Rebo.hu

Miért vállalta el Maz Kanata szerepét a Fekete Párduc sztárja?

2022. november 11. - DanCarver

lupita-maz.JPG

November 10-én érkezett a magyar mozikba a Marvel Moziverzum következő epizódja, a Fekete Párduc 2. A filmben Nakiát alakító Lupita Nyong’o a Star Warsban korábban Maz Kanatát játszotta. A színésznő még Az ébredő Erő premierjén beszélt arról, hogy miért vállalt el egy digitális effektekkel létrehozott karaktert, akinél nem kellett megmutatni a valódi arcát, csak a hangját.

A Lucasfilm testvércégének, a Marvel Studiosnak legújabb filmje, a Fekete Párduc 2. (Black Panther – Wakanda Forever) a héten debütál a mozikba. A 2018-as Fekete Párduc folytatása a néhai Chadwick Bosemannek állít emléket, de egyúttal bevezet egy új főgonoszt is Namor képében. Visszatérő szereplő a filmben Nakia, aki egyfajta kémnő volt Wakandában és nem mellesleg T’Challa szerelme is. Nakiát a mexikói-kenyai származású Lupita Nyong’o alakítja a Marvelben, akit viszont a Star Wars rajongók Maz Kanataként ismerhetnek, főként a zárótrilógiából. A színésznő még 2015-ben beszélt arról, hogy miért is vállalta el Maz szerepét a Star Warsban.

Az okokat egy Star Warst megelőző filmjénél kell keresni, hiszen a fiatal színésznő a 12 év rabszolgaság című drámával robbant be Hollywoodba 2013-ban. A film Solomon Northup igaz történetét meséli el és az amerikai rabszolgatartás brutalitását mutatja be egy életrajzi filmen keresztül. Nyong’o maga is egy rabszolgalányt, Patsyt alakította, akit számos alkalommal megkínoztak, megvertek a film során. Nyong’o alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat ítélte oda az Akadémia. Mégis a film nagy megpróbáltatás volt számára, ugyanis lefogyott a szerepért, hogy alakítása hiteles legyen és meztelen jeleneteket is bevállalt.

Elmondása szerint ezután valami teljesen mást akart kipróbálni, ahol nem a testén van a hangsúly, hanem sokkal inkább a hangján, mozgásán. Épp kapóra jött neki, amikor elvállalta Maz Kanata szerepét Az ébredő Erőben.

„A 12 év rabszolgaság egy olyan film volt, ami nagyon is a testemről szólt, a Star Wars pedig egyáltalán nem. Felszabadító volt, hogy egy olyan közegben játszhattam, ahol nem a testemről volt szó.” – mondta Nyong'o a BuzzFeed Newsnak.

Annak idején hasonlóan nyilatkozott az IGN-nek is.

Mazt digitális effektekkel keltették életre az ILM munkatársai, motion capture és CGI segítségével. A színésznőnek ez volt az első alkalom, hogy mocap ruhában kellett forgatnia, de nagyon élvezte. Megtanulta, hogy itt másfajta színészi eszközökkel kell dolgoznia, mint a testbeszéd vagy a szemmozgás, és így kellett életre keltenie a több, mint ezeréves, erőérzékeny Maz karakterét.

lupita-daisy.jpg

Lupita Nyong'o és Daisy Ridley Az ébredő Erő forgatásán

„Filmszínészként a szemed amúgy is nagyban hozzájárul a kommunikációdhoz. Szóval mindenképpen ajándék volt, hogy motion-capture karakterként ez volt az eszköze az Ő [Maz] varázsának.” – mondta Nyong’o.

A karaktert eredetileg egy bábunak szánták, mint Yoda a klasszikus trilógiában, de a rendező JJ Abramsnek más elképzelései voltak. Szerinte igazinak, élőnek kellett kinéznie, ezért döntöttek a CGI mellett. Azt azonban leszögezte, hogy Nyong’o játéka nélkül ez nem valósult volna meg ilyen jól.

„Az előadás Lupitáról szólt. Ott volt a forgatáson, utána is készítettünk felvételeket, és nem győzöm elégszer elmondani, hogy milyen jó vele dolgozni.” – mondta Abrams az Empire-nek.

jj-lupita.jpg

JJ Abrams és Lupita Nyong'o Az ébredő Erő forgatásán

A film másik CGI karaktere Snoke volt, akit a zseniális Andy Serkis alakított. Serkis igazi profi és tapasztalt a motion capture ruhával, így rengeteg tanácsot is adott Lupitának a forgatáson.

Maz karaktere később visszatért még Az utolsó Jedikben és a Skywalker korában is. Utóbbiban azonban már bábut használtak és nem CGI-t, Nyong’o itt csak szinkronizált. De ugyancsak a karakter hangját kölcsönözte A sors erői animációs sorozatban is.

Reméljük még viszontlátjuk Mazt valamilyen másik műben, vagy Lupita Nyong’o-t egy újabb karakterként a Star Warsban.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1517975384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása