Rebo.hu

Lázadó szeparatisták-avagy az Andorban rejlő lehetőség

2022. október 10. - viragirwin

add_a_heading_2_2.png

A szeptember 21-én indult legújabb élőszereplős Star Wars sorozat készítői azt ígérték, hogy egy bonyolultabb képet kapunk a Lázadók Szövetségéről. Bár ez eddig teljesülni látszik, én remélem, hogy egy másik frakció is új megvilágításba kerül. 

Az Andor első részei a főszereplő életkorát majdnem biztosan retconolták, de történetét talán nem. Cassian eddigi ismereteink szerint a klónháborúk idején szeparatista volt és egy olyan sejthez tartozott, akikkel különböző csínytevéseket hajtott végre, például kövekkel hajigálta a klónokat. Gyerekként próbálta hozzátenni a magáét a háborúhoz, egészen annak hirtelen lezárásáig. 

Azt a rövid átmeneti korszakot ami ekkor következett, eddig leginkább a Köztársaság oldaláról ismerjük, az Andor viszont kiváló lehetőség lenne arra, hogy végre bemutassák a másik fél szemszögéből is legalább pár pillanat erejéig. A 66-os parancsot és a Birodalom megalakulását már szinte minden oldalról körbejárták, láttuk a klónok és a jedik szemszögéből, A Rossz Osztag pedig bemutatta a köztársasági világok szempontjából. Ugyanitt kaptunk egy kis ízelítőt a szeparatisták központi világának számító Raxus Secundus megszállásából is, habár a rész inkább az osztag belső világa és az akció körül forgott.

batchsinghtitle.png   Avi Singh szeparatista szenátor nem hajtott fejet a Birodalom előtt 

A szeparatistáknak a háború akkor ért véget amikor a droidhadsereg kapott egy központi leállító parancsot, amiről annyit tudunk csupán, hogy a 66-os parancs után egy nappal történt. De vajon mi történt abban az egy napban? A droidok hogy viszonyultak a klónokhoz, miután hirtelen azok saját vezetőik ellen fordultak? A szeparatista egységek vezetői vajon hogy reagáltak, milyen parancsokat kaptak? Grievous tábornok elrendelte Dooku gróf halála után, hogy a harcokat nem adhatják fel és a mozgalom tovább él, habár ezután nem sokkal bekövetkezett az ő halála is és Gunray lett a hivatalos vezető. Ő pedig már korábban visszavonult a Mustafarra, ahol Sidious az egész Tanácsot kivégeztette. A Kanan képregényekből tudjuk, hogy nemcsak a legfőbb vezetőket ítélte halálra a sith nagyúr, hanem ez egy általános parancs volt minden vezetőre nézve. Feltételezhetően a legtöbb tábornokot kivégezték, a peremvidéki bolygókon állomásozóknak viszont volt esélyük, mivel a hírek gyorsan terjedtek. Így menekült meg például Kleeve tábornok is. Érdekes lenne megtudni, vajon a droidokba is volt-e egy saját 66-os parancs beépítve feletteseik ellen az olyan esetekre, ahol klónok a közelben sem voltak vagy később csendben eltüntették őket. 

Az egyetlen droid aki megtagadta  a leállítási parancsot (egyelőre) Kalani tábornok volt, aki köztársasági cselnek gondolta azt. Sidous pontosan ezért szorgalmazta mindig a droidok memóriatörlését, mivel anélkül könnyebben ébredtek saját gondolataik. Arról is tudunk, hogy kis szeparatista sejtek négy évvel a háború után még lázadtak.

ezgif_com-gif-maker_1_7.jpgKalani tábornok 17 évvel a háború után

Hadsereg nélkül a legtöbb szeparatista világ megbénult és könnyű préda lett Sidiousnak, aki belekényszerítette őket új birodalmába és ha kellett nem csak a katonai vezetőiket ölette meg. A birodalmi világok pedig minderről szinte semmit sem tudtak, csak sok évvel később kezdték gyanítani, hogy átverték őket. Érdekes lenne látni egykori szeparatista lázadó sejteket, illetve, hogy vajon mennyire voltak képesek együttműködni a volt köztársaságiakkal. 

A szeparatisták végnapjai enyhén szólva kaotikusak, de mivel Cassian sejtje is pont a peremvidéki területeken tevékenykedett, így lehetőségük lenne jobban bemutatni e pár nap történéseit. Andor karakterének szempontjából is fontos lehet, hiszen főhősünk sokkal később azért a rendszerért harcol és adja az életét, ami ellen gyerekkorától hangolták, ráadásul kérdéses, mi történt a társaival és milyen nyomokat hagyott benne a háború és annak elvesztése. Mon Mothmával való kapcsolata remélem szintén alaposan ki lesz fejtve, hiszen Andor legjobb esetben úgy tekinthet rá, mint egy bábura a jelképes szenátusban, rosszabb esetben, mint kollaboránsra aki segített hatalomra juttatni egy még rosszabb rendszert. Ezen kívül mivel az eddigi részekben feltűnően direkt ráközelítettek a Kenarin lezuhant hajó felségjelére, joggal feltételezhető, hogy valamilyen formában még szerepet kap a Konföderáció.

tumblr_d8f62b449816b7b8c8cc553312eba2ee_b094f6ed_1280.pngA legénységen látható szimbólum csupán annyiban különbözik a szeparatistákétól, hogy a belső hatszög nagyobb.

Az Andorban megannyi lehetőség van, a Lázadók Szövetségét már az eddigi részek is nagyon szépen árnyalták, én viszont bízom abban, hogy ezt a Konföderációval is megteszik. Eddig az utóbbit nagyon kerülgették az alkotók és a nézőnek néha olyan érzése lehet, nem akarják közelebb hozni az éppen ellenséges oldalt (ez nem csak a szeparatisták esetében van így), de szerencsére az eddig látottak alapján az Andor nem fél a nem egyértelműen fekete vagy fehér hősöktől. A jedik bukását már szinte unalomig járatták, ideje, hogy bemutassák a másik oldalét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7317948340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása