Rebo.hu

Mark Hamill máig bánja, hogy nem nézett II. Erzsébet testvérének szemébe

2022. szeptember 09. - Földi Bence

mark-hamill-the-queen-shutterstock-editorial-307567a-huge-copy-1537390053.jpg

A Star Wars Luke Skywalkerét színésztársa, Billy Dee Williams viccelte meg 1980-ban. Alábbi cikkünkben a brit királyi család és a Star Wars viszonyát vizsgáltuk meg.

96 éves korában csütörtökön elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság leghosszabb ideig regnáló uralkodója. Nagy események, komplett korszakok tanúja volt, aki a Star Wars 1977-es premierjekor már túl volt az ötvenedik születésnapján is.

Mark Hamill megviccelése a brit királyi család előtt

Erzsébet testvére, a 2002-ben elhunyt Margit snowdoni grófné 1980-ban találkozott A Birodalom visszavág szereplőivel, s a fogadásról készült egy fénykép, amelyen a Luke Skywalkert alakító Mark Hamill meghajolva fogadja a grófné kéznyújtását. Nos, 2018-ban Lando Calrissian megformálója, Billy Dee Williams kiposztolta a Twitterre, hogy ez az egyik kedvenc fotója. Ezt osztotta meg akkor Mark Hamill, s elárulta, miért nem nézett rá a grófnére:

„Ez a fotó pillanatokkal azután készült, hogy Billy Dee Williams elmondta nekem, hogy a közvetlen szemkontaktus a királyi családdal a londoni Towerben letöltendő börtönnel büntetendő. #Megszívatva.”

A fényképen egyébként a Yodát alakító Frank Oz is látszik. 2021-ben, amikor Hamill ismét megosztotta a történetet, már „börtönt és/vagy lefejezést” emlegetett, s rámutatott Williams csibészes mosolyára is. A reakciókból kiderült, hogy Williams nem avatta be Ozt a csínytevésbe. Oz akkor így fogalmazott:

„Ohh! Mindig is kíváncsi voltam, miért csináltad ezt. Azt hittem, hogy csak a [grófné] cipőjét nézegetted.”

II. Erzsébet, a királyi család és a Star Wars

Arról megoszlanak a vélemények, hogy II. Erzsébet királynő maga Star Wars rajongónak számított-e. 2015-ben a hagyományos karácsonyi beszédében ugyan tett egy olyan megjegyzést, amelyet egyes bulvárlapok Star Wars-utalásként értékeltek, nincsen egyértelmű bizonyítékunk arra vonatkozóan, szerette-e a királynő a Star Warst.

Arra viszont van, hogy a királynő birtokára nem engedték be forgatni az egyik Star Wars-film stábját. 2017-ben Nick Day, a királyi birtokok kereskedelmi vezetője arról beszélt a BBC-nek, hogy néhány évvel korábban az egyik Star Wars film bizonyos jeleneteit (valószínűleg Az ébredő Erőt vagy a Zsivány Egyest) a Pinewood filmstúdióhoz közel fekvő Berkshire-i Windsor Great Park egyik helyszínén kívánták leforgatni. Végül azért hajtották el a Lucasfilm megkeresését, mert attól féltek, a későbbiekben túl sok embert vonzana a park, amelynek az érintett helyszíne nem tudná elviselni a tömegek jelenlétét.

Bár a királynőről nem tudjuk biztosan, hogy szerette-e a Star Warst, két unokája szinte be is került az egyik Star Wars filmbe. Vilmos és Harry hercegek 2016 áprilisában látogattak el a Pinewood stúdióba Az utolsó Jedik forgatására, ahol egyebek között – a brit királyi családban nem egyedülálló módon – össze is csaptak egymással: mini fénykardpárbajt vívtak.

2017-ben aztán a szintén brit John Boyega árulta el egy panelbeszélgetésen, hogy nemcsak körbevezették az öröklési rendben II. Erzsébet halála óta második Vilmost és öccsét, hanem a fivérek első rendi rohamosztagos páncélban egy jelenetben is szerepeltek. Végül a jelenetet kivágták a filmből, de Az utolsó Jedik dvd-változatáról a netre is felkerült:

Ugyan a királyi család tagjai végül nem kerültek be a Star Warsba, II. Erzsébet ihlette a messzi-messzi galaxis egyik uralkodói sarjának ruházatát. Michael Kaplan, Az utolsó Jedik jelmeztervezője 2017-ben a Fashionistának adott interjújában beszélt arról, miként alkották meg a Carrie Fisher által megformált Leia Organa tábornok öltözékét:

  • „Rian [Johnson rendező] azt akarta, hogy királyibbnak tűnjön, […] hercegnősebbnek. Ezért úgy gondoltam, hogy a köpenyek jó megoldást jelenthetnek, különösen, amikor a barlangban és a csatatéren van. Vannak képek II. Erzsébet királynőről, amelyeken katonai köpenyt visel, ez inspirált engem.”

Azaz a 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet nemcsak a világtörténelem eseményeire volt hatással, hanem a messzi-messzi galaxis világára is. A II. Erzsébet testvére előtt megviccelt Mark Hamill így emlékezett meg a néhai királynőről pénteken:

„»Miután 25 évesen elfoglalta a trónt, Erzsébet elképesztő módon 70 éven át uralkodott.« Egy rendkívüli élet. Egy rendkívüli vezető.” 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4417927983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása