Rebo.hu

George Lucas el nem készült sorozata is megelevenedik a Rossz osztagban

2023. február 12. - Földi Bence

star-wars-underworld-test-footage-concept-art-coruscant-2-1024x512.jpg

Közel 20 éves, még az Underworldhöz készült terveket vett elő a Lucasfilm, leporolta azokat és integrálta az animációs sorozatba.

„Még csak az első jelenetnél tartok, DE EZ B*ZDMEG AZ UNDERWORLD!!!” – ilyen kulturáltan adtam Kádas István és Kelemen Richárd társfőszerkesztők tudtára a héten, mennyire örültem annak, hogy a The Bad Batch (Rossz osztag) második évadának hetedik (és nyolcadik) részében milyen sok minden visszaköszönt George Lucas soha el nem készült tévésorozatának terveiből. S hogy mit ért a lelkesedés? István megkért, hogy akkor szedjem is össze ezeket az utalásokat a Rebo.hu olvasói számára, így most ez következik. Ehhez elődoldalunkra, a Ziro.hu-ra 2019-ben írt cikkemet (amely Numidian Prime blogposztján alapult) is felhasználom.

Mi az az Underworld?

Amikor 2020 júliusában kiderült, hogy önálló sorozatot kap A klónok háborúja záróévadában látott 99-es klónegység, a Ziro.hu-ra megírt cikkünkben már felvetettük, hogy a szériának az Underworld című, soha el nem készült Star Wars tévésorozathoz is köze lehet.

George Lucas és társai 2005 és 2012 között dolgoztak a projekten, amelyhez állítólag több mint ötven forgatókönyv-változat is készült. Lucas a 2005-ös III. Star Wars Celebrationön jelentette be a tervét, hogy A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény közötti időszakban játszódó sorozatot készít, amely főként a Coruscant alsóbb régióiban játszódik majd. Rick McCallum producer ugyanezen a Celebrationön mondta, hogy mintegy százórányi történetet képzelt el George Lucas, a történetet A keresztapához hasonlította.

A sorozat mellé egy testvérprojekt, a 1313 c. játék is tartozott, a kettőhöz fejlesztették ki a coruscanti alsó szintek koncepcióját. Végül mindezt A klónok háborúja második évadában láthattuk, és amikor az ötödik évadban visszatértünk ide, már jóval kidolgozottabb volt minden (a rendőrségtől elkezdve a metróig), végül a hetedik évadban a 1313-as szinten is jártunk. A tervek szerint a The Forced Unleashed multimédiás projekt egyes elemei is visszaköszöntek volna az Underworldben.

Klónok az Underworldben és a Rossz osztagban

Amellett, hogy a címéből adódóan nyilvánvalóan egy alvilági történetszál adta volna a sorozat fő gerincét, a klónoknak is fontos szerep jutott volna a sorozatban. A tervek szerint egy story-arcban Darth Vader levert volna egy coruscanti felkelést – arra pedig a Rossz osztag második évadának hetedik és nyolcadik részében többször is utaltak, hogy van Birodalommal szembeni elégedetlenség a galaxisban, s a klónok között is. Szintén e sorozathoz találta ki George Lucas, hogy a klónok gyártása leállt, helyüket toborzott katonák vették át a Birodalomban – mindez a duplarész, s a teljes animációs sorozat központi témája is egyben.

Ugyancsak az Underworldhöz találták ki a 79’s nevű, klón vendégeket vonzó coruscanti bárt – az alapötlet az volt, hogy a klónok ide jártak vedelni, hogy elfelejtsék a 66-os parancsot. A bár később A klónok háborújában is felbukkant, majd ez volt az a helyszín, ahol a The Clone Conspiracy című Rossz osztag-epizódban láthattuk arról beszélgetni a klónokat, hogy mi lesz velük a leszerelésüket követően.

Ahogy sok más későbbi Star Wars-produktumba, úgy például a Tarkin című James Luceno regénybe is megannyi dolgot átemeltek az Underworldhöz elkészített fejlesztésekből. Így például azt is, hogy Mas Amedda birodalmi nagyvezírként segítette a köztársaság bukása után is Palpatine-t. Mas Amedda a Rossz osztag második évadának hetedik és nyolcadik epizódjaiban is felbukkant, s meglehetősen fenyegetően lépett fel a klónok sorozott katonákra történő lecserélését szorgalmazó Rampart admirálissal szemben.

Bad Batch Season 2 Episode 7 Easter Eggs & Breakdown

 Rampart és Mas Amedda a Rossz Osztagban

Szintén az Underworldhöz találták ki azt is, hogy a klónok és a droidok úgymond helyet cseréljenek. A klónok háborúja sorozatban a droidokat agyatlan masszaként mutatták be, míg a klónok saját döntésekkel rendelkező, barátságokat kötni képes személyiségekként. Az Underworldben már azt mutatták volna be, hogy a droidokat és a klónokat is félredobja a Birodalom, s Luceno Tarkin című regényében már azt is láttuk, hogy a droidok a korábbinál nagyobb függetlenséget kivívva bűnszervezetet hoztak létre Droid Gotra néven – ez is az el nem készült sorozat terveiben szerepelt. A Rossz osztag második évadában e jelenség a Crosshairre fókuszáló harmadik epizódban szerepelt, ám kissé más megvilágításban. Itt a droidok és klónok közti „helycsere” abban nyilvánult meg, hogy a korábbiakhoz képest ellentétes oldalra kerültek: a klónok lettek a „rosszfiúk” azzal, hogy a Birodalom elnyomóiként léptek fel egy korábbi szeparatista világon, amelyet az egykori Kereskedelmi Szövetség droidjai védtek – úgymond ők lettek a „jófiúk”. Az epizódban Crosshair és Cody párbeszédeiben is előkerült a téma, hogy a klónok saját döntésekkel rendelkező személyiségek (Cody ezt illusztrálandó dezertált is), majd a hetedik epizódban is lamentáltak efféléről a 79’s bárban a klónok. A Rossz osztagban a Birodalom az Underworldhöz hasonlóan névtelen masszaként, félredobandó eszközként kezeli a klónokat, míg Riyo Chuchi szenátorasszony elkötelezett a klónok jogaiért zajló küzdelem mellett – e felállás is az Underworldben gyökerezhet.

Ennél többet is átvehettek az Underworldből

Bár az Underworld sosem készült el, a 2000-es első évtizedének második felében kidolgozott ötletek tömkelegét használták fel későbbi Star Wars-projektekben. Mint azt láthattuk, természetesen ez alól a Rossz osztag sem kivétel, hiszen lényegében a sorozat alapötlete (mi történik a Birodalom korai időszakában és mi lesz a klónokkal?) az Underworldben gyökerezik.

A fenti gyűjtés pedig feltehetően csak a felszínt kapargatja, hiszen minden bizonnyal a száz órányi, soha le nem forgatott történetekben megannyi olyan részlet és ötlet is fellelhető, amelyekről csak a Lucasfilmnél dolgozóknak van tudomásuk. Úgyhogy könnyen lehet, hogy a fentieknél sokkal nagyobb mértékben támaszkodhat a Rossz osztag az Underworldre, s még a későbbiekben is felbukkanhatnak olyan elemek, melyeket a soha el nem készült sorozathoz találtak ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9118047040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása