Rebo.hu

Száguldás és életveszély – 6+1 gyorsasági versenysport a Star Wars világából!

2023. január 24. - Kelemen Richárd (Rixon)

versenysportok_rebo.jpg

Az embereket amióta világ a világ érdekelték a különböző járművekkel vívott gyorsasági versenyek, kezdve az ókori szekérversenyektől egészen a modern autósportig. A messzi-messzi galaxis világa sokban hasonlít a miénkre, egy technológiailag sokkal fejlettebb univerzumban pedig furcsa is lenne, ha éppen ilyen versenyek nem léteznének. Cikkünkben hat plusz egyet hoztunk el ezek közül.

1. Fogatverseny

A legyegyértelműbb, legtöbbek számára ismerős választás, mellyel először a Baljós árnyak mára ikonikussá vált jelentsorában találkozhattunk. A versenyzők egy relatíve kisméretű pilótafülkében ülnek, amihez hosszú kábelekkel hatalmas méretű hajtóműveket erősítenek, melyek általában hajókból kiszerelt és átalakított alkatrészekből állnak. A fogatok olyan hajmeresztő sebességek elérése képesek, hogy leginkább csak nagyon egzotikus fajokba tartozó lények képesek eredményesen részt venni a versenyeken, akiknek rendkívül gyors reflexei vannak. Az emberek például hagyományos rossz fogatversenyzők, Anakin csupán erőérzékenysége miatt volt képes egyben maradni, sőt nyerni a Boonta Esti Nagyversenyen. Fogatversenyeket a galaxis számos pontján rendeztek, a Tatuin mellett pl. a Malastare-on is, ahogyan Qui-Gontól hallhattuk. A fogatversenyek koncepciója már a kezdetektől népszerűnek számít, két nagyobb videójáték is készült a témában: az Episode I: Racer, illetve ennek kvázi folytatása, a Racer Revenge. Ez utóbbi csak PlayStation 2-re és Nintendo Gamecube-ra jelent meg, így kevésbé ismert.

podrace.jpg

2. Forrongó futam vagy Zavargó verseny

A Rossz Osztag második évadának negyedik részében debütált versenysport a Safa Toma bolygón zajlott. A résztvevők fegyverekkel és védelmi rendszerrel felszerelt siklókkal száguldottak a pályán, gyakorlatilag szabályok nélkül. A versenyeken a nézők is saját felelősségükre vettek részt, gyakran fordultak elő halálos balesetek is a pályáról elszabadult lövedékek, illetve a kisodródó járművek miatt.

tv-review-recap-tech-goes-riot-racing-in-star-wars-the-bad-batch-season-2-episode-4-faster.jpeg

3. Sárkányűr Futam

A Sárkányűr Futam egy nagy múlttal rendelkező hajóverseny, mellyel a Han Solo című képregény minisorozatban találkozhattunk. A résztvevőknek három bolygót kellett érinteniük a cél előtt, ahol kötelezően meg kellett állniuk feltankolni üzemanyaggal. A versenyben egy alkalommal Han Solo is részt vett, ugyanis a verseny állomásain Lázadó ügynököket kellett kiszabadítania.

dragon_void_run.jpg

4. Versenyek a  Castilonon

A Star Wars: Ellenállás című sorozat első évadának fő helyszíne a Castilon bolygón lévő Colossus töltőállomás. A platformot egy Ász osztagnak nevezett repülőosztag védte különböző átalakított vadászgépeikkel. A nagyérdemű szórakoztatására ugyanakkor rendszeresen részt vettek egymás ellen különböző gyorsasági versenyekben is, ahol egy ellenőrzőpontokként szolgáló gyűrűkből álló pályán kellett megvívniuk egymással a pilótáknak. A résztvevők nem csak gyorsaságukra, hanem fegyvereikre is számíthattak, noha csak afféle kábítólövedékekkel lőttek egymásra.
screen-shot-2018-09-27-at-7-32-09-pm.png

5. Öt Kard

Az Öt Kard futam Claudia Gray Vérvonal című regényében került először említésre. Ahogy a verseny neve is sejteti, a résztvevők egy öt szakaszból álló hajszában vesznek részt a Theron bolygón. Az első etapban a légkörben versenyeznek, a másodikban pedig orbitális pályán. Ezt a két szakaszt a közönség élőben is követheti, ellenben a maradék hárommal, ami túl hosszú lenne egy ilyen közvetítéshez, így általában összefoglalókat szoktak készíteni az eredményekből. A harmadik és negyedik etap a lunar, illetve sublight relays (holdi és fénysebesség alatti futamok) nevet viseli, míg az utolsó szakaszban a versenyzőknek a hiperűrben kell navigálniuk. A Y.U. 28-ban megrendezett Öt Kard verseny szervezésében maga Han Solo is részt vett, és egy versenycsapatot is menedzselt. E verseny is előkerült az Ellenállás sorozatban, Yeager fivére, Marcus Speedstar ugyanis háromszoros Öt Kard bajnok volt.

hansolo7-main1.jpg

6. Swoop Racing

A Knights of the Old Republic című videójáték egyik visszatérő kis mellékküldetése volt az úgynevezett Swoop Racing, amivel szép kis pénz üthette a játékos markát. Ebben a sportban swoopnak nevezett siklókkal vettek részt, s egy különböző akadályokkal ellátott, egyenes pályaszakaszon kellett minél gyorsabban átnavigálni. A sport egy másik változatában a versenyzők egy hagyományosnak nevezhető versenypályán indultak a szintén ezt a nevet viselő motorokkal. A versenyek ez utóbbi változata a Star Wars Adventures képregényszériának köszönhetően a kánonban is létezik.

maxresdefault_5.jpg

+1 Csöppverseny

A végére hoztunk egy olyan sportot, mely gyakorlatilag nem is pilóták és járművek révén zajlik. A csöppverseny a Jedi akadémia könyvtrilógiában bukkant fel. A lényege, hogy az Umgul bolygón őshonos, zselatinszerű lényeket versenyeztettek egymással egy akadálypályán, a nézőközönség pedig arra fogadott, melyik „csöpp” teljesíti először a távot.

blobrace_1.jpg

Kelemen Richárd (Rixon)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1618033316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása