Rebo.hu

Magyarországon rögzítették a Star Wars: Rossz Osztag zenéjét

2023. január 06. - Földi Bence

maxresdefault_1_1.jpg

Az első és második évad zenéjét is a Budapest Scoring rögzítette.

Naponta 7-8 óra zenét rögzített 2022-ben a Budapest Scoring, köztük a Star Wars: The Bad Batch (Rossz Osztag) zenéjét is – közölte néhány napja a cég a FacebookonUgyan a posztban az animációs sorozat első évadának posztere látható, azt 2021-ben sugározták a Disney+-on. Azaz tavaly az idén január 3-án indult második évad zenéjét rögzíthették a Budapest Scoring zenészei.

Természetesen az ügyben megkerestük a Budapest Scoringot, valamint Kevin Kiner zeneszerzőt is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat kérdéseinkre. Ha válaszolnak, arról külön cikkben számolunk majd be.

Nem először rögzítettek Star Wars-zenét Magyarországon

A Budapest Scoring régóta rögzít zenéket a Lucasfilm számára. Együttműködésük a Lázadókkal kezdődött, majd A Mandalóri első évadával és A klónok háborúja záróévadával folytatódott.

Érdekes módon A Mandalórit mind a Budapest Scoring, mind a Lucasfilm tagadja, holott 2020 tavaszán arról számolhattunk be olvasóinknak még a Ziro.hu-n, hogy két névtelenséget kérő forrásunk is megerősítette: a sorozat első évadának bizonyos zeneszámait a budapesti Hubay Jenő Zeneiskolában rögzítették.

„Elsődleges forrásunk elmondta, a felvételeken az összes nagy budapesti szimfonikus zenekarból vettek részt művészek. A projekt olyannyira titkos volt, hogy nem ismerhették meg a produkció nevét, a dalok címei helyett pedig mindössze számok szerepeltek, így a zenészek akkor nem is tudták, mihez rögzítenek felvételeket. A zenész a munkafolyamatba is bepillantást engedett. Elmondása szerint film- vagy sorozatzenék rögzítésekor élő internetes kapcsolatban állnak a produkció valamelyik zenei vezetőjével, aki élőben hallgathatja a felvételeket, adott esetben instruálhatja is őket. Emellett videóra is rögzítenek mindent, amit aztán az adott produkció illetékesei utólag meg is tekinthetnek. Arra azonban nem emlékszik már, hogy A Mandalóri esetében ki volt az, aki élőben követte a Hubayban zajló felvételeket.”

– írtuk 2020 tavaszán. Nyáron aztán A klónok háborúja 2019 végi budapesti zenei felvételeiről írtunk a néhai Ziro.hu-n, megszólaltatva a Budapest Scoring vezérigazgatóját, Sapszon Bálintot is.

„»Nagy megtiszteltetés volt annak ellenére, hogy nem először csináltuk. Star Wars filmzenét játszani mindig nagy élmény« – fogalmazott Sapszon Bálint a Ziro.hu-nak. A vezérigazgató elárulta, nem az egész évadon dolgoztak, hanem annak vége felé kapcsolódtak be. »Egy másik zenekarral is próbálkoztak előttünk, s az a visszajelzés érkezett, hogy velünk volt az igazi, így a finálé zenéje már a Budapest Scoring nevéhez fűződik« – mesélte Sapszon Bálint. (…) A felvételek 2019 októberének végén zajlottak a Magyar Rádió 22-es stúdiójában, ahol a Budapest Scoring rendszeresen készít felvételeket. Mint kiderült, mindössze egy nap alatt sikerült felvenni a szükséges zenét. Ezen a napon a zeneszerző, Kevin Kiner élőben követte a Budapest Scoring munkáját Los Angelesből, s olykor szóban instruálta a zenészeket. Az egynapos munka után néhány nappal a Pannonia Studióban, kórussal zajlott ráéneklés a rögzített zenére. Sapszon Bálint azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy milyen élmény volt mindez a zenészeknek, így válaszolt: »Mindenki érezte a felvétel súlyát és a zenészek örültek annak, hogy egy igazi Star Wars produkció részesei lehetnek«”

– írtuk 2020 júliusában. Sapszon Bálint szavait akkor így zárta: „Van egy olyan határozott érzésem, hogy nem ez volt az utolsó Star Wars projekt a Budapest Scoring életében.” Nos, a Rossz Osztag lett a következő Star Wars projekt a cég életében, de feltehetően nem az utolsó.

A Budapest Scoring egyébként 2022-ben nemcsak a Rossz Osztag zenéjét rögzítette, hanem olyan szériákét, mint a Wednesday, a Cobra Kai ötödik évada, vagy az Alapítvány; s olyan filmekét, mint a Gucci, vagy a Megan.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr5918019780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása