Rebo.hu

Vadászgéposztagok az előzményfilmek korában

2022. november 25. - Castad

thumb-1920-697960.jpg

Ha a Star Wars univerzum vadászpilótáira és osztagaira gondolunk, akkor a legtöbbeknek az eredeti triógia lázadó és birodalmi osztagai jutnak eszükbe, esetleg az azokat imitáló ellenálló és első rendi vadásszázadokra gondolnak. Na de mi a helyzet az előzménytrilógia népszerű világával? E téma annak apropóján vetődött fel, hogy a Star Wars: Squadrons ingyen elérhetővé vált az Epic Store felületén. 

Az Electronic Arts egyértelműen kijelentette, hogy nem fognak újabb kiegészítők, dlc-k érkezni már a Squadronshoz. Pedig még sok-sok potenciál rejlene a játékban, ezek egyike, hogy új érák felé is nyithatnának. A zárótrilógia vadászgépei, bolygói és eseménysora egyértelműen adná magát egy esetleges kiegészítéshez, de mi a helyzet az előzménytrilógiával? Voltak-e egyáltalán vadászosztagok ebben az időszakban? A fejünkben tényleg leginkább a galaktikus polgárháborúval nőttek össze a Star Wars vadászgépei és légi csatái, s a klónháború idejéről főképp az amúgy gyönyörű dizájnú jedi csillagvadászok lettek emlékezetesek. A jedik mellett azonban „átlagos” pilóták és vadászgépek is komoly szerepet játszottak az előzményfilmek és A klónok háborúja nagy csatáiban. Kezdjük rögtön a legfontosabbal, a Bravo osztaggal. 

Ric Olié és a Bravo osztag

Enyhe (najó, annál kicsit nagyobb) túlzással az előzményfilmek Wedge Antillesének Ric Oliét tekinthetjük, aki a Baljós árnyak filmben szerepelt. Olié a Naboo szülöttje, a Királyi Csillagvadász Hadtest parancsnoka volt, s egyben a gyönyörű N-1 vadászgépeket felsorakoztató Bravo osztag vezetőjeként is szolgált. Olié a Naboo talán legkiválóbb pilótája volt, éppen ezért Amidala királynő több ízben személyes „csillagsofőrjeként” is alkalmazta. A Naboo megszállása idején például ő irányította a királynő hajóját a tatuini és coruscanti útja során is. Hazatérve természetesen a harcokból is kivette a részét, immár a Bravo osztagot harcba vezetve a Kereskedelmi Szövetség droidvezérlő hajójával szemben. Az ifjú Anakin Skywalkerrel is kiegészülő Bravo osztag (Ric Olié, Porro Dolphe, Arven Wendik, Dineé Elberger, Gavyn Sykes) eredményesen vette fel a harcot Gunray helytartó keselyűdroidjaival szemben, s a kis leendő jedi jóvoltából még a droidvezérlőt is felrobbantották. Olié és a Bravo osztag akciója – amellett, hogy kísértetiesen emlékeztet az Egy új remény „trench run”-jára – az előzményfilmek talán legjelentősebb olyan jelenetsora, melyben egy vadászgépalakulat játszotta a fő szerepet, s vívta ki a döntő győzelmet. 

Ric Olie | StarWars.com

Ric Olié

Olié később belsőfül-sérülést szenvedett, így a naboo-i csatát követően már nehezebben tudta ellátni a pilóta feladatokat, ám még ezt követően is repült azért. Végig hűséges maradt Padmé Amidalához, részt vett a temetésén is, majd később a Sabé vezette naboo-i ellenálló csoportnak, az Amidalánoknak is tagja lett. Olié még Darth Vaderrel is szembeszállt, aki fénykardjával döfte át. 

A klónháború vadászgéposztagai

A klónháborúból talán a felszíni nagy összecsapások (pl. I. geonosisi csata, Kashyyyk) a legismertebbek, de A Sith-ek bosszúja elején egyből egy űrcsatával indítunk, mégha itt a fókusz a kullancsdroidokkal való szöszölésre terelődik át. Ebben a jelenetsorban említik az előzménytrilógia talán másik fontos,  „nemjedi” pilótáját, Bogarast (Csodabogár), aki a 7-es osztagot vezette. A 7-es osztag  nem sokkal az I. geonosisi ütközetet követően alakult meg, s Bogaras parancsnokot a Coruscantra rendelték repülőiskolába. Később az Obi-Wan Kenobi vezette armadához került, s részt vett többek között a teth-i, umbarai, cato neimoidiai, coruscanti és utapaui ütközetekben is, ráadásul többféle vadászgéppel repült: a Teth-nél V-19 Torrent osztályú vadászgéppel, míg például a coruscanti nagy csatában ARC-170-es vadászgéppel, de irányított Y-szárnyút is. A coruscanti csatában a 7-es osztag a Ro-ti-Mundi nevezetű, Venator-osztályú csillagrombolón állomásozott, a Birodalom kikiáltását követően pedig Bogaras és pilótái a birodalmi kötelékben szolgáltak tovább.

Clone Pilot Odd Ball | StarWars.com

Bogaras

A filmek mellett A klónok háborúja animációs sorozatban is láthattunk olykor grandiózus űrcsatákat, s a harcokban fontos szerepet kapó pilótákat. Bogaras, illetve vadászgépe is felbukkan a szériában, s természetesen Anakin Skywalkert és Ahsoka Tanót is láthatjuk vadászgépek pilótafülkéjében, nem is beszélve Filoni nagy kedvencéről, Plo Koon mesterről. A Köztársaság Vadászhadtestéről ennek ellenére nem tudunk sokat, leginkább alegységei, a különböző századok és osztagok kerülnek említésbe. Ebből a szempontból tehát a köztársasági vadászalakulatok sokban nem különböznek a klasszikus trilógia és a zárótrilógia osztagaitól. Talán a legérdekesebb, hogy ahogy a Lázadóknál, úgy a Köztársaság esetében is találunk Vörös, Kék és Arany századokat, tehát az úgynevezett „színes osztagok” hagyománya még a köztársági időkre mentek vissza.

A Vörös század a II. geonosisi csatában került bevetésre, ekkor  Y-szárnyú bombázókból állt, ahol erősítést nyújtottak a Köztársaság szárazföldi erőinek. Az Arany és a Kék századok még inkább Anakinhoz és Ahsokához kötődnek. Az Arany századot a bothawui és anaxesi ütközetekben vetették be, az osztag végső soron Anakin Skywalker, illetve a meg nem nevezett Arany Vezér irányítása alatt állt, s kötelékébe Y-szárnyúak, V-19-esek és elfogóvadászok is tartoztak. A Kék század legfontosabb beveztésének a ryloth-i ütközet számított, mely során V-19-es Torrent osztályú vadászgépekkel repültek. A század Ahsoka Tano parancsnoksága alatt állt, másodparancsnoka pedig egy Axe nevű klónpilóta volt. Ahsoka a Mar Tuuk irányította szeparatista blokád ellen vezette hadba pilótáit, ám a makacs és engedetlen „Szájas” pocsék vadászparancsnoknak bizonyult, szófogadatlansága végül az osztag pusztulásához vezetett, csupán két pilótája élte túl. 

Sikeresebbnek mondható az Anakin Skywalker tábornok által létrehozott, Y-szárnyú bombázókból álló vadászalakulat, az Árnyékszázad. Anakin nem kisebb céllal szervezte meg osztagát, minthogy elpusztítsa Grievous tábornokot, illetve zászlóshajóját, a szeparatista szuperfegyvernek számító Malevolence-t. A században Ahsoka is szerepet kapott, Anakin lövészeként, illetve Plo Koon jedi csillagvadásza is csatlakozott az akcióhoz. Anakin és az Árnyékszázad a Kaliida csillagködben végülis győzelmet aratott, a Malevolence elpusztult, ám a vadászszázad is súlyos veszteségeket szerzett (pl. Matchstick klónpilóta is itt lelte vesztét). Az Árnyékszázad később a kaminói csatában is fontos szerepet kapott a bolygó védelmében, ismételten Skywalker tábornok irányítása alatt. Később a kadavói és természetesen a coruscanti ütközetben is bevetették Anakin egyre inkább elitalakulattá válló vadászszázadát, mely a háború végnapjaiban már V-szárnyú vadászgépeket használt. 

Y-wing Starfighter History Gallery | Shadow Squadron l...

Az Árnyékszázad bevetése a Malevolence ellen

A Köztársasághoz kapcsolódik, mégis különleges az úgynevezett Koponya osztag. Különlegességét az adta, hogy mandalóriakból állt, pilótái a Mandalóri Védelmezők voltak, a Lázadók sorozatból ismert Fenn Rau vezérletével. A vadásszázad mandalóri hajókból, Fang fighter-ökből állt, és a III. mygeetói ütközetben vettek részt, a Köztársaság oldalán. A csata során Depa Billaba jedimester és padawanja, Caleb Dume (a majdani Kanan Jarrus) rohamdroidok csapdájába esett, akiktől Rau és osztaga mentette meg őket. A klónháborút követően Rau és a Védelmezők a Birodalom szövetségei lettek, s a Concord Dawn bolygón rendezkedtek be, amíg Gar Saxon mandalóri szuperkommandója el nem pusztította őket. 

Fang Fighter | StarWars.com

A mandalóri Fang Fighter

A klónháború másik harcoló fele, a Független Rendszerek Konföderációja esetén már kevésbé beszélhetünk klasszikus értelemben vett vadászszázadokról. A keselyűdroidok természetesen nélkülözték a húsvér pilótákat, vezérlésükben pedig kihasználták a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. Ez összehangolt cselekvéshez és nyakatekert manőverekhez vezetett, ugyanakkor hiányzott a pilóták indivíduma és kezdeményezőkészsége. Ez lényegében a droid bombázókra igaz, a tri-vadászok viszont már fejlettebb aggyal rendelkeztek. Ugyan ezekre is századokra utalnak, de az alakulatokról magukról már jóval kevesebbet tudunk.

A klasszikus trilógia és zárótrilógia vadászszázadairól a Ziro.hu archívumában olvasható elemzésem.

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9517985432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása