várható az Andor második évadának megjelenése a Disney+-on. A munkálatok azért is húzódnak el ennyi ideig, mert a korábbi élőszereplős Star Wars-sorozatokkal (A Mandalóri, Boba Fett könyveObi-Wan Kenobi) ellentétben Gilroyék nem használták az ILM StageCraft LEDfalas Volume technológiáját. Helyette hagyományos épített díszletek és valódi helyszínek között forgattak és a vizuális effekteket az utómunkálatok során készítették el hozzá. A produkció így költségvetésben és időben inkább hasonlít egy mozifilmhez, mint a Disney+ eddigi élőszereplős sorozataira.

A Disney és a Lucasfilm egyelőre hivatalosan nem közölte, hogy pontosan mikor is érkezik az Andor második évada, a showrunner szerint azonban ez még két évig is elhúzódhat. Szerencsére addig is bőven lesz mit nézni, hiszen az Andorral párhuzamosan érkezik a Jedihistóriák (Tales of the Jedi) minisorozat, továbbá januárban indul A Rossz osztag (The Bad Batch) második évada, jön A Mandalóri harmadik évada és készülnek az Ahsoka, The Acolyte és a Sceleton Crew sorozatok is.

Faragó Dániel

A Star Wars Eclipse hű marad a Quantic Dream alapjaihoz

2022. szeptember 18. - DanCarver

 star_wars_eclipse_header_facebook_3.jpg

Még tavaly leplezték le a Quantic Dream új játékát, a Star Wars Eclipse-t. A Köztársaság Fénykorához kapcsolódó új videójátékról akkor csak egy rövid előzetest kaptunk, amely viszonylag keveset árult el a játékról. A fejlesztők azonban nem rég pár érdekes új infót osztottak meg a készülő szoftverről.

Legutóbb 2021 decemberén hallottunk a Star Wars Eclipse-ről, amikor bemutatták a Game Awardson egy látványos előzetessel. A ziro.hu-n megjelent cikkünkben akkor részletesen kielemeztük a látottakat. Az előzetes és a fejlesztők által megosztott információk alapján a játék A Köztársaság Fénykora idején játszódik majd, számos új karaktert ismerhetünk meg és bepillantást nyerhetünk a Peremvidék politikai viszályaiba is.

Azóta nem érkezett hivatalos információ a projektről. Számos pletyka látott napvilágot azonban arról, hogy a fejlesztés még sokáig elhúzódhat, illetve a fejlesztő Quantic Dreamet is felvásárolta a kínai NetEase. A pletyka igaznak is bizonyult. Az akvizíció idén augusztus 31-én zárult le végleg.

star_wars_eclipse_wallpaper_desktop_6.jpg

Az Eclipse-ről viszont nem rég néhány érdekes infót osztott meg a Quantic Dream ügyvezető igazgatója, Guillaume de Fondaumiere a japán IGN-nel. Az interjú szerint a játék hű marad a cég korábbi játékaihoz.

„Azt hiszem, minden egyes új címmel megpróbálunk újítani, új utakat próbálunk felfedezni” - magyarázta. A Star Wars Eclipse esetében természetesen megtartjuk a Quantic Dream-játékok alapvető elemeit; nagyon erős történet, nagyon erős karakterek, több játszható karakter és természetesen lehetőséget adunk a játékosoknak arra, hogy tetteikkel és döntéseikkel megváltoztassák a történet alakulását.” – mondta az ügyvezető igazgató.

A Quantic Dream korábbi három PlayStation exkluzív (most már PC-n is elérhető) címére, mint a Heavy Rain, a Beyond: Two Souls és a Detroit: Become Human játékokra mind jellemző volt, hogy történetvezéreltek, ahol a mozgásunk kötött és az akciók vagy harcok csak korlátozottan lehetségesek, azok is inkább a történetet és a karaktereket szolgálták. Interaktív, filmszerű élmények voltak ezek, ahol a játékos döntésein volt a hangsúly és a történetnek többféle kimenetele is lehetett. Eközben az Eclipse előzetesében látványos fénykard párbajokat és űrcsatákat is láttunk a galaxis számos pontján, így kérdés, hogy mennyire változtatják meg a Quantic Dream jól bevált formuláját.

„Ahol a képlet változik, nagyon világosan megmondtuk, hogy egy akció-kalandjátékot készítünk, így az akcióelemek is nagyon fontosak lesznek. Erről majd a jövőben tudunk beszélni, de ne feledjük, hogy ez egy akció-kalandjáték.” - mondta de Fondaumiere.

Korábban voltak olyan pletykák, hogy az Eclipse egy nyitott világú akció-kaland lesz és új grafikus motorra fejlesztik. Előbbit, most megerősítette a Quantic Dream igazgatója, tehát a Jedi: Fallen Orderhez hasonló fénykardozást érdemes elképzelni, csak ezúttal a Köztársaság Fénykora idején.

star_wars_eclipse_wallpaper_desktop_9.jpg

Azt nehéz megmondani, hogy teljesen elhagyják-e a Quantic játékainak védjegyévé vált gyors reagálású, gombnyomkodós megoldásait (angolul quick-time events). Ha a játékmenet változik is, az erős történetmesélés és a karakterközpontú szemlélet minden bizonnyal megmarad.

„Amikor találkoztunk a [Lucasfilmmel], azért találkoztunk velük, mert a Star Warsról volt szó” - mondta de Fondaumiere. És mert Daviddel [Cage] tényleg egy Star Wars-játékot akartunk csinálni, azt a bizonyos franchise-t, amivel együtt nőttünk fel, amit felfedeztünk és amit gyerekként csodáltunk.” – mesélte a Quantic Dream igazgatója

star_wars_eclipse_wallpaper_desktop_4.jpg

Az biztos, hogy a csapat elkötelezett a Star Wars-univerzum és a játék iránt, ők maguk is rajongókként álltak a projekthez.

„Amikor lehetőségünk nyílt a Star Warson dolgozni, azonnal igent mondtunk, mert vonzódtunk hozzá” - tette hozzá de Fondaumiere. „De továbbra is azt fogjuk csinálni, amihez a legjobban értünk, vagyis szenvedélyesen dolgozunk, a játékunkat nagy odafigyeléssel készítjük el, és a Star Wars Eclipse-szel egy teljesen új, eredeti történetet szeretnénk hozni a Star Wars-univerzumba.”

A Star Wars Eclipse története egyelőre nem ismert és a megjelenési dátumot sem tudjuk. Egyes pletykák szerint ez 2026-2027 is lehet akár. Mindenesetre mi izgatottan várjuk milyen lesz ez az új videójáték a Köztársaság Fénykora időszakában.

Faragó Dániel

A Birodalmi Szenátus és a lázadó szenátorok

2022. szeptember 14. - Boros Balint

Star Wars Andor Trailer Breakdown: Mon Mothma, Death Troopers, Coruscant,  and New Cast Revealed - News LeafletsSzeptember 21-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indított, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. A sorozatban végre jobban megismerhetjük az eddig csak felszínesen leírt Birodalmi Szenátus mindennapi működését és a Galaktikus Birodalom politikai életét is. Jelen cikkünkben az eddig rendelkezésre álló információk alapján mutatjuk be a Birodalom törvényhozó testületét és a Lázadás mellé álló szenátorokat, a Lázadók polgári vezetését. 

Boros Bálint: Látszat és folyamatos hanyatlás 

Amikor Y.E 19-ben véget ért a klónok háborúja, Palpatine főkancellár összehívott egy rendkívüli ülést a szenátusban, ahol bejelentette, hogy a Köztársaságot átalakítja Galaktikus Birodalommá, magát pedig kinevezte annak uralkodójává. A három évnyi háború szenvedései után ez igazi megváltásnak tűnt a békére vágyó polgárok és szenátorok számára. A Birodalomba való átmenet részeként Palpatine megváltoztatta az egykori Köztársaság törvényhozó testületének nevét Galaktikus Szenátusról Birodalmi Szenátusra. A testület gyengesége már közvetlenül a háború után megmutatkozott, ugyanis a tagjait olyannyira lefoglalta saját bolygóik újjáépítése, hogy nem tudták megakadályozni a Kashyyyk birodalmi megszállását. Azonban a szenátus szerepe lényegét tekintve nem változott meg az új Birodalomban a régi Köztársasághoz képest. Továbbra is az állam törvényhozó testületeként működött tovább, tagjai pedig a birodalmi rendszerek képviselői maradtak. 

Azzal, hogy megtartotta a szenátust Palpatine megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy a Birodalom csak a Köztársaság jogutódja, nem pedig egy teljesen új, és teljesen más hatalmi és közigazgatási rendszerrel rendelkező államalakulat. El akarta hitetni a birodalmi polgárokkal és szenátorokkal, hogy még mindig van beleszólásuk életük alakulásába.

A szenátusban – a Birodalom kikiáltása után is – megtárgyalták a napi ügyeket vagy törvényeket fogadtak el. Az idő előrehaladtával azonban ezeknek egyre kisebb lett a jelentősége, hiszen a megszavazott törvényjavaslatokat személyesen a császárnak kellett törvénybe iktatnia, aki ezt személyes érdekei miatt nem mindig, az idő előrehaladtával pedig egyre kevesebbszer tette meg. A szenátus fontosságának és erejének gyengülése egyre gyorsabbá és nyilvánvalóbbá vált. Ennek ékes példája az, hogy bár a szenátus a Lasan ostroma után betiltotta a T-7-es ion disztruptorokat és azok gyártását, a Birodalom folytatni akarta annak a sorozatgyártását a Lothalon. Az is a szenátus gyengeségét mutatta, hogy már csak negyven bolygórendszer volt hajlandó részt venni a törvényhozói gyakornoki programban. A testület gyengülésével párhuzamosan Palpatine egyre több hatalommal kezdte el felruházni tartományi kormányzóit, akik a szenátorokkal ellentétben sokkal lojálisabbak voltak hozzá. Eközben a szenátusban egyre többen kezdték el támogatni a lázadást a Birodalom ellen. Ilyen volt többek között Mon Mothma és Bail Organa is, akik még Padmé Amidalával együtt alapították meg a Kétezrek Delegációját, egyfajta tiltakozásként Palpatine teljhatalma ellen. Így hát annak ellenére, hogy maga a szenátus milyen gyenge volt, amíg létezett, a Birodalom tartott attól, hogy az a Lázadók Szövetségének az oldalára állhat, így fedőtörténetekkel próbálta leplezni a testület előtt az atrocitásait. Erre ékes példa volt Jedha Város felrobbantása, amit a Birodalom bányászbalesetként tűntetett fel. A Birodalmi Szenátust a vég nemsokkal az Alderaan elpusztítása előtt érte. Annak érdekében, hogy a szuperfegyver tesztje után a Lázadás ne nyerjen tömeges politikai támogatást a szenátusban Palpatine feloszlatta azt, és minden hatalmat a tartományi kormányzóknak és a hadseregnek adott. Nem sokkal a testület feloszlatása után a Birodalom még le tudott tartóztatni úgy egy tucatnyi lázadó szimpatizáns szenátort, akiket aztán a coruscanti Arrth-Eno Börtönkomplexumban tartottak fogva, egészen addig, amíg a lázadók meg nem próbálták kiszabadítani őket onnan, ezen akciójuk viszont csúfos kudarcot vallott.

Szintén érdekesség, hogy az első Halálcsillag pusztulása után Palpatine elismerte Vadernek, hogy hiba volt feloszlatnia a Birodalmi Szenátust.

Kádas István: Az óvatos politikusok és a Hírszerzés

A Birodalmi Hírszerzés már a kikiáltását követő napon letartóztatott hatvanhárom szenátort, többnyire a Kétezrek Delegációjának tagjait. A Birodalmi Szenátus feloszlatását követően szintén letartóztatások következtek, nem meglepő módon az ekkor elfogott tisztségviselők között is többen korábban a Kétezrek Delegációjához tartoztak, mint például a feenixi Tanner Cadaman vagy a kestos minori Ivor Drake szenátorok. A szenátorok „megbízhatatlansága” olyannyira ismert volt a Birodalom köreiben, hogy Gall Trayvis szenátort egyenesen arra használták, hogy magát elégedetlen, a birodalmi rezsimet holoüzenetekben kritizáló szenátornak kiadva csalja kelepcébe a lázadó sejteket. 

Azok a Lázadással szimpatizáló szenátorok, akik sikeresen megúszták a birodalmi tisztogatásokat és a letartóztatást, valamikor a scarifi csata előtt létrehozták a Lázadók Szövetségének a polgári vezetését. A Köztársaság és a demokratikus kormányzát visszaállítását célzó testület a Szövetségi Polgári Kormányzat nevet kapta, vezetője a korábban már bemutatott Mon Mothma kancellár lett. Mon Mothma munkáját a Szövetségi Kabinet segítette, melynek titkára Bail Organa volt. A Kabinet hat miniszterből állt, akik többnyire korábbi birodalmi szenátorok voltak. A miniszterek különféle nézőpontot, világnézetet képviseltek, a gazdasági vezetők óvatasabban álltak a katonai fellépéshez. A Kabinet pénzügyminisztere az uyteri Nower Jebel szenátor volt például diplomáciai eszközökkel kívánta volna megoldani a konfliktust, s elutasította a nyílt fegyveres ellenállást, különösen a Saw Gerrera féle partizánakciókat.  A Kabinet iparminisztere, a taldot-rendszeri Vas Vaspar szenátor, aki ugyancsak fontos feladatot látott el a Lázadás anyagi fedezetének biztosításában, ugyan már nem ellenezte az ellenállást, de ő is csupán óvatos katonai fellépést pártolt.

Érdekes feladatköre volt a Lázadás oktatási miniszterének a tarisi Tynnra Pamlo szenátornak. Pamlo ugyanis szorosan együtt működött a Lázadás Hírszeszerzésével, illetve egyenesen az azt vezető Airen Cracken tábornokkal is. Pamlo és Cracken közösen feleltek a birodalmi propagandával szembeni „ellenpropagandáért.” Pamlo ezen feladatköre révén bizonyítékokkal bírt a legszörnyűbb birodalmi tettekről, mint például a Geonosis vagy a Lasan lakosságának kiírtásáról. Amikor a Halálcsillag léte nyilvánvalóvá vált a Lázadás számára, Pamlo megrettent a veszélytől és a Lázadás leszerelését, a megadást szorgalmazta. A yavin 4-en folytatott tárgyalásokat követően a Coruscantra utazott, hogy a Halálcsillag ellen szónokoljon, lemondjon szenátori tisztségéről, a lázadókat pedig fegyverletételre szólítsa fel.

تويتر \ Star Wars Holocron على تويتر: "Character of the Day: Senator Tynnra  Pamlo https://t.co/PDcV81v2DO"

Vasp Vaspar és Tynnra Pamlo szenátorok

Pamlo szenátor tevékenysége tehát szorosan összefüggöt a Szövetségi Hírszerzéssel. Ennek a vezetője Airen Cracken tábornok volt, a contruumi férfi már az előtt szabadságharcosként vezette bolygója seregét a Birodalommal szemben, hogy a Lázadók Szövetsége megalakult volna. Később ráhárult a Szövetségi Hírszerzés irányítása, s ebben a minőségében kémhálózatot állított fel a Külső Peremvidéken. Éppen ezért nem vett részt a scarifi csata előtti tanácskozáson, a Galen Ersóval kapcsolatos akciókat helyettese, a Pendarr III-ról származó, már a klón háborúban is harcoló Davits Draven tábornok irányította. Draven később a mako-tai csata folyamán halálozott el, életét áldozva a Lázadásért: Darth Vader személyesen folytotta meg az Executor fedélzetén. Cracken tábornok azonban az endori csata idején is aktív volt, elsők között tudta meg bothai kémektől a második Halálcsillaggal kapcsolatos információkat. A csatában maga is részt vett, Lando Calrissian társaságában, a Millennium Falcon fedélzetéről irányítva. Később ő lett az Új Köztársaság Hírszerzésének vezetője is.

Unused shots of Airen Cracken and Blount operating the upper and lower  turrets respectively during the Battle of Endor : r/StarWars

Cracken tábornok a Falcon lövegtornyában

Állatok a Star Wars világában 2.

2022. szeptember 12. - SWiki

add_a_heading_3_1.png

A különleges fegyverek után, pár érdekes élőlényt is elhoztunk nektek. Kíváncsian várjuk, hogy számotokra melyik volt a legszimpatikusabb vagy akár a legijesztőbb ezen élőlények közül.

Bantha

A banthák nagy, szőrös állatok voltak, amelyek éles, spirális szarvakkal rendelkeztek. Békés természetűek voltak, leginkább növényekkel táplálkoztak, de képesek voltak hús fogyasztására is. Társas csordaállatokként háziasították is őket, például a buckalakók, azonban ők sosem ölték le őket. Egyes fajok azonban ételt, ruhát vagy akár bútorokat is készítettek belőlük. A bantha steak állítólag közkedvelt étel volt, akárcsak a vaj. Egy átlagos felnőtt bantha testsúlya nagyjából 4000 kg is lehetett.

ezgif_com-gif-maker_1_5.jpg

Zillo sárkány

Ezek a hatalmas sárkányok a Malastare bolygóról származtak és félig értelmes lények voltak. Sötétben kitűnően láttak és bőrük lényegében bárminek ellenállt. A bolygó lakói, a dugok, úgy hitték kipusztultak, mígnem a klónháborúk idején egy protonbomba miatt felébredt egy alvó példány. Palpatine kancellár elfogatta a zillo-t, hogy a későbbiekben fel tudja használni a szörny elpusztíthatatlan bőrét a hadsereg számára. Az elfogott lény kitört a ketrecéből és a Coruscanton tombolta ki dühét. Egy nagy dózisú méreg segítségével tudták csak megölni, majd a lény halála után Palpatine elrendelte, hogy klónozzák. Darth Vader évekkel később szembekerült egy példánnyal, amit nem tudott legyőzni, ellenben unokájával, Kylo Rennel.

ezgif_com-gif-maker_3_3.jpg

Porg

Az Ahch-To bolygóról származtak ezek a piciny, zömök, csőrtelen madarak. Úszóhártyás lábuk miatt nagyon jól mozogtak a vízben, de a szárazföldön is képesek voltak akár futni is. A teleszkópos szemük segítségével viszonylag könnyen hozzá tudtak jutni a kedvenc ételükhöz, ami nem más volt, mint a hal. Bizonyos nyelveket meg is értettek, viszont Chewie nevét például chewy-nak értették, ami azt jelenti angolul, hogy rágós. Ha elégedettek voltak, akkor egy különös dalt énekeltek, kedvelték a fényes tárgyakat és rendkívül hiperaktívak voltak. Hondo Ohnaka pár porgnak még nevet is adott, a hozzá legközelebb állót úgy hívták, Puffy. A kis porg segített neki megszökni egy cellából is.

Nexu

Macskaféle volt, négy vörös szemmel, éles tollakból álló sörénnyel és ostorszerű farkakkal. A nexu önmagában is ijesztő volt, de folyton mosolygó pofája az éles fogakkal még tetézte az élményt. Infravörös látásuknak köszönhetően kitűnő vadászok voltak, hosszú karmaik segítségével pedig mászni is könnyen tudtak. Könnyű testfelépítésük miatt mozgékony állatok voltak, de erősebb ütésektől könnyen sérültek, hővel szemben viszont ellenálló volt a bőrük. Padmé és Omega is találkozott e veszélyes cicával.

Acklay

Ezek a sáskára hasonlító lények kétéltű rákfélék voltak, hat halálos karommal és borotvaéles fogakkal. A Vendaxa bolygó volt az őshazájuk. Az álluk alatt volt egy szervük amivel más élőlények elektromos hullámait érzékelték, majd levadászták őket. Erős páncél borította egész testüket, mégis vízben is ugyanolyan jól boldogultak, mint a szárazföldön. Ha úsztak úgy néztek ki, mint a hínár ( ez oldalról nagyon jól megfigyelhető). Az acklayok elvileg nem voltak idomíthatóak, de gyakran használták őket harcokban vagy kivégzéseknél. Kicsi Poggle egyik kedvenc állata volt, mikor hazatért a Geonosisra fogsága után, az ünnepi beszédét még ezek a lények is csöndben hallgatták.

add_a_heading_1_3.png

Reek

A reekek nagy, izmos, négylábúak voltak a Codian nevű holdról. Füves síkságokon, csordákban éltek és igen territoriálisak voltak. Az alapvetően békés növényevő állatok éheztetéssel agresszív húsevőkké váltak és bőrük színe vörösre változott. Egy egészséges reek bőre barna volt. Három szarvuk volt, kettő oldalt, egy pedig az orruknál. Ugyan lassabb állatok voltak, de testi erejük kárpótolta őket. Harcokra direkt tenyésztették a húsevő, agresszív fajtáját. 
databank_reek_01_169_4cd1b702.jpeg

Sarlacc 

Veszélyes húsevő lények voltak, amik akár 100 méter hosszúra is megnőttek. Más fajokkal, köztük a rathtarral, a blixusszal és a vixusszal osztoztak közös ősökön. A hím sarlaccok ha találkoztak egy nősténnyel, rátelepedtek és lassan felemésztették. Mikor elég nagyok lettek, szétrobbantak és a kis sarlaccok spóraként kezdték az életüket. Hosszú utazás után, ami körülbelül harmincezer évet jelentett, ivaréretté váltak és leásták magukat száz méter mélyre. Mindenféle élőlényt megettek, ami szerencsétlenül a szájukba esett. Gyomorsavuk nagyon gyenge volt így a tápláléktól függően akár ezer évig is emészthettek. Jabba egyik kedvenc háziállata volt és kivégzési eszközként használta fel jópár alkalommal.

 

Minden FONTOS Star Wars infó a D23-ról!

Múlt héten lezajlott a D23 Expo, melynek keretében összesen 4 napon át érkeztek a Disney égisze alá tartozó különböző stúdiók tartalmaihoz kapcsolódó hírek. Természetesen a Star Wars és a Lucasafilm egyéb projektjei sem maradhattak ki, az újdonságokat pedig ezúttal videós formában osztjuk meg veletek!

A legfontosabb érintett témák:

- A The Bad Batch 2. évadának halasztása
- Tales of the Jedi előzetes és megjelenési dátum
- Új képek az Ahsoka sorozatból
- The Mandalorian 3. évad előzetes

Ezen felül szóba kerül még a jövő héten érkező Andor, a Skeleton Crew, a Young Jedi Adventures, illetve az Indiana Jones 5 és a Willow is!

süti beállítások módosítása