Rebo.hu

Egy Star Wars-rajongó felújította az Egy új remény emberi Jabba-jeleneteit

2023. január 29. - Földi Bence

declan-mulholland-as-jabba-the-hutt.jpg

A még nem csigaszerű Jabbát Declan Mulholland alakította. A később megváltoztatott jelenetsor eredeti verzióját egy rajongó javította fel digitálisan, különféle forrásokat felhasználva.

Az eredeti Jabba

Amint arról már sok rajongó értesülhetett, a később Egy új remény címet kapó eredeti Star Wars-film forgatásán is felvettek jeleneteket Jabbával úgy, hogy nem a csúszómászó hutt, hanem egy Declan Mulholland nevű északír karakterszínész szerepelt a filmszalagon.

A jelenetet azonban végül kivágták a filmből, s csak az 1997-es Special Edition során láthatta először a nagyérdemű. Ám itt már nem Mulhollandot csodálhattuk Jabba szerepében, hiszen CGI-grafikára cserélték, hangja helyett pedig hutt nyelvű szöveget kaptunk. Mindezt még Mulholland is megérte, aki 1999-ben, 66 éves korában hunyt el Londonban.

A felújított verzió

A Mulholland-féle felvételek már régóta keringenek a neten, ám meglehetősen rossz felbontásban. Ezt elégelte meg Garrett Gilchrist – aki korábban filmes forgatókönyvíróként és rendezőként is tevékenykedett kisebb projektekben –, s elkészítette a jelenet HD verzióját, felhasználva a Special Editionben látott képsorokat is.

Mint írta az Archive.org-on közzétett videója alatt, a digitális helyreállítás mintegy egy hónapig tartott, amelynek során például másodpercenként egy kulcskockát Photoshopban digitálisan feljavított. Emellett különböző programokkal igyekezett egységesen feljavított megjelenést kölcsönözni a képsoroknak a korábban ismert gyenge minőségű forrásokhoz képest.

 

Gilchrist a Twitteren pedig arról írt, hogy a dolgát jelentősen megnehezítette az említett források minősége. A képsoroknak van olyan része, amelyben a Mulholland-féle Jabba arcán felirat fut keresztül, amelyet el kellett távolítani és kijavítani az alatta lévő részeket. Egy másik részen pedig mindössze 138 pixel magas mozgóképről beszélhetünk, így voltak olyan források, amelyekből végül nem nagyon tudott bármit is felhasználni a digitális helyreállítás és feljavítás során.

A Star Wars-rajongó ráadásul egy olyan videót is készített, amelyen látszik, milyen forrásokat használt, s hogy az miként mutat a végleges verzióhoz viszonyítva.

Emberi lény, amelyet egy képregényben láttunk újra

Azzal kapcsolatban, hogy Jabba eredetileg ember lett volna, Varga Csongor írt hosszabban a Csillagháborúk blogon még 2019-ben. Érvelése közben egyebek között felidézte, hogy a Special Editionnel a filmbe visszakerült jelenet végén Harrison Ford (alias Han Solo) így fogalmaz: „Jabba, you’re a wonderful human being.” Ez ugyan a magyar szinkronban „Jabba, te mindig emberséges voltál” lett, ám ez nem pontos fordítás, valójában az angol mondat ezt jelenti: „Jabba, te egy csodálatos ember vagy”.

A Mulholland-féle Jabba-kinézet végül azonban a kánonba is utat talált. A Star Wars képregénysorozat 16. számában – amely a War of the Bounty Hunter képregényes crossover-esemény része is – a Dark Syndicate nevű hajón felbukkant egy meg nem nevezett fickó, aki kiköpött mása a Mulholland-féle Jabbának. Ugyanúgy szőrmekabátban feszít, ugyanúgy pufók, s szintén őszülő pajesz keretezi az arcát. Ám különös csavar a történetben, hogy ez a figura a Son-Tuul Büszkesége nevű bűnszervezet tagja, amely történetesen Jabba bűnbandájának egyik riválisa, s meg kívánja kaparintani Han Solo karbonitba fagyasztott testét. Kedves gesztus volt ez a képregény alkotóitól.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4118036920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2023.02.09. 20:51:16

A film regény változatában szintén emberi lényként van bemutatva Jabba, nem hájas óriáscsigaként.
süti beállítások módosítása