Rebo.hu

A rend és a biztonság őrei – mit tudunk az Andorban látott Birodalmi Biztonsági Hivatalról?

2022. október 11. - DanCarver

isb-hq.JPG

Az Andor negyedik részében végre láthattuk a hírhedt Birodalmi Biztonsági Hivatalt. A szervezet és tagjai már korábban többször is felbukkant a kánonban és a legendákban is, ám a Hivatal működésébe, vezetésébe eddig nem nagyon láttunk bele filmekben vagy sorozatokban. Az Andorban viszont nagyon úgy tűnik, hogy ők lesznek a széria „főgonoszai”, így jelen cikkünkben bemutatjuk a szervezet történetét, működését és fontosabb tagjait.

Alapítása és története

Az ISB (Imperial Security Bureau), magyarul a Birodalmi Biztonsági Hivatal (továbbiakban BBH) a Galaktikus Birodalom bűnüldöző és belső hírszerző szolgálata volt, amely közvetlenül Palpatine császár irányítása alatt működött. A Hivatalt nem sokkal a 66-os parancs és a Birodalom kikiáltása után alapították meg Y. e. 19-ben. A Legendákban a BBH alapítója Crueya Vandor, aki a Senex szektor nemesi házának egyik sarja és Palpatine kancellár tanácsadója is volt. A BBH a korábbi Köztársaság Belső Biztonsági Hivatalának jogutódja lett, azonban feladatköre jóval összetettebb volt. A BBH egymagában egyesítette az úgynevezett COMPNOR (magyarul Az Új Rend Megőrzéséért Felelős Bizottság) fanatikus szervezetét, a korábbi Coruscanti Biztonsági és Terrorelhárító Egységeit és a nyomozó irodákat is. Vandor úgy hozta létre az új egyesített Hivatalt, hogy egyúttal megfigyelje a rivális Birodalmi Hírszerzést is és hogy fenntartsák az „Új Rendet”, vagyis a Birodalom ideológiáját.

A kánonban viszont jóval többet tudtunk meg a BBH-ról. A klónháborúkat követő években a BBH tisztogatásokban vett részt. Részt vettek a Szeparatista Konföderáció hajóinak és hadianyagának leszerelésében. Egyidejűleg likvidálták a megmaradt hű szeparatistákat és megsemmisítették vagy visszavonták propagandaanyagaikat, de még a művészeti alkotásaikat is. De nemcsak a szeparatista, hanem a jedi ereklyék elpusztításában is aktívan részt vettek pl. az Obroa-skai világán. Y. e. 14 körül a Birodalmi Hírszerzés ügynökei néhány kommunikációs eszközt találtak a Murkhana világán. Ezt átadták a BBH-nak, akik továbbították az Uralkodónak és legfőbb tánácsának. Végül úgy döntöttek, hogy magát Darth Vadert és Wilhuff Tarkin nagymoffot küldik oda a rejtekhelyet kivizsgálni, amelyet egy kis lázadó sejt állított fel. A BBH ennek ellenére azt remélte, hogy a Birodalmi Hírszerzés és a Haditengerészeti Hírszerző Ügynökség teljes felügyeletet kap a vizsgálat felett. Ugyanebben az évben a BBH aktív műveletet folytatott a Zeffón, amely az Uralkodó Auger-projektje számára  volt fontos. A Hivatal különböző táblákkal figyelmeztette a helyi falu lakóit, hogy a projekt szabotálóit azonnal kivégzik. Végül a 66-os parancsot túlélt jedi, Cal Kestis rajtaütött a birodalmiakon a Zeffón.

Ahogy az Andorban is láttuk, Y. e. 5-ben a BBH coruscanti központi irodájában Partagaz őrnagy vezetésével a tisztek tanácskozást tartottak az ellenőrzésük alatt lévő szektorok Birodalom ellenes tevékenységeiről. A BBH több lázadó aktivitást észlelt szerte a galaxisban, egymástól távol, összefüggés nélkül. Dedra Meero hadnagy azonban felismerte, hogy a Ferrixen talált birodalmi N-S9 starpath egységet az ő szektorából lophatták el, így igenis van összefüggés az egyes esetek között, amely egy szervezett lázadásra utalhat. Meero hadnagy elszántan igyekezett kideríteni az igazat, de itt konfrontálódott Blevin főfelügyelő hadnaggyal, aki alá a Ferrix szektor tartozik. Partagaz végül türelemre intette Meerot, mert egy megérzés kevés a Hivatalnak, bizonyítékok kellenek.

dedra-meero.jpg

Dedra Meero hadnagy és segédtisztje Heert

Az epizódban említik, hogy a Scarifra megnövekedett áruforgalom tapasztalható, hiszen a bolygó körül ekkor már javában építették a Halálcsillagot. A Csillagpor (Stardust) projekt annyira titkos volt, hogy a BBH-n belül is csak néhányan tudtak róla, így Partagaz őrnagy sem volt beavatott. Külön kiemelendő, hogy a Halálcsillag építését felügyelő Orson Callan Krennic maga is a BBH fejlett fegyverrendszerek kutatásával foglalkozó részlegének az igazgatója volt.

Ugyanebben az évben a BBH egyik terepügynöke, Alexsandr Kallus a Lidércek nevű lázadó sejtet üldözte a Lothalon. Kallus többször is konfrontálódott Hera Syndulla lázadóival, de nem sikerült elkapnia őket. Végül a csapat lasat tagja, Zeb akaratán kívül, de beszervezte Kallust a Lázadók közé, aki a Fulcrum kódnévvel sokáig segítette őket, egyfajta kettős ügynökké vált. Y. e. 2-ben a klónháborús veterán és a BBH egyik vezetője, Wullf Yularen ezredes érdeklődést mutatott a Nightswan néven ismert lázadó vezér és kalóz utáni nyomozás iránt. A Nightswan kampány néven elhíresült akcióban Thrawn főadmirális és Eli Vanto parancsnok, illetve a későbbi lothali kormányzó, Arihnda Pryce is részt vettek. Thrawn és Yularen együtt sikeresen leleplezett egy kiterjedt kémhálózatot a Coruscanton, amelynek tagjai már jócskán beférkőztek a Birodalom sorai közé.

yularen-thrawn.JPG

Yularen és Thrawn

Nem sokkal később Kallus segített a Lidérceknek ellopni Thrawn titkos projektjének, a TIE/d „Defender” vadászgépnek a terveit. Thrawn ezután minden erejével a lázadó kémeket kereste a Lothalon, amelyben Yularen is segítségére volt. Végül sikeresen azonosították a kémet, Kallust, aki egyúttal elvezette őket a Főnix osztag titkos bázisára, az Atollonra is. Thrawn lerombolta az ottani lázadó bázist és csak kevesen élték túl. Miután Mon Mothma kilépett a Birodalmi Szenátusból és nyilvánosan is csatlakozott a lázadókhoz, a BBH riasztást adott ki a volt szenátor ellen, hogy megpróbálják elfogni őt. A BBH ügynökök elmentek a coruscanti Cantham házba is és az ott lévő szenátorokat, köztük Leia Organát is kikérdezték gyanús tevékenységük miatt.

isb-agents-kallus.jpg

Alexsandr Kallus (balra) és BBH-s ügynökök (jobbra) jellegzetes egyenruhájukban

Egy másik BBH ügynök, a lojalitásért felelős tiszt, Sinjir Rath Velus is prominens tagja volt a szervezetnek. A Virkoi óceános világán átélt brutális kiképzése után keményen kihallgatta a gyanúba keveredő és áruló tengerésztisztet, Alster Glove hadnagyot, aki megkísérelte megölni magát Vader nagyurat. Sinjir sikeresen kiszedte Gloveból tettestásai nevét is, akiket Vader saját kezűleg ölt meg.

Ugyancsak a BBH-hoz volt köthető Mandalore világának elpusztítása is. A Birodalom a klónháborúkat követően irányítása alatt tartotta Mandalore népét, elsősorban a Saxon klánt felhasználva. Bo-Katan Kryze vezetésével azonban lázadás tört ki. Válaszul a Birodalom elsöprő támadást intézett Mandalore világa ellen, amelyet a BBH-s tiszt, Gideon vezetett. Az Ezer könny éjszakája néven elhíresült tragédia nyomán a Birodalom több ezer TIE bombázóval porig bombázta Mandalore városait és a beszkárbányák is megsemmisültek. A felszínen KX-típusú biztonsági és kutaszdroidok végezték el a tisztogatást. A genocídiumban milliók halltak meg és a bolygó gyakorlatilag lakhatatlanná vált. Csak nagyon kevesen élték túl, Bo-Katan és klánja megmenekült, de a legendás Sötétkard Gideonhoz került. A mandalore-i kultúrát a Concordia holdon állomásozó és a támadást túlélő fanatikus Törzs szektája vitte tovább, amelynek Din Djarin is a tagja volt. 

mandalore-destroy.JPG

Mandalore bombázása az Ezer könny éjszakáján

A yavini csata és a Halálcsillag elpusztítása után a BBH megnövelte a kapacitását és hadműveleteit szerte a galaxisban, hogy felkutassák a lázadókat, akik ekkora csapást mértek a Birodalomra. A Hivatal sokkal elfoglaltabb lett, mint korábban bármikor. A BBH egyik tisztje, Garrick Versio főfelügyelő megszervezte a lánya, Iden Versio vezetésével az Inferno osztag nevű elit kommandós egységet. Az egység feladata az volt, hogy beférkőzzenek és elpusztítsák az Álmodozók nevű lázadó szervezetet. Az Álmodozók tagjai korábban Saw Gerrera partizánjai voltak. Szintén a BBH-hoz köthető a Hidden Eye projekt, amely során alvó ügynököket helyeztek el szerte a galaxisban, hogy folyamatosan jelentsenek a polgárokról és eközben terjesszék a birodalmi propagandát is. A projekt rövid életű volt, mikor a fiatal lázadó parancsnok, Luke Skywalker közbelépett.

gerrick-versio-bf2.JPG

Iden és Garrick Versio 

Az endori csata után a BBH szétszórtan megmaradt a galaxisban. Az Új Köztársaság sorra támadta előörseiket és egyre többen disszidáltak a Birodalomból. Húsz nappal az endori csata után a BBH titokban tartotta Palpatine posztumusz vésztervét az egyik létesítményben, a Tayronon. A bázisra beszivárgott Han Solo és elitegysége, az Útkeresők. Itt megtalálták a BBH titkát, amely a Parázs hadművelet volt. Palpatine végső terve szerint parancsba adta a hűséges birodalmi világok elpusztítását, amelyben egyúttal kiszűrték a nem lojális, parancsmegtagadó tiszteket is, így biztosítva a Birodalom fennmaradását a leghűségesebb, legfanatikusabb követőkkel. A Parázs hadművelet során a parancsmegtagadók átálltak az Új Köztársasághoz, úgy mint az Inferno osztag két tagja is.

Hónapokkal az endori csata után Coruscant teljesen a BBH és Mas Amedda irányítása alá került miután Gallius Rax admirális nem küldött több csillagrombolót oda. A bolygón végül polgárháború alakult ki a hűséges birodalmiak és az Új Köztársaság által feltüzelt ellenállók között.

A jakkui csatát követő birodalmi vereség és békekötés nyomán végleg megszűntették a működő birodalmi egységeket, így a BBH-t is. A megmaradt birodalmi maradványok eltűntek az Ismeretlen Területekbe. Azonban még négy évvel később is működtek elszigetelten BBH-s létesítmények a Peremvidéken. Egyik ilyen volt a Morak, ahol a létesítményt volt BBH-s ügynökök vezették az ekkorra már moffá emelkedett ex-BBH-s Gideon irányítása alatt. A mandalóri Din Djarin és Migs Mayfeld sikeresen beszivárogtak a létesítményben és Djarinnak sikerült letöltenie a központi számítógépből Gideon hajójának helyzetét, aki fogva tartotta Grogut. Djarin és Mayfeld azonban tűzharcba keveredett és elpusztították a létesítményt, amikor Boba Fett és Fennec Shand segítségével elmenekültek. Gideon ráadásul komoly szerepet játszott a birodalmi maradványok tovább élésében a Peremvidéken. Saját hadsereget tartott fent rohamosztagosokból, halálosztagosokból, TIE vadászokból és létrehozott egy droid osztagot is Dark Trooperekből. Emellett titkos klónozó kísérleteket folytatott Pershing doktorral, amelyhez Grogu vérét is felhasználták, feltehetően Palpatine visszatéréséhez (vagy Snokehoz). Tevékenységét végül az Új Köztársaság állította le, amikor Din Djarin, Bo-Katan és Luke Skywalker vezetésével elfoglalták a hajóját, hogy kiszabadítsák Grogut.

gideon.JPG

Gideon moff, az ex-BBH ügynök

A BBH örökségét végül az Első Rend vitte tovább, mikor a jogutódjaként újjászervezték az Első Rend Biztonsági Hivatala néven.

A BBH felépítése és feladata

A BBH testvérügynöksége és riválisa volt a Birodalmi Hírszerzésnek, amely utóbbi inkább a katonai hírszerzés volt a Birodalomban. A BBH szorosan az Uralkodó mellett működött, aki ugyancsak kinevezte a Hivatal igazgatóját, akinek neve a kánonban nem ismert. A BBH igazgatóhelyettesei Harus Ison és Yularen voltak, a Hivatalt a Főparancsnokság irányította. A tisztek elsősorban a coruscanti Központi Irodában dolgoztak, amely a Szövetségi negyedben működött. A BBH tisztjei a többi birodalmi tiszt fekete és szürkés-zöldes zubbonyával ellentétben fehéret viseltek, így jól felismerhetőek voltak (a segédtisztek világos szürkét viseltek). 

isb-coruscant.JPG

A BBH Központi Irodája a Coruscanton

Tagjaik a Birodalmi Akadémiáról kerültek ki, majd továbbképezték őket a Coruscanton. A kiképzésük részeként idegenellenes, xenofób ideológiát is elsajátítottak, mely a Birodalom propagandájának alapja volt.

Így a Birodalom többi szervezetéhez hasonlóan tagjai csakis emberek lehettek. A BBH növendékei sajátos szókincset is tanultak, így a kívülállók nem érthették beszélgetéseiket. A magas rangú BBH ügynökök egész rohamosztagoknak parancsoltak, felülbírálhatták a katonai és polgári parancsokat, leválthatták a megkérdőjelezhető tiszteket és lefoglalhattak hadieszközöket, akár egy egész csillagrombolót is. De a cégeket sem kímélték, ahogy a Ferrixen történ incidens után a BBH azonnal átvette az irányítást a Preox-Morlana és szektorai fölött.

isb-on-the-death-star.jpg

BBH-s tisztek az első Halálcsillagon (jobbra)

A BBH inkább funkcionált rendfenntartó, nyomozó, megfigyelő szervként, mintsem hírszerzőként, az a Birodalmi Hírszerzés feladata volt. Tagjai inkább nyilvánosan működtek, az ügynökeik nem fedésben, kémként dolgoztak. A Hivatal feladata elsősorban a Birodalom belügyeire koncentrálódott. Feladatkörébe tartozott a végrehajtás, a megfigyelés, a nyomozás, a kihallgatás és az ideológiai átnevelés, ha úgy tetszik agymosás is. isb_command.JPG

A BBH szervezete és feladatkörei

Terepügynökeik (mint Kallus) azonosították és elfogták a gyanús személyeket, vagy lázadókat. Ezután kihallgatták őket a legkülönbözőbb módszerekkel, hogy kinyerjék belőlük a kívánt információt. Néhol brutális, embertelen kínzással is. Az ilyen vallatások 95%-os sikerrel nyertek ki hasznos információt. Gyakran droidokat is használtak, mint az IT-O vallató droidok.

it-o_droid.JPG

IT-O vallató droid a Halálcsillag börtönblokkjában

A nyomozás, vallatás mellett a megfigyelés jelentette a legfontosabb és legnagyobb feladatot a BBH-nak. Besúgóik szinte mindenhol jelen voltak. Megfigyelték a Birodalmi Flotta parancsnokait és csillagrombolóit. Minden gyanús tevékenységről jelentést küldtek, amelyet aztán kivizsgáltak. Besúgóik viszont lehettek más értelmes lények, vagy akár droidok is. Kódfejtőik is megtalálhatóak voltak a csillagrombolókon, akik folyamatosan vizsgálták a kommunikációs csatornákat lázadók után kutatva. A BBH figyelte a HoloNetet és minden kommunikációs eszközt a galaxisban.

Palpatine saját „titkos” rendőrségeként hamar kivívták az ellenszenvet és a félelmet a Birodalomban, így nem kifejezetten kedvelték őket a Birodalmi Flottában és Hadseregben sem. Mégis gyakran együtt vagy egy alá-fölé rendeltségi viszonyban dolgoztak a Birodalmi Haditengerészettel és a Hírszerzéssel. Az egyes BBH tisztek védelmét nemegyszer a Hírszerzés halálosztagosai látták el.

krennic-death_troopers.JPG

Krennic igazgató és a halálosztagosok

Partagaz őrnagy úgy jellemezte a BBH-t, mint „az orvosság a Birodalmat belülről elpusztító baktériumok ellen”.

Faragó Dániel

 

Ajánlott irodalom

  • Greg Gorden: Imperial Sourcebook, West End Games, 1989
  • Karen Traviss: Star Wars: Imperial Commando: 501., Szukits Kiadó, 2021
  • The Complete Star Wars Encyclopedia, ed. Bob Vitas, Del Rey, 2008
  • Star Wars - Amiről tudnod kell és tudni érdemes, Kolibri Kiadó, 2015
  • Ryder Windham: Ezra’s Gamble, Disney-Lucasfilm Press, 2014
  • Pablo Hidalgo: Star Wars: Zsivány Egyes (Képes Enciklopédia), Kolibri Kiadó, 2016
  • James Luceno: Star Wars: Tarkin, Szukits Kiadó, 2016
  • Kieron Gillen, Salvador Larroca: Darth Vader (képregény), Szukits Kiadó, 2017 (8,13,14,15 számok)
  • Timothy Zahn: Thrawn, Szukits Kiadó, 2017
  • Timothy Zahn: Star Wars: Thrawn (képregény), Szukits Kiadó, 2021
  • Greg Rucka: Star Wars - A csempész futása, Kolibri Kiadó, 2015
  • Claudia Grey: Star Wars: Elveszett csillagok, Szukits Kiadó, 2015
  • Chuck Wendig: Utóhatás – Adósság, Szukits Kiadó, 2016
  • Chuck Wendig: Utóhatás – A birodalom vége, Szukits Kiadó, 2017
  • Christie Golden: Battlefront II. – Inferno osztag, Szukits Kiadó, 2017
  • Kevin Hearne: Star Wars: A Jedik örököse, Szukits Kiadó, 2016
  • Charles Soule: Poe Dameron (képregény), Marvel, 2016
  • Greg Rucka: Széthasadt birodalom (képregény), Szukits Kiadó, 2019

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7617950560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greedom 2022.10.12. 13:38:31

köszi a cikket.
Tudom, hogy csupán kedvtelésből csináljátok, de esetleg nem lehet forrásokat is feltüntetni?
Annyira jól összefoglaljátok a dolgokat, hogy némely részletről többet is olvasnék, amihez viszont jó lenne tudni, hogy pontosan melyik könyvet, képregényt keressem.

Köszi

DanCarver 2022.10.12. 14:50:03

@Greedom:
Szia!
Köszi az észrevételt. Beírtam a végére ajánlott irodalomba a legfontosabb könyveket, képregényeket.
süti beállítások módosítása