Rebo.hu

Szeparatista holokron #11: Kleeve tábornok és a Devaron

2022. augusztus 15. - Kajtár Virág

add_a_heading_2.png

A Független Rendszerek Konföderációja Yavin előtt 24-ben alakult Dooku raxusi beszéde után. Rengeteg rendszer szakadt el a Köztársaságtól, melyekben George Lucas világának talán legkreatívabb lényei élnek. Legtöbbjük ma sem tartozik a mainstream fajok, illetve karakterek közé a rajongók szemében, így nem is láthatjuk sűrűn őket filmekben vagy sorozatokban. A legtöbben keveset tudnak róluk, de a Szeparatisták rajongójaként feltett szándékom, hogy  cikksorozatomban közelebb hozzam őket a rajongókhoz. A Ziro.hu-n indított sorozatom most új portálunkon folytatódik. 

Az űrutazás egyik bölcsője

A Devaron egy dzsungelbolygó volt, a devaróniai faj szülőbolygója. A faj az egyik legelső volt a galaxisban ami elhagyta saját bolygóját és hatalmas eredményeket ért el az űrutazás terén. A hím devaróniaiak hajlamosak voltak a vándorlásra, Devaron dzsungeleinek felfedezésére, míg a faj nőstényei olyan városokat és társadalmakat tartottak fenn és építettek, amelyek kiállták az idő próbáját. A Birodalom kora alatt a bolygó egyensúlya veszélybe került, mert vadászatokat rendeztek dzsungeleiben. A világ az Eedit Jedi Templomnak is otthont adott. A klónháborúkban az épületet a Köztársaság katonai bázisként használta és Halsey mestert bízták meg a védelmével. Ő és padawanja Knox is Savage Opress áldozata lett. A templom a személyes újjászületés és megerősödés szentélye volt, az Erő egy vergenciájára épült. Az egész bolygót ilyen vergenciák, vagyis asszimetrikus erővonalak szelték át. Az Erő világos oldala emiatt nagyon erősen volt jelen és ha egy jedi úgy érezte, megérintette őt a sötétség, akkor elutazott ide meditálni. A Birodalom később lerombolta, de a romjaihoz Luke Skywalker is ellátogatott a yavini csata után. Egy látomása alapján találta meg a helyet és a edzésre használta. 

ezgif_com-gif-maker_2_4.jpg

Kleeve tábornok, a vörös ördög

Kleeve valamikor a klónháborúk előtt született. Mikor a háború kitört, csatlakozott a szeparatistákhoz és tekintélyes vezetővé vált a harctéren. Fontos, hogy tényleg hitt a szeparatista ügyben, népe nem szerette a Köztársaság kizsákmányoló természetét.  Habár Kleeve jó vezető volt, igazi tehetsége abban rejlett, hogy céljait általában rendhagyó módokon érte el. Jobb érzéke volt az üzlethez, mint a harcokhoz, főnökeit pedig nem értette, Grievous megszállottságát a jedikkel szemben egyenesen hátráltató tényezőnek tituálta. A háború vége felé Grievous és ő egy öngyilkos bombatámadást terveztek a Jedi Templom ellen. Cad Bane tervrajzait használták fel és a legjobb bombaszakértőt küldték, de a támadás meghiúsult.ezgif_com-gif-maker_6.jpg

Közben hírt kaptak arról, hogy Depa Billaba mester a Kardoán állomásozik és Grievous a mester puszta jelenléte miatt megtámadta a bolygót. Kleeve tiltakozott ellene, de Dooku elparancsolta a Kallerre. A Kallert ugyan bevette, de megtartani nem tudta ugyanis Billaba mester és padawanja Caleb Dume a segítségükre siettek. A tábornok a klónokat megvetette a csata közben, a győzelmet csakis a mesternek tulajdonította. Kleeve elhagyta a bolygót, másnap pedig megszületett a Galaktikus Birodalom. Mikor pletykák kezdtek keringeni, hogy a szeparatista vezetőket sorra végzik ki, Kleeve elmenekült, felvette a Jondo nevet és a Lahn bolygón telepedett le. Illegális kereskedéssel foglalkozott, amíg egy nap besétált hozzá Caleb Dume és felismerte. A fiú egy éve bujdosott a Birodalom elől és fegyvert rántott a volt tábornokra. Habár Kleeve nem ismerte fel, elmagyarázta, hogy azért harcolt a Köztársaság ellen, hogy szabadságot teremtsen a galaxisban, de rossz vezetésbe vetette a hitét és megszenvedett érte. Hozzátette, hogy mindketten olyan kormányokba vetették a bizalmukat, amelyek végül elárulták azt, aminek a védelmére felesküdtek. Kleeve segített a fiúnak megmenteni Kasmir nevű társát, akivel aztán Kleeve együtt dolgozott. Tizennégy év múlva a sors fintoraként Kasmir megmentette egy kisfiút a Birodalomtól. Mikor Kleeve megkérdezte miért, Kasmir azt mondta emlékeztette Caleb Dume-ra. Azt egyikük sem tudta, hogy akit megmentett, nem volt más, mint Ezra Bridger, Kanan Jarrus, vagyis Caleb Dume padawanja.

Érdekesség, hogy a The Bad Batch sorozat első része kicsit megváltoztatta a Kalleren történteket, így az az este sem köszönt be amelyiken Kleeve elmenekült, már előtte megtörténik a 66-os parancs. Egyelőre nem tudjuk, ez változtat-e az ő történetén is, de valószínűleg lényegében nem.

kleeveimage.jpg

 

Köztársaság Fénykora életrajzok: Keeve Trennis, a predesztinált sorsú padawan

Jedi and Hutt Take on the Drengir in Marvel's Star Wars: The High Republic # 8 - Exclusive Preview | StarWars.com

2021-ben indult útjára A Köztársaság Fénykora nevű multimédiás projekt, melyben a Star Wars egy eddig ismeretlen korszakát fedezhetik fel a rajongók. Mint minden eddig ismert Star Wars korszaknak, úgy ennek az időszaknak is megvannak a fontos szereplői. Jelen cikksorozatunknak a célja pedig nem más, mint hogy megismertesse az olvasókkal a korszak fontos karaktereinek életét.

Vészterhes idők fontos lovagja

Keeve a hetzali Nagy Katasztrófa idején éppen a Shuradenen tartózkodott mesterével, a trandoshai Sskeerrel, ahol a lovagi próbáit teljesítette, így ő cikksorozatunk egyetlen olyan tagja aki nem vett részt a Hetzal-rendszer megmentésében. A lány lovagi címet azután kapta meg, hogy megmentette a helyi ximpik egyik városát egy rajnyi ridaditól. Az ünnepélyes lovaggá avatási ceremóniája pedig a frissen felavatott Csillagfény Jelzőállomáson volt. Nem sokkal ezután Keeve részt vett egy mentőakcióba Sskeer és a kotabi ikerpár, Ceret és Terec társaságában, ugyanis a Csillagfény befogott egy segélykérő hívást a Kazlin-rendszerben. Itt nem mást találtak, mint egy a Nihil által megtámadott Hutt hajót. A hajón való nyomozás során a jedik eljutottak a Sedri Minorra, egy agrárvilágra, ahol szembe találkoztak a drengirekkel, amik nem mások voltak, mint az erő sötét oldalát használó, intelligens húsevő növények. Keeve-nek és jedi társainak csak Myargával és a Hutt Kartellel összefogva sikerült legyőzniük a Sedri Minort fenyegető drengireket, de még ezt a kényszerszövetséget is elég nehézkesen tudták megkötni.

Myarga (Star Wars) - Marvel Comics

Az itteni események után Keeve és Sskeer - akit a Sedri Minoron a drengirek megfertőztek - fontos alakjai lettek a drengirek elleni harcnak, ugyanis amíg a Köztársaság és a Jedi Rend a Nihil elleni küzdelemre koncentrált, addig ezek a lények ellepték az akkori határvidéket.

Star Wars The High Republic website launches with more Keeve Trennis and  now…Yoda! – Cavan Scott

Bár a Csillagfény marshallja, Avar Kriss mester és Myarga folytatta a dregnirek elleni támadásaikat a Sedri minori ütközet után, a problémát nem tudták könnyen kezelni. Ezért Keeve kikapcsolta Sskeer sztázis mezejét és engedte, hogy mestere karját megfertőző drengir indák őt is megfertőzzék.

Ennek köszönhetően újra fel tudta venni a kapcsolatot a mesterével akivel  bekerültek a drengirek kollektív tudatába, ahol megtalálták a faj otthonát, a Mulitát mely egy Vad Űr béli világ, ami ellen a jedik és a huttok sikeres támadást is indítottak, így Keeve és Sskeer segítségével a Köztársaság sikeresen leküzdötte a drengir krízist. 

Ezzel párhuzamosan viszont a Nihil megtámadta a Köztársasági Vásárt, ami minden résztvevőt sokkolt, ugyanis a kuri csata után a galaktikus közvélemény legyőzöttnek tekintette a kalózokat. Ezután Keeve és Sskeer részt vettek a Nihil elleni közös offenzívában, mely során a lány konfliktusba keveredett Stellan Giossal a jedi tanács tagjával. Trennis kritizálta a jedik és köztársasági erők lomhaságát és sokkal gyorsabb ellenlépéseket követelt, ezért részt vett egy titkos küldetésen is, melyet csak Avar Kriss engedélyezett. Ennek keretében Keeve és Terec, magukat nihileknek álcázva beépültek a szervezetbe, és eljutottak a Xais világára, ahol a Nihil hírhedt harci gázát gyártották.  Itt kapcsolatba kerültek egy Névtelennel, mely  traumatizálta Trennist, illetve súlyos kárt tett Terecben és rajta keresztül Ceretben. A két jedi csak Sskeer és Avar mesterek közbelépésének köszönhetően tudtál elhagyni a bolygót, azonban Trennis nem épült fel teljesen.

From a Certain Point of View: What's the Best Moment in Star Wars: The High  Republic Phase I? | StarWars.com

Y.E 230-ban Avar Kriss támadást tervezett a Nihil központja, a Semmiben található Nagy Csarnok ellen, és ebben a műveletben Trennis és Sskeer mester is részt vettek. Miután az Ataraxia dokkolt a Nagy Csarnok egyik zsilipjén és a jedik harcba keveredtek a Nihillel, Avar túl közel került a sötét oldalhoz és csak Keeve tudta megállítani abban, hogy lesújtson a megvert és súlyosan sebesült Lourna Dee-re, ezzel visszatérítve a marshallt a jedi értékekhez. Bár a jedik elfogták Lourna Dee-t és egyértelműen nagy csapást mértek a Nihilre, de nem tudták megmenteni a megtámadott Csillagfényt. Bár a hajón tartózkodó jedik átszálltak az Eiram atmoszférája felé egyre gyorsabban sodródó űrállomásra, de azt már nem tudták megmenteni a pusztulástól, ráadásul Keeve mestere, Sskeer is életét vesztette. Bár Keevenek és Avarnak még sikerült pár civillel elhagynia az űrállomást, de azt már a pusztulástól nem tudták megmenteni.

Miután lejutottak az Eiram felszínére, Avar a Jedi Rend és a saját személyes veszteségeinek súlya alatt teljesen összeomlott, helyébe pedig Trennis lépett  és úgy tűnik, hogy fontos szerepe lesz a harmadik fázis történetében.

 

Boros Bálint 

Lego Star Wars – Nyári vakáció és az idei adventi naptár

2022. augusztus 11. - MKBalazs

A cikk enyhe spoilereket tartalmaz a címben szereplő filmből.

Szinte már megszokottá vált, hogy a Disney minden évben nem csak különböző mozgóképes tartalmakkal szórakoztat minket kedvenc univerzumunkból, hanem ezek mellett egy Lego film is megjelenik a Disney +-on az év második felében a messzi-messzi galaxis hőseinek főszereplésével. Idén sem volt ez másként, a karácsony (Ünnepi különkiadás) és a halloween (Ijesztő mesék) feldolgozása után most a klasszikus és sztereotippá vált nyári szórakozási lehetőségekre került a hangsúly.

Lego Star Wars: Nyári vakáció

Közös eleme mindhárom történetnek, hogy a Skywalker kora után játszódnak, azonban különböző kreatív megoldásokkal mindhárom trilógiából tartalmaznak karaktereket, helyszíneket, utalásokat, és persze mémeket. Szerintem eddig túl nagy szerepet kapott általánosságban az új trilógia, mert az összes film főszereplője innen került ki, ugyanakkor a döntés valamelyest érthető, hiszen egyrészt ezek a karakterek nem szerepeltek a régi Lego mesékben (például: A birodalom taccsra vág, Yoda krónikái), másrészt pedig a Lego történetek mindig viccesek, idétlenek, elsősorban gyerekeknek készülnek, akik már nem az eredeti, vagy az előzmény, hanem a folytatás trilógia alatt nőttek fel, így jó eséllyel ezekkel a karakterekkel tudnak leginkább azonosulni.

Visszatérve viszont a most megjelent film garantáltan tartalmaz olyan poénokat, amik nevetésre késztetnek, vagy legalábbis mosolyt csalnak az összes Star Wars rajongó arcára, ugyanakkor jó pár jelenet szerintem túlságosan gyerekesre sikerült, kizökkentett az élményből. A három ünnepi film közül véleményem szerint ez sikerült a leggyengébbre, ugyanakkor rossznak semmiképp nem mondanám, főleg úgy, hogy nem is én vagyok az első számú célközönség.

Star Wars Adventi naptár (75340)

Nemrég került leleplezésre az idei karácsonyváró Lego készlet is, amely több ponton is kapcsolódik a Nyári vakációhoz, így érdemesnek láttam egy cikkben írni a kettőről. A szettben ugyanis megtaláljuk az egyedi mintás karácsonyi pulcsiba öltözött droidokat, illetve a strandtrikót és békatalpat viselő Vadert is, melyek önmagukban is viccesek, de a film ismeretében még közelebb tudnak kerülni hozzánk.

Ezeken kívül a karácsonyi vonalat még egy mikulás GONK droid is képviseli, amely két hagyományt is őriz, ő a harmadik GONK, aki bekerült az adventi naptárakba hóember, illetve karácsonyi ajándék társa után, egyben folytatja a piros köpenyt és szakállt viselő Lego figurák sorát is. A készletben más rendkívülit nem nagyon találunk, az építmények szerintem teljesen jól kidogozottak a mérethez képest, illetve jó látni, hogy itt is minhárom trilógia képviselve van, ráadásul közel egyenlő arányban.

Mindenképpen érdekesnek gondolom még megemlíteni, hogy a készletben egy köztársasági hadihajó és egy sárga festésű klón parancsnok is megtalálható, pont olyan, aki a tavalyi évben megjelent önállú UCS Gunship (75309) készletben volt. Ez a figura már ott felháborodást keltett, hiszen nem ilyen klón vezette a filmben a járművet, ezért furcsa, hogy a Lego még egyszer elkövette ugyan ezt a hibát kicsiben is, vagy pont hogy dacol a rajongókkal, és szándékos volt ez a fricska a sok negatív visszhang után...

A készlet szeptember 1-től lesz elérhető, hivatalos ára 14.000 forint lesz.

Makrai-Kis Balázs

Az első lázadó sejtek: a Főnix és a Massassi csoport

2022. augusztus 10. - Castad

add_a_heading_3.png

Szeptember 21-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indított, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. Sorozatunk következő részében a Lázadók Szövetségének két korai egységét, a Főnix sejtet és a Massassi csoportot, valamint vezetőiket mutatom be.

A Lázadók Szövetsége különféle független, illetve egymáshoz csak vékony szállakkal fűződő lázadó sejtekből, katonai, illetve félkatonai csoportokból tevődött össze, melynek a közös koordinálása lassan alakult ki. Ezt a szervezést valószínűleg az Andor sorozatból fogjuk alaposabban megismerni, mindenesetre a Lázadók animációs szériában már láthattunk egy kezdeti Lázadó Parancsnokságot, melynek tagja volt a korábban bemutatott Bail Organa, valamint a Főnix sejtet irányító Jun Sato parancsnok is. Később pedig a Jan Dodonna vezette Massassi csoportot is jobban megismerhettük, mely lényegében a Zsivány egyes és az Egy új remény legfontosabb lázadó sejtje.

Sato, Syndulla és a Főnix sejt

 Jun Sato parancsnok a Mykapo bolygóról származott, ő volt az első vezetője a Főnix lázadó sejtnek, mely együttműködött Bail Organával. A Főnix csoport eleinte mozgó sejt volt, mely főként a Lothal-rendszerben tevékenykedett, majd az Atollon bolygón hoztak létre állandó bázist. A Sato vezette Főnixek különféle akciókat hajtottak végre a Birodalom ellen, leginkább A-szárnyú vadászgépeket, illetve a Hera Syndulla kapitány vezette Szellem nevű teherhajót bevetve. A Szellem legénysége mellett olyan későbbi lázadó ikonok is a Főnix sejtben kezdték meg tevékenységüket, mint Wedge Antilles vagy Hobbie Klivian. A sejt később csatlakozott a Mon Mothma által életre hívott Lázadók Szövetségéhez. A birodalmi megszállás alatt álló Lothal bolygó felszabadítására Sato parancsnok már közös akciót tervezett Jan Dodonna tábornokkal, a hadműveletet azonban meghiúsította Thrawn főadmirális, aki rajtaütött az Atollon bolygónál gyülekező csapatokon. Thrawn szorításából a lázadók végül Sato parancsnok önfeláldozásának (valamint Konstantine admirális ostobaságának és a Bendu segítsének) köszönhetően menekültek meg.

Personnages - Star Wars HoloNet | Page 64

Sato parancsnok hősi halálát követően a Főnix sejt maradványainak vezetését a twi'lek pilóta, Hera Syndulla vette át, s a Főnixek csatlakoztak a Dodonna vezette Massassi csoporthoz. Syndulla hamarosan tábornoki kinevezést kapott, s egy X-szárnyú alakulatot vezetett a Lothalt fogva tartó birodalmi blokád megtörésére, Thrawn főadmirális azonban szinte teljesen felszámolta alakulatát, gyakorlatilag véget vetve ezzel a Főnix osztagnak. Syndulla tábornok és a Szellem csapata végül felszabadította a Lothált, ez azonban Hera kedvesének, Kanan Jarrus jedi lovagnak az életébe került, míg az ifjú Ezra Bridger is eltűnt. Syndulla tábornok ekkor már gyermeket várt a szíve alatt, így vett részt a scarifi ütközetben, míg kismamaként harcolt az endori csatában is. Hera kulcsszerepet játszott a lázadó pilóták kiképzésében, olyan remek katonák fordultak meg a kezei alatt, mint Wedge Antilles, Hobbie, Klivian, vagy Zev Senesca. Később szintén fontos feladat hárult rá a megmarad birodalmi erők felszámolásában, együttműködve Wedge Antilles Zsivány osztagával, valamint az Alphabet osztagot mentorálva.

Dodonna, Merrick és a Massassi csoport

 A Főnix sejthez hasonlóan korai lázadó szerrveződés volt az úgynevezett Massassi csoport, mely az egyik legnagyobb lázadó sejtnek számított. A csoport központja a Yavin negyedik holdján lévő ősi Massassi temploma volt, innen származott nevük is. A csoport alapítója és vezetője a Commenor bolygóról származó Jan Dodonna volt, aki a klónháborúk idején egy Venator osztályú csillagrombolón szolgált. A háború lezártát követően a Birodalmi Flotta állományában maradt, ő lett az egyik első birodalmi csillagromboló kapitány. Idővel azonban szembefordult a Birodalommal és a lázadás egyik legfontosabb katonai vezetője lett. 

A Massassi csoport lényegében az egész Lázadók Szövetsége központi egységévé vált, a Yavin 4-en Mon Mothma és Bail Organa is gyakran megfordult, a Szövetség létrehozását követően pedig itt állomásoztak Hera Syndulla főnixei, Davits Draven tábornok hírszerzői (köztük Cassian Andorral), illetve Antoc Merrick tábornok vadászkötelékei is. 

General Merrick | StarWars.com

Merrick tábornok vezette a Yavin 4-en állomásozó lázadó csoport vadászflotta-parancsnokságát. Irányítása alá négy század tartozott, a Vörös, a Kék, az Arany és a Zöld századok.  Merrick, aki korábban szülőbolygója, a Virujansi Légi Lovasság egyik tisztje volt, a főparancsnokság mellett a Kék Század parancsnoki tisztjét is betöltötte. Az X-szárnyúak mellett U- és Y-szárnyúakból is álló Kék Század kulcsszerepet játszott a scarifi ütközetben, melyben Merrick tábornok is életét vesztette. Merrick hősi halálát követően a Massassi-csoport vadászflotta-parancsnokságának a vezetését is Dodonna tábornok vette át, ő vezényelte le a Halálcsillag elleni támadást. Miután a Kék század szinte teljesen megsemmisült Scarifnál, az akció a másik három század pilótáira maradt. Közülük a legismertebb a Vörös század, melyet Merrick honfitársa, a szintén virujansi Garven Dreis vezetett, ennek volt a tagja többek között Wedge Antilles, Biggs Darklighter, Jek Porkins, illetve természetesen Luke Skywalker is. Dreis nem élte túl a Halálcsillag elleni támadást, ahogyan szintén elhunyt az Y-szárnyúakból álló Arany század vezetője, az onderoni Jon „Dutch” Vander kapitány is. 

Jan Dodonna | StarWars.com

A Halálcsillag elleni támadás – és az azt követő győzelmi ünnepély – után azonban Dodonna tábornoknak evakuálni kellett a bázist, ezzel lényegében befejeződött a Massassi csoport működése. Dodonna ezt követően a Lázadó Flottához csatlakozott, és tagja lett a Szövetség Főparancsnokságának is. Részt vett a mako-tai ütközetben, melyben hősi halált halt – még A Birodalom visszavág eseményeit megelőzően. 

Egyéb fontosabb lázadó sejtek

A lázadás jellegénél fogva sok kisebb helyi sejtből állt, természeten Bail Organának, illetve Mon Mothmának is megvolt a maga kezdeti sejtje, ahogyan többek között a Lothalon, a Mon Calán, a Sulloston vagy a Commenoron is létrejöttek különböző ellenállási mozgalmak. Ezek részben helyi szabadságküzdelmek voltak, például Cham Syndulla csoportja  a Ryloth, Bo-Katan mandói pedig a Mandalore felszabadításáért harcoltak. A Főnix és a Massassi csoportok mellett a korai sejtek között fontos szerepet töltöttek be Saw Gerrera partizánjai, valamint az Enfys Nest vezette csapat, a Felhőlovasok. Enfys együttműködött Gerrerával, a Han Solotól megkapott koaxiumot is a partizánvezérnek adták át, míg Benthic is Felhőlovasok között harcolt korábban. Ugyancsak a fontosabb korai sejtek közé sorolhatjuk a korábbi köztársasági hírszerző, Berch Teller csoportját, mely az antari mészárlást követően alakult meg. Tarkin moff ugyanis az Antar 4-en statuált véres példát a klónháború után a szeparatista szimpatizánsokon. A bosszúra éhes Tellernek még Tarkin saját korvettjét is sikerült meglovasítania, a moff azonban sikerrel számolta fel a szeparatista-lázadó mozgalmat. Szintén megemlíthetjük azt a lázadó csoportosulást, melyet Thrawn főadmirális egyik nemezise, Nevil Cygni, azaz Nightswan vezetett, e sejttel azonban végzett a Thrawn vezette Hetedik Flotta – Pryce kormányzónak is köszönhetően.

Kádas István

Szeparatista holokron #10: Dr. Nuvo Vindi és a kék árnyék vírus

add_a_heading_1.png

A Független Rendszerek Konföderációja Yavin előtt 24-ben alakult Dooku raxusi beszéde után. Rengeteg rendszer szakadt el a Köztársaságtól, melyekben George Lucas világának talán legkreatívabb lényei élnek. Legtöbbjük ma sem tartozik a mainstream fajok, illetve karakterek közé a rajongók szemében, így nem is láthatjuk sűrűn őket filmekben vagy sorozatokban. A legtöbben keveset tudnak róluk, de a Szeparatisták rajongójaként feltett szándékom, hogy  cikksorozatomban közelebb hozzam őket a rajongókhoz. A Ziro.hu-n indított sorozatom most új portálunkon folytatódik. 

Az őrület tudománya

„E percben, míg mi itt beszélünk, tízezer, meg tízezer úgynevezett felsőbbrendű élőlény a háború gyilkos járványát terjeszti a galaxisban!”

Dr. Nuvo Vindi egy zseniális, de őrült faust tudós volt az Adana bolygóról, akit a Független Rendszerek Konföderációja alkalmazott a klónháborúk idején. A Perma Családok (a Perma magvilágon működő bűnszervezet) vezető főorvosa volt, majd 10 évre eltűnt Y.e. 31-ben. A klónháborúk kitörése után újra színre lépett, és magával hozta a rég kihalt kék árnyék vírust is. Vindinek, mivel teljesen őrült volt, nem voltak erkölcsi aggályai a vírus újrateremtésével kapcsolatban, annak ellenére, hogy az mekkora fertőzési és halálozási arányt jelentett. Sőt, a vírust egy felsőbbrendű életformának tekintette, amelyet „meggyilkoltak”, és úgy tekintett a vírus újrateremtésére, mint ítélethozatalra a galaxis és annak életformái felett. Nem elég, hogy sikerrel járt, de később egy levegőben terjedő törzzsé módosította, ami sokkal erősebbé és veszélyesebbé tette, mint a korábbi, nedvességben terjedő formája volt.

ezgif_com-gif-maker_3_2.jpg

Ezután droidjaival bombákat gyártatott, amelyekbe víruskapszulákat akart tölteni, hogy azokat felrobbantsa a Köztársaság kulcsfontosságú csillagrendszereiben. A vírus egy kis része azonban kiszivárgott naboo-i laboratóriumból és a lakosok felfedezték. Vindi elfogta a vírus után nyomozó Padmé Amidalát és Jar Jar Binks képviselőt, majd Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker jedi tábornokok megérkeztek és megtámadták a bázisát. Vindi Amidalát és Jar Jart túszként használta fel, hogy becsapja a jediket, így volt ideje elmenekülni a vírus mintáival. A jedik azonban keresztülhúzták terveit, a klón tűzszerészeknek sikerült hatástalanítaniuk a vírusbombákat, míg Skywalker a shaakpásztor, Peppi Bow segítségével meghiúsította a doktor menekülését és megfékezte a vírusszivárgást. A köztársaságiak letartóztatták Vindit és börtönbe zárták a Coruscanton. Amíg fogságban volt, Vindi, Lok Durddal együtt, része volt Orson Krennic terveinek egy fogolycseréről. A férfi átadta volna őket a szeparatistáknak cserébe Galen Erso és családja szabadságáért. Érdekesség, hogy szülőbolygója, az Adana neve, megegyezik Törökország ötödik legnagyobb városának a nevével és őt magát egy Georgius Sabellicus Faustus junior nevű , 16. századi szemfényvesztéseiről híres tudósról kapta. Ez a tudós a monda szerint szövetséget kötött az ördöggel az élet teljes megismerésének céljából. Vindi faja egyben utalás Goethe Faust című művére és az egész Faust-témára.

ezgif_com-gif-maker_1_3.jpg

A kék árnyék vírus

A kék árnyék vírus természetes formájában vízzel terjedt, gyógyíthatatlan volt és 48 órán belül végzett a fertőzöttel. 96%-os sikerességgel ölte meg a szénalapú életformákat. Az ellenszert a reeksa gyökérből tudták szintetizálni, egy ritka növényből, amely csak a lego bolygón volt megtalálható. A nevét a betegség onnan kapta, hogy áldozatai bőrén kék erek jelentek meg. Később a Lázadás és a Birodalom is elítélte a használatát.

vlcsnap-2022-07-30-20h55m07s052.png

„Mi voltunk a Lázadók Szövetsége" – megnéztük a Light & Magic sorozatot

2022. augusztus 05. - DanCarver

ilm-swep4_bts-aspect-ratio-2_7-1.jpg

Igazi hiánypótló dokumentumsorozat érkezett a Disney+-ra július 27-én a legendás Industrial Light & Magic (továbbiakban ILM) történetéről Light & Magic címen. A hatrészes minisorozat végigvezet a cég megalapításától kezdve, egészen napjainkig. Betekintést nyerhetünk a klasszikus trilógia vizuális effektjeinek születésébe és a későbbi hollywoodi filmek kulisszatitkaiba is. Mindezeket az ILM szakemberei, illetve a velük együtt dolgozó rendezők és producerek interjúi teszik még érdekesebbé, néhol nosztalgikus, máskor érzelmes és őszinte vallomásokban.

Egyedülálló és igen részletes dokusorozat jelent meg az ILM történetéről és munkásságáról a Disney+ felületén. Már a beharangozó előzetes alapján is nagyon izgalmasnak tűnt, de a sorozat megtekintése után elmondhatom, hogy várakozásaimat is felülmúlta. Ugyan nem ez az első ilyen mű a Star Wars és más filmek/sorozatok vizuális effektjeiért felelős cégről. Már korábban is sokat hallhattunk róluk, gondolok itt a 2004-es Az álmok birodalma c. dokufilmre, a Disney Gallery A Mandalórira és a Boba Fett könyvéhez készült dokusorozatokra is, vagy az egyes filmek DVD/Blu-ray kulisszák mögötti extráira. Ilyen jól összeszedett mű azonban eddig még nem készült az ILM-ről.

A sorozat rendezője és producere ráadásul az a Lawrence Kasdan volt, akit A Birodalom visszavág, A Jedi visszatér, Az ébredő Erő, a Solo – Egy Star Wars történet és az Indiana Jones filmek forgatókönyvírójaként ismerhetünk. A sorozat producerei Ron Howard (Apollo 13, Egy csodálatos elme, Solo rendezője) és Brian Grazer, a gyártást pedig az Imagine Entertainment végezte a Disney-vel közösen. Kasdan mindig is egy olyan dokusorozatot szeretett volna, amely „a vizuális effektek történelméről” szólt volna, a Lucasfilm kérésére viszont ezt leszűkítették az ILM-re.

Kasdan viszonylag jól megtalálta az egyensúlyt, amikor összeállították az epizódok tartalmát. Időrendben haladunk előre a cég 1975-ös megalapításától kezdve, amely szorosan összefüggött az Egy új remény elkészítésével is. Az első két epizód így szinte csak ezzel foglalkozik, emellett szinte minden fontosabb szakemberre szánnak pár percet. Így az ILM legelső csapatából olyanok szólalnak meg, mint John Dykstra vizuális effekt specialista és a csapat első vezetője, Richard Edlund, Ken Ralston operatőrök, Joe Johnston dizájner, illusztrátor, Dennis Muren, Lorne Peterson és Phil Tippett stop motion- és makettművészek, Harrison Ellenshaw festő, Patricia Rose Duignan produkciós vezető és még sokan mások. Az ILM története mellett megismerhetjük az ő életüket, karrierjüket és személyiségüket is. Rajtuk kívül pedig olyan filmrendezők, producerek is mesélnek a közös munkáról, mint Ron Howard, Steven Spielberg, Robert Zemeckis, JJ Abrams, James Cameron, Kathleen Kennedy, Frank Marshall és persze maga George Lucas is.

ilm-model-shop-crew-1977.jpg

(Az ILM Model Shop eredeti csapata 1977-ben)

A sorozat betekintést nyújt a klasszikus trilógia vizuális effektjeinek születésébe. Megtudjuk, hogy Lucasnak a semmiből kellett összeállítania az ILM-et, ugyanis akkor nem létezett Hollywoodban ilyen cég, a speciális effektek szakemberei egyfajta szubkultúrát alkottak. Ez a szedett-vedett csapat viszont képes volt nagyot álmodni és létrehozni a lehetetlent. Olyan technológiákat dolgoztak ki, amelyek évtizedekkel megelőzték a korukat. A klasszikus trilógia egyedülálló, de hagyományos (praktikus) effektjei makettekből, bábukból álltak nagyrészt ekkor még. A csapat azonban már ekkor mozgásvezérelt kamerával (motion control) és digitális animációkkal kísérletezett.

Az ILM és a Star Wars örökre megváltoztatta a filmipart, ahogy a sorozatban is elhangzik, „ők voltak a Lázadók Szövetsége”.

A harmadik és negyedik epizód már A Birodalom visszavágA Jedi visszatér és az ILM többi filmes munkájáról szól, mint a Harmadik típusú találkozások, Az elveszett frigyláda fosztogatói, a Poltergeist – Kopogó szellem, az E.T. vagy a Willow.

A dokusorozat olyan kulisszatitkokat árul el, hogy hogyan mozgott a tauntaun, vagy mi ihlette az Ezeréves Sólyom formáját. De az is kiderül, hogy a rancort egy jobb Godzillának szánták és Max Rebo mozgása Phil Tippett hiányos tánctudásának köszönhető. Megannyi információ, amely a rajongóknak igazán érdekes lehet.

atatpractical.jpg

(Phil Tippett az AT-AT maketteket rendezi A Birodalom visszavág effektjeihez 1979-ben)

Az ötödik résztől viszont, mivel a filmművészet és a digitális technika is fejlődött, a CGI (Computer generated image = számítógép által generált kép) effektek is egyre inkább előtérbe kerülnek, az ILM pedig ebben is élen járt. Megtudhatjuk, hogy Lucasnak szívügye volt a filmgyártást digitalizálni, elsősorban a vágást. Így már nagyon korán, gyakorlatilag az első Star Wars filmeknél kísérleteztek számítógépes effektekkel, leszerződtették az úttörő 3D animátort, Ed Catmullt és a cégen belül is létrehoztak egy kisebb számítógépes divíziót, amelyből később létrejött a Pixar.

Az ILM közben elkezdte kitermelni a saját tanítványait is, így a '80-as évek elejétől kezdve olyan fiatalok csatlakoztak a céghez, mint John Knoll, Steve „Spaz” Williams, Mark A.Z. Dippé, Ellen Poon és Doug Chiang. Ők már az ILM és a Star Wars filmek rajongóiként kerültek a céghez.

Közös volt bennük, hogy egyszerre ismerték és értették a hagyományos praktikus effekteket és a modern digitális animációkat is, egyfajta hidat képezve a régi és az új világ között.

Ám nem csak ők, hanem Lucas mellett az idősebbek is felismerték a CGI korlátlan lehetőségeit, az ILM eredeti csapatából Dennis Muren lépett elő és lett ennek a vezetője a cégen belül. Az ILM filmről filmre egyre többet vállalt és fejlesztette tovább a CGI-t. Ebben James Cameron filmjei voltak a legfontosabbak, mint A mélység titka vagy a Terminátor 2. – Az ítélet napja. Ám a tengervíz és a folyékony fém manipulációja csak a kezdet volt, hiszen mindez a Jurassic Park c. filmben csúcsosodott ki, amikor kihalt élőlényeket sikerült feltámasztaniuk számítógépek segítségével. Onnantól nem volt megállás a filmipar végérvényesen átállt a digitális effektekre, végleg nyugdíjazva az épített maketteket és modelleket. Lucas ekkor látta, hogy itt az idő egy újabb Star Wars trilógiára és elkezdte megalkotni az előzménytrilógiát, amelyben az ILM-nek ismét nagyon komoly szerepe volt, főleg Knollnak. Lucas elérte nagy álmát, hogy a filmgyártást szinte teljesen digitalizálja. Elsőként alkalmaztak nagy mennyiségben kék hátteret, létrehozták a 24p-s HD kamerát, a digitális projektort és rengeteg jelenet készült CGI-jal. A sorozat még arra is kitér, hogy az ILM innovációs légköre azután is tovább élt, hogy Lucas eladta a cégbirodalmát a Disneynek. Jon Favreau már a Vasember filmekkel is együtt dolgozott velük. Ám igazán nagyot az első élőszereplős Star Wars sorozatnál, A Mandalórinál alkottak, ahol az ILM és Favreau közösen dolgozták ki a LED falas, Stagecraft technológiát.

the_mandalorian_stagecraft.JPG

(A Mandalóri első évadának forgatása az ILM Stagecraft falain belül, 2018 végén)

Az utolsó két rész kicsit összecsapottnak érződött. Viszonylag gyorsan átlépték a '90-es és 2000-es éveket, hogy eljussanak napjainkig. Még legalább két rész elfért volna, így nagy a valószínűsége, hogy a Disney ennyi műsoridőre adott keretet és ezt kellett kitölteni az ILM negyvenhét éves történetével. Így a végén némi hiányérzetünk lehet, hogy az előzmény- és zárótrilógiáról csak alig hallottunk.

A ma is élő szakemberek interjúit rengeteg eddig még nem látott archív felvételek teszik még érdekesebbé és követhetővé ezt a remekül összeállított és illusztrált dokumentumsorozatban. Kasdan pedig szánt időt a kínosabb és nehezebb témáknak is. A megannyi nosztalgikus jelenet mellett szó esik arról, hogy Lucas eleinte nem volt elégedett az ILM munkájával az Egy új reménynél, mert túl sok időt és pénzt öltek a munkába. Vagy, hogy miért volt fájdalmas szakítás, miután Dykstrát nem hívta meg Lucas A Birodalom visszavág munkálataira, csak a beosztottjait?

Lucas maga is nagyon őszintén beszél végig a cég körüli problémákról.

Arról is szó esik, miért kellett külsős munkákat is elvállalniuk, hogy a csapat együtt maradjon a klasszikus trilógia filmjei közötti és utáni időszakban. Vagy miért adták el olyan hamar a Pixart Steve Jobsnak és hogyan élte meg a makettes részleg, hogy a '90-es évekre feleslegessé váltak a CGI egyre nagyobb túlsúlya miatt. A legérzelmesebb talán mind közül Phil Tippett vallomása, amikor arról beszélt, hogyan győzte le az öngyilkos hajlamú depresszióját az alkotó, művészi munka segítségével.

Egy rendkívül érdekes, informatív és jól összerakott mini dokusorozat lett a Light & Magic. Olyan szakemberek meséltek a munkájukról, akik nélkül a látványfilmek nem lennének olyanok ma, illetve a Star Wars univerzuma és vizualitása sem valósult volna meg. Jó lenne, ha egyszer hasonló dokumentumfilm készülne a Skywalker Sound vagy a néhai LucasArts történetéről is. Rajongóknak szinte kötelező a sorozat és olyanoknak is érdemes egy próbát tenniük vele, akik érdeklődnek a filmkészítés iránt.

Faragó Dániel

A Thrawn-trilógia és a Star Wars

2022. augusztus 04. - Castad

A Lucasfilm kiadványos részlege igyekszik méltón gondozni a mára Legendáknak minősülő régebbi Star Wars regényeket, erre szolgál a Legendák – legjobb történetek című sorozat, melynek kötetei Magyarországon a Szukits Kiadó gondozásában jelennek meg. A sorozat gyönyörű borítójú, keményfedeles kötetek formájában adja ki újra a Star Wars könyvek klasszikusait, és mi is lehetne ehhez jobb kezdet, mint Timothy Zahn híres Thrawn-trilógiája, amely már magyarul is előrendelhető

Nincs elérhető leírás.

Timothy Zahn A Birodalom örökösei című regénye 1991-ben jelent meg az Egyesült Államokban, és még abban az évben Magyarországon is, a Valhalla Páholy jóvoltából. A könyvet hamarosan követték a folytatásai, a Sötét erők ébredése és Az utolsó parancs, mely trilógia nemcsak a Legendák, de mondhatni a teljes Star Wars univerzum legnagyobb hatású könyvsorozatává vált. Magyarországon – de talán Nyugaton is – sokan egyenesen a filmek folytatástrilógiájaként, amolyan könyves VII-VIII-IX-ként tartották számon Zahn regényeit. Nem véletlenül, A Birodalom örökösei 1991-ben a New York Times Best Seller listájának élére került, s a Wookieepedia információi szerint 2017-ig több mint 15 millió példányban adták el. 2011-ben,  a húszéves regény impozáns ünnepi kiadást kapott (egy plusz Zahn-novellával kiegészülve), míg a harmincadik születésnapjára a Legendák – legjobb történetek (Essential Legends Collection) sorozatban jelentették meg újra. Magyarországon a Thrawn-trilógiát az első valhallás kiadásokat követően a 2000-es évek elején a Szukits vette gondozásába, s szebb, olvasóbarátabb kiadások láttak azóta napvilágot. Most pedig keménykötéses formában is polcra tehetjük a kötetek magyar verzióját.

Na de miért is ennyire fontos és népszerű ez a harmincéves könyvsorozat? Nos adjuk át a szót itt egy pillanatra a Star Wars animációs és élőszereplős sorozatai kalapos királyának, Dave Filoninak:

„Nem nőhettél fel Star Wars rajongóként úgy, hogy ne találkoztál volna Thrawnnal A Birodalom örököseiben. Sötét időszak volt, amikor nem volt már több mozifilm és ámulatba ejtett bennünket, hogy lehetne még több is”

Filoni remekül megfogalmazta a lényeget. 1991-re már nyolc év telt el a legutóbbi Star Wars film óta, s úgy tűnt a történetek kifulladtak, nemcsak film nem volt, de Star Wars könyveket vagy képregényeket se adtak ki. Ezt a pangást, vagy úgynevezett sötét időszakot rázta fel 1991-ben két cím, képregényes téren  Tom Veitch Sötét Birodalom szériája, könyves fronton pedig A Birodalom örökösei című regény. Mindkettő vadiúj történeteket hozott a rajongóknak a filmtrilógiában megismert hőseikről. E könyvek és képregények ráadásul beindítottak valamit, egy olyan erős és színes multiplatformú franchise-t, amivé mára  a Star Wars vált. 1991-től kezdve napjainkig rengeteg Star Wars regényt, képregényt, gyermekkönyvet s egyebeket adtak ki, megannyi újabb és újabb történettel bővítve a Star Wars filmekben megismert világot. S bár azóta számos kihívás érte a Star Wars regényeket (csak néhány példa: Lucas nem ismerte el sajátjainak ezeket a sztorikat; az előzménytrilógiában Lucas retconolta, „kikukázta” a történetek egyes elemeit; a többszintes kánonrendszerben alacsonyabb szintűek lettek; a Disney-ügylet után a korábbi könyvek Legendák lettek, kettévált a kánon és a Legendák; az új kánonkönyvek súlytalanok, mert a fő sztorivonalat az élőszereplős sorozatok viszik; a könyvolvasók számának visszaesése stb.), máig újabb és újabb köteteket jelentet meg a Lucasfilm, tovább bővítve könyves téren is az univerzumot.

Nos ez, mondhatni, A Birodalom örököseivel kezdődött. 

Bár én csupán egy évvel vagyok idősebb az első regénynél, a '90-es évek végén, 2000-es évek elején is gyermekkorom egyik legmeghatározóbb (ha nem A legmeghatározóbb) Star Wars élménye volt a Thrawn-trilógia, most azt mondom, meghatározóbb volt rajongásom szempontjából, mint az előzménytrilógia. A Zahn könyveket követően megizmosodó Bővített univerzum, a különféle regények, képregények s nem utolsó sorban a LucasArts játékai révén generációk számára jelentette a Csillagok háborúját. A fiatalabb generáció sokszor a kánont harciasan védve lesajnálja a Bővített univerzumot, holott az idősebbek számára ez olyan jelentőségű Star Wars élményt jelentett, mint amit később (a még nem kopaszodó és hátfájásos korosztályok számára)  A klónok háborúja animáció. 

A Thrawn-trilógia ráadásul nemcsak a rajongói tábor számára volt nagy hatással, de magára a későbbi Star Warsra is. A könyvek legfontosabb karakterei, olyanok mint Thrawn, Mara Jade, Talon  Karrde, Jacen és Jaina Solo számos későbbi regényben megjelentek, a Skywalker-Solo-Jade család vált a Bővített univerzum későbbi sztorijainak alapjává. Ráadásul még a Bővített univerzummal ambivalens viszont ápoló Lucas is merített belőle, méghozzá olyan volumenű dolgot, mint a Galaktikus Köztársaság fővárosának a nevét; igen, a Coruscant név először Zahnnál jelent meg. Bár végül a Lucasfilm nem a Thrawn-trilógiát vette alapul a folytatástrilógia elkészítése során, úgy tűnik Dave Filoni révén mégiscsak fontossá válik újra ez a történet a kánon számára. Filoni a regények legemblematikusabb alakját, az egyik legepikusabb Star Wars-antagonistának számító Thrawn főadmirálist már a Lázadók animációs sorozathoz kanonizálta, majd Zahn már két trilógiát is írt a kánonban (anti)hőséről. Azóta kánon lett Rukh, Pellaeon és a Tantiss-hegy is, s úgy tűnik hamarosan élőszereplős formában is láthatjuk a főadmirálist. Sőt, amit erről korábban a Ziro.hu-n írtam, sanszosan Thrawn lehet majd az egész mandóverzum főgonosza is; ráadásul a Favreau és Filoni féle sorozatok ugyanúgy 5 évvel az endori csata után játszódnak, mint Zahn Thrawn-trilógiája. 

Star Wars Stuff on Twitter: "No surprises here... Grand Admiral Thrawn will  be the main villain of AHSOKA! https://t.co/xLvAnBXhpW  https://t.co/LcAEkZ17MQ" / Twitter

Mindenezek alapján abszolút létjogosultsága van a Thrawn-trilógia újra (és újra) kiadásának, melynek elolvasása a mai, kánonon edződött olvasók számára is ajánlott. E könyvek kikerülhetetlen részei a Star Wars történelmének és történetének, olyan meghatározó darabok, amelyek nélkül ma talán nem lenne olyan népszerű és sokszínű a Star Wars, a franchise talán nem olyan formában létezne, amiben megismertük és megszerettük.

Kádas István

Mon Mothma, a pacifista háborús uszító

Szeptember 21-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indított, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. Sorozatunk következő cikke Mon Mothmára fókuszál. Bár címünkben kissé sarkosan fogalmaztunk, ez a paradoxonnak tűnő állítás mégiscsak jellemzi azt a Mon Mothmát, aki a lázadás anyjának is nevezhető, ha már Bail Organát a szerveződés apjaként emlegettük legutóbbi cikkünkben. De hogyan lett a Chandrila szenátorából a Szövetség egyik legemblematikusabb alakja, később pedig az Új Köztársaság első főkancellárja?

A háború ellenzői

Mikor a szeparatisták szerveződése egyre nagyobb fenyegetésnek látszott a Köztársaság számára, a Szenátusban parázs viták zajlottak arról, vajon szükség van-e egy saját hadseregre is. Mint tudjuk, Palpatine főkancellár különleges jogkörének segítségével végül a haderő felállítása mellett döntött, ezért vethette be a Köztársaság a klónhadsereget, és így kezdődhetett el a klónok háborúja, viszont rengeteg szenátor ellenezte ezt a döntést és a békés megoldást forszírozták.

Ezen szenátorok között a korábban említett Bail Organa, és talán a leghangsúlyosabb Padmé Amidala mellett állt Mon Mothma, a Chandrila szenátora is. Elvei mellett kitartva Mothma számos tárgyaláson vett részt a szeparatista világok szenátorainak részvételével még a háború alatt is, többek között a független Mandalore bolygón. Ezek a tárgyalások ugyanakkor többnyire hasztalanok és eredménytelenek voltak.

A Kétezrek Delegációja

Nem sokkal a háború vége előtt ugyanezen szenátorok Padmé vezetésével megalkottak egy kétezer főt számláló petíciót, mellyel azt szerették volna elérni, hogy Palpatine a háború végeztével garantálja, hogy különleges jogai visszaszállnak a Szenátusra.

A Birodalom felemelkedésével törekvéseik nyilvánvalóan vakvágányra futottak, hiszen Palpatine a jogairól való lemondás helyett teljhatalmat kapott. Ezen felül a kezdeményezés a Birodalom szempontjából gyakorlatilag árulásnak volt minősíthető, így 63 résztvevőt le is tartóztattak. Később viszont a Kétezrek Delegációjának alapítói jelentették a Szövetség politikai bázisát.

padmerots2_1.jpg

Szövetség a Köztársaság Visszaállítására

Mon Mothma szenátortársaival együtt eleinte megpróbált a Szenátusban harcolni a jó ügy érdekében. Továbbra is hitt abban, hogy az érvek és a szavak elengendőek lehetnek ahhoz, hogy változást érjenek el. Ezirányú küzdelmeinek az Andor című sorozatban is szemtanúi lehetünk majd.

Miután azonban törekvései hasztalannak bizonyultak, nem volt más választása, mint a harc útjára lépni, bármennyire is szembement így saját elveivel. A kezdetben egymástól függetlenül működő lázadó sejteknek koordinációra volt szüksége ahhoz, hogy együttesen nagyobb erőt tudjanak képviselni. Ezt a koordinációt végül a Birodalommal elégedetlen szenátorok tudták megadni, Mon Mothma pedig karrierjét feláldozva nyíltan a szerveződő Lázadó Szövetség élére állt, ezzel először egyesítve a sejtek munkáját.

secret_cargo.jpg

Mon Mothma kancellár

Miután a lázadók legyőzték a Birodalmat, beteljesítették szövetségük elsődleges célját és létrehoztak egy új, demokratikus államalakulatot Új Köztársaság néven. Ennek vezetői kezdetben megőrizték a korábbi Köztársaság kancellár címét, ám ezt később megpróbálták felváltani az első szenátori címmel, melynek célja a központi hatalom erősítése lett volna. Azonban az Amaxine Harcosok tevékenysége miatt ezt a tisztséget az Új Köztársaság soha nem tudta bevezetni. 

Mon Mothma viszont még kancellárként, első ízben töltötte be a vezető szerepet az új állam élén. Rendelkezései elsősorban arra irányultak, hogy az új rendszerben mindenki képviseltetve legyen és biztonságban érezze magát. Éppen ezért az Új Köztársaságnak nem volt állandó központja, mint amilyen korábban a Coruscant volt, ezzel szemben bizonyos időközönként új helyre költözött a Szenátus. Az első főváros a Chandrilán, Mothma szülőbolygóján volt, nem sokkal később pedig a Nakadiára költözött át a központ, míg a folytatástrilógia idején a Hosnian Prime töltötte be ezt a szerepet.

Mothma egyik legnagyobb hibáját is kancellárként követte el, ugyanis úgy döntött, hogy az Új Köztársaságnak ne legyen hadserege, csupán egy kis létszámú szervezet, melynek főleg rendfenntartó és ceremoniális szerepe volt. Azért gondolta ezt a döntést helytállónak, mert a galaxis lakói immáron évtizedek óta fegyverekkel a fejük felett éltek először a klónok háborúja, majd a Birodalom rémuralma miatt, így ezzel akarta hangsúlyosabbá tenni a békés átmenetet. Ugyanakkor később pontosan emiatt tudott felemelkedni az Első Rend, melynek fenyegetését, ugyan már nem Mon Mothma hivatali idejében, de szintén alábecsülte az Új Köztársaság. Ehhez csak hozzáadott az, hogy míg Mon Mothma karizmatikus személyisége erős politikai konszenzust tudott teremteni a Szenátusban, eddig ismeretlen utódja erre már nem volt képes. Az Új Köztársaság legfontosabb döntéshozatali szerve ezáltal káoszba fulladt és kétpártrendszer alakult ki.

Mon Mothma életének vége egyelőre ismeretlen, ugyanakkor feltételezhető, hogy a folytatástrilógia idejére már meghalt, tekintve, hogy semmilyen részt nem vállalt az Első Rend elleni harcban. Az bizonyos, hogy kancellári pozíciójáról önként mondott le betegsége miatt, ami párhuzamba hozható a Legendák történetével is, melyben szintén hasonló problémákkal kellett megküzdenie.

Szeparatista holokron #9: Osi Sobeck és Moralo Eval

add_a_heading.png

A Független Rendszerek Konföderációja Yavin előtt 24-ben alakult Dooku raxusi beszéde után. Rengeteg rendszer szakadt el a Köztársaságtól, melyekben George Lucas világának talán legkreatívabb lényei élnek. Legtöbbjük ma sem tartozik a mainstream fajok, illetve karakterek közé a rajongók szemében, így nem is láthatjuk sűrűn őket filmekben vagy sorozatokban. A legtöbben keveset tudnak róluk, de a Szeparatisták rajongójaként feltett szándékom, hogy  cikksorozatomban közelebb hozzam őket a rajongókhoz. A Ziro.hu-n indított sorozatom most új portálunkon folytatódik. 

A hüllőmajmok bolygója

A Phindar, a Mandalore szektorban, a Peremvidék területén helyezkedett el. A bolygót, amely a phindiai faj otthona volt, a klónháborúk idején megtámadta a Független Rendszerek Konföderációja, majd később csatlakozott a Galaktikus Birodalomhoz. A phindiaiak a bolygón őshonos humanoid, hüllőszerű és értelmes faj voltak, akiknek zöldesbarna bőrük, sárga szemük, hosszúkás koponyájuk és hosszú, térdig érő karjuk volt. Természetüknél fogva óvatosak voltak, és általában inkább kerülték a bajt. Osi Sobeck, a Független Rendszerek Konföderációjának egyik parancsnoka is innen származott, akárcsak a bűnöző Moralo Eval. A faj érdekessége, hogy a gyors pislogás a széles mosoly, illetve az idegesség megfelelője volt náluk.

ezgif_com-gif-maker_5.jpg

Az Erőd morcos őre

„Ne forduljon elő többet, hogy a gróf elé citálsz! Az ilyenre fel kell készülnöm!”

Osi Sobeck egy phindiai férfi volt, akit a Lola Sayu bolygón lévő Erőd nevű börtön igazgatásával bízott meg Dooku gróf. Sobeck elsősorban a parancsnoki központból felügyelte a létesítmény működését a biztonsági kamerák és a droidőrök jelentései alapján. Bár ritkán avatkozott bele személyesen az ügyekbe, kétségbeesett pillanataiban E-5-ös sugárvetőt használt miközben szökevényeit üldözte. Ami a fizikai képességeit illeti, Sobeck sokkal erősebb volt az átlagnál, két karjával könnyedén fel tudott emelni egy felnőtt embert. Az Erőd arról volt híres, hogy nem lehet megszökni belőle, és a létesítmény hírnevéhez méltó nagyságú egója volt Sobecknek. A phindiait emiatt könnyen lehetett provokálni, és hamar elvesztette türelmét. Ahsoka Tano végzett vele, de összesen három forgatókönyvet írtak a halálára. Filoni végül úgy döntött, Ahsoka karakterének szempontjából fontos esemény lenne a gyilkosság. A félkész jelenetek azért a youtube-on megtalálhatóak. 

clone-wars-rewatch-citadel-rescue-tarkin.jpg

A Doboz feltalálója

 „Hogy mersz szembeszegülni Moralo Evallal?!”

Moralo Eval bűnöző és sorozatgyilkos volt. Már fiatal korától kezdve szociopata hajlamokat és erőszakos viselkedést mutatott, ami szokatlan volt egy phindiaitól. Bár a phindiai kultúra különös jelentőséget és tiszteletet tulajdonított a családnak, Eval szívtelenül, hidegvérrel megölte az édesanyját. Amikor a hatóságok elfogták, azt mondta nekik, hogy azért követte el a gyilkosságot, mert unatkozott. A phindiaiaknak nem igazán volt tapasztalata ilyesmivel, ezért úgy gondolták megérthetik és kezelhetik Evalt. Egyszerű körülmények közt tartották fogva így könnyen megszökött, fejvadász lett és elborult tudományainak is hódolt. Magányában groteszkké vált és furcsa szokásokat alakított ki, például mindig harmadik személyben beszélt önmagáról. Feltalálta a Dobozt, egy hatalmas, kocka alakú szerkezetet, amelynek változó belseje a fejvadászok képességeinek tesztelésére készült. A klónháborúk idején összefogott a Konföderáció vezetőjével, Dooku gróffal, hogy egy kockázatos terv keretében elrabolják Palpatine főkancellárt, de a terv csupán egy hamis próba volta Anakin Skywalkernek, így a végén Eval újra börtönbe került. Később a Doboz bizonyos terveit a Birodalom felhasználta a kadétképzőiben. 

vlcsnap-2022-07-30-18h45m02s706.png

Wullf Yularen: a klónháborúk admirálisától a birodalmi hírszerzésig

2022. augusztus 01. - DanCarver

wullf-yularen.jpg

Hétről hétre visszatérünk az előzménytrilógia időszakába A klónok háborúja hetedik, egyben záró évadjával. A minap véget ért Ahsoka story-arc elején, a hatodik epizódban felbukkant egy ismerős karakter, Wullf Yularen admirális is. De ki is volt ő, melyik művekben szerepelt korábban és milyen szerepe volt a messzi-messzi galaxisban?

A háttérben meghúzódó főtiszt

Yularen admirális már a kezdetektől fogva része a Skywalker sagának, ugyanis a karakter már az Egy új reményben is látható volt a Halálcsillag tisztikarának tanácskozásán, Tarkin nagymoff és Darth Vader mellett. A karakter neve ekkor még ismeretlen volt, a jelenetben nem volt fontos szerepe.. Yularent az akkor már idős Robert Clarke brit színész alakította és a tárgyalóteremben Conan Antonio Motti mellett láthattuk, akit ugye Vader nagyúr rendre utasított az Erő segítségével.

A karakter mindössze még egyszer felbukkant az epizódban, a liftek mellett haladt el a folyosón, a rohamosztagosnak öltözött hőseink Han, Luke és persze Csubakka mellett.

A bővített univerzumban viszonylag keveset foglalkoztak vele, sem könyv, sem képregény nem említette.

Egészen addig amíg a Decipher vállalat 1995-ben el nem indította a Star Wars Customizable Card Game című gyűjthető kártyajáték sorozatát, amely az eredeti trilógia mellett olyan aktuális művekhez is folyamatosan szolgáltatta a gyűjthető kártyákat, mint a Shadows of the Empire vagy később a Baljós árnyak. A sorozat hat évet élt meg és ebben nevezték először a karaktert Wullf Yularennek. Innen már további háttérkönyvek, mint a Star Wars Encyclopedia és a Star Wars: The Complete Visual Dictionary is ezen a néven hivatkoztak a karakterre.

Dave Filoni adott neki hátteret, személyiséget

Komolyabb szerepet csak 2008 után kapott, mikor Dave Filoni és George Lucas fontos karakterré emelték A klónok háborúja animációs sorozatban. A fiatal Wullf Yularen a sorozatban már a kezdetektől fogva Anakin Skywalker alatt szolgált a Resolute csillagromboló admirálisaként. A tehetséges Yularen fiatal kora ellenére igen tapasztalt, veterán hajós volt, a klónháború előtt győztesként került ki a Malastare-i szorosnál vívott csatából, amelyben Trench admirális flottájával ütközött meg. A christophsisi csatánál az egyik legfiatalabb admirális volt, aki egy Venator osztályú csillagrombolót kormányozhatott. Pontosan nem tudjuk, mikor született, de a klónháború kitörésénél a harmincadik és negyvenedik standard évnyi születésnapjánál tarthatott. 

A sorozat során Yularen és Skywalker kapcsolata egyre barátságosabb lett, miközben végig megmaradt a kölcsönös tisztelet közöttük.

Yularen volt a köztársasági flottában azon kevesek egyike, akik jól viselték Anakin unortodox taktikáit

és a csaták sikeres kimenetele sokszor ennek a két kiváló pilótának volt köszönhető. Tom Kane kölcsönözte a hangját, aki a sorozat narrátora is volt egyben. A hatodik évadra már igencsak megőszült az admirális, ez jól látszott rajta az Unknown című epizódban.

Dave Filoni itt nem állt meg, ugyanis  komolyabb szerepet szánt neki a Lázadók animációs sorozatban is,  ahol a harmadik évadban Thrawn admirális mellett láthattuk viszont. Itt már az Egy új reményből ismert külsőt kapta a karakter, hogy meglegyen a folytonosság.

A volt admirális a Galaktikus Birodalomban már más pozíciót töltött be. A Köztársaság és a Jedi Rend bukása után hűséget esküdött Palpatine császár új rezsimjének, főként a Birodalmi Biztonsági Hivatal (továbbiakban BBH) ezredeseként teljesített szolgálatot és összekötő volt a Haditengerészeti Hírszerző Ügynökségnél is.

Ő képezte ki többek között Alexandr Kallus ügynököt is, aki később a lázadókhoz csatlakozott a Fulcrum álnév alatt. Yularen a Birodalomban továbbra is admirális volt, de a katonai tevékenysége helyett itt inkább belbiztonsági, hírszerző tevékenységet folytatott.

Már a Köztársaságban is szolgált a Szenátusi Biztonsági Hivatalnál, a BBH ennek utódszervezete értelemszerűen. Thrawn és Yularen közös múltját a Timothy Zahn féle új Thrawn-könyvtrilógia és az alapján készült Marvel-képregény (szintén Thrawn címen) dolgozta fel, de az admirális megjelent még a Sötét tanítvány és a Tarkin regényekben is. Ezek a művek kötötték össze az előzménytrilógia és a Lázadók sorozat eseményeit, így  még teljesebb képet kaptunk Yularen személyiségéről és életéről.

Legutóbb A klónok háborúja hetedik évadjában, a Deal No Deal című epizódban láthattuk viszont az őszülő admirálist Anakin Skywalker oldalán. A rövid jelenetben Ahsoka Tano és a Martez nővérek éppen készültek elhagyni Coruscantot, de véletlenül beléptek a katonai légtérbe. Yularen tüzet akart nyitni rájuk, de Anakin lebeszélte erről és továbbengedte volt padawanját.

Egy Noah nevű rajongó a Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy a karakter mennyit öregedett a klónháborúk évei alatt.

Az admirális életét vesztette az első Halálcsillag elpusztításánál és hatalmas űrt hagyott maga után a BBH vezetésében, amelyet részben Garrick Versio admirális igyekezett betölteni. Erről Christie Golden Battlefront II: Inferno osztag című regényében olvashattunk, amely az EA Battlefront II játékának előzménykönyve. A későbbi Utóhatás könyvek is említést tesznek Yularenről, így elmondhatjuk, hogy a kánonban igen részletesen foglalkoztak és kibővítették azt a karaktert, aki egy név nélküli statisztaként kezdte. 

Második világháborús egyenruha a messzi-messzi galaxisban

Külön cikket is megérne, hogy mi ihlette a birodalmi egyenruhákat. Yularen esetében érdemes megemlíteni, hogy már az Egy új reményben is feltűnő volt az öltözéke a többi birodalmi tiszthez képest, ugyanis a karakter már ekkor is fehér zubbonyt viselt a többiek szürkés viseletével szemben. A birodalmi tiszti egyenruhát leginkább a második világháborús német Wehrmacht és náci egyenruhák ihlették. Tom Kane szinkronszínész szerint Yularen fehér zubbonyát a hírhedt és legendás Erwin Rommel tábornokról mintázták.

Egy másik érdekes hasonlóságra hívta fel a figyelmet a TheForce.net fórumában az egyik hozzászóló. Szerinte Yularen sokkal inkább hasonlít Joszif Visszarionovics Sztálin, a Szovjetunió kegyetlen főtitkárára. Az összehasonlítás inkább csak vizuális hasonlóságokat mutat az öltözékükben, a két karakter személyisége azért merőben eltér egymásétól.

A fekete nadrág és fehér zubbony lett a BBH tisztjeinek jellegzetes egyenruhája, amelyet először az admirálison láthattunk. Az Első Rend Biztonsági Hivatalának tisztjei is ugyanígy néztek ki később, mint Ansiv Garmuth ezredes Az utolsó Jedikben.

col_ansiv_garmuth.jpg

Mindenesetre az elmondható, hogy Wullf Yularen admirális külsőjét és személyiségét megannyi valós katonai vezető alapján formálhatták meg a Lucasfilmnél. A kánonban szépen kibontották a karakterét, komoly hátteret és személyiséget írtak neki.

Egy érdekes karakter a messzi-messzi galaxisban, reméljük még többször felbukkan a jövőben is.

(A cikk eredetileg a Ziro.hu oldalán jelent meg, 2020. április 12-én.)

süti beállítások módosítása