Rebo.hu

Wullf Yularen: a klónháborúk admirálisától a birodalmi hírszerzésig

2022. augusztus 01. - DanCarver

wullf-yularen.jpg

Hétről hétre visszatérünk az előzménytrilógia időszakába A klónok háborúja hetedik, egyben záró évadjával. A minap véget ért Ahsoka story-arc elején, a hatodik epizódban felbukkant egy ismerős karakter, Wullf Yularen admirális is. De ki is volt ő, melyik művekben szerepelt korábban és milyen szerepe volt a messzi-messzi galaxisban?

A háttérben meghúzódó főtiszt

Yularen admirális már a kezdetektől fogva része a Skywalker sagának, ugyanis a karakter már az Egy új reményben is látható volt a Halálcsillag tisztikarának tanácskozásán, Tarkin nagymoff és Darth Vader mellett. A karakter neve ekkor még ismeretlen volt, a jelenetben nem volt fontos szerepe.. Yularent az akkor már idős Robert Clarke brit színész alakította és a tárgyalóteremben Conan Antonio Motti mellett láthattuk, akit ugye Vader nagyúr rendre utasított az Erő segítségével.

A karakter mindössze még egyszer felbukkant az epizódban, a liftek mellett haladt el a folyosón, a rohamosztagosnak öltözött hőseink Han, Luke és persze Csubakka mellett.

A bővített univerzumban viszonylag keveset foglalkoztak vele, sem könyv, sem képregény nem említette.

Egészen addig amíg a Decipher vállalat 1995-ben el nem indította a Star Wars Customizable Card Game című gyűjthető kártyajáték sorozatát, amely az eredeti trilógia mellett olyan aktuális művekhez is folyamatosan szolgáltatta a gyűjthető kártyákat, mint a Shadows of the Empire vagy később a Baljós árnyak. A sorozat hat évet élt meg és ebben nevezték először a karaktert Wullf Yularennek. Innen már további háttérkönyvek, mint a Star Wars Encyclopedia és a Star Wars: The Complete Visual Dictionary is ezen a néven hivatkoztak a karakterre.

Dave Filoni adott neki hátteret, személyiséget

Komolyabb szerepet csak 2008 után kapott, mikor Dave Filoni és George Lucas fontos karakterré emelték A klónok háborúja animációs sorozatban. A fiatal Wullf Yularen a sorozatban már a kezdetektől fogva Anakin Skywalker alatt szolgált a Resolute csillagromboló admirálisaként. A tehetséges Yularen fiatal kora ellenére igen tapasztalt, veterán hajós volt, a klónháború előtt győztesként került ki a Malastare-i szorosnál vívott csatából, amelyben Trench admirális flottájával ütközött meg. A christophsisi csatánál az egyik legfiatalabb admirális volt, aki egy Venator osztályú csillagrombolót kormányozhatott. Pontosan nem tudjuk, mikor született, de a klónháború kitörésénél a harmincadik és negyvenedik standard évnyi születésnapjánál tarthatott. 

A sorozat során Yularen és Skywalker kapcsolata egyre barátságosabb lett, miközben végig megmaradt a kölcsönös tisztelet közöttük.

Yularen volt a köztársasági flottában azon kevesek egyike, akik jól viselték Anakin unortodox taktikáit

és a csaták sikeres kimenetele sokszor ennek a két kiváló pilótának volt köszönhető. Tom Kane kölcsönözte a hangját, aki a sorozat narrátora is volt egyben. A hatodik évadra már igencsak megőszült az admirális, ez jól látszott rajta az Unknown című epizódban.

Dave Filoni itt nem állt meg, ugyanis  komolyabb szerepet szánt neki a Lázadók animációs sorozatban is,  ahol a harmadik évadban Thrawn admirális mellett láthattuk viszont. Itt már az Egy új reményből ismert külsőt kapta a karakter, hogy meglegyen a folytonosság.

A volt admirális a Galaktikus Birodalomban már más pozíciót töltött be. A Köztársaság és a Jedi Rend bukása után hűséget esküdött Palpatine császár új rezsimjének, főként a Birodalmi Biztonsági Hivatal (továbbiakban BBH) ezredeseként teljesített szolgálatot és összekötő volt a Haditengerészeti Hírszerző Ügynökségnél is.

Ő képezte ki többek között Alexandr Kallus ügynököt is, aki később a lázadókhoz csatlakozott a Fulcrum álnév alatt. Yularen a Birodalomban továbbra is admirális volt, de a katonai tevékenysége helyett itt inkább belbiztonsági, hírszerző tevékenységet folytatott.

Már a Köztársaságban is szolgált a Szenátusi Biztonsági Hivatalnál, a BBH ennek utódszervezete értelemszerűen. Thrawn és Yularen közös múltját a Timothy Zahn féle új Thrawn-könyvtrilógia és az alapján készült Marvel-képregény (szintén Thrawn címen) dolgozta fel, de az admirális megjelent még a Sötét tanítvány és a Tarkin regényekben is. Ezek a művek kötötték össze az előzménytrilógia és a Lázadók sorozat eseményeit, így  még teljesebb képet kaptunk Yularen személyiségéről és életéről.

Legutóbb A klónok háborúja hetedik évadjában, a Deal No Deal című epizódban láthattuk viszont az őszülő admirálist Anakin Skywalker oldalán. A rövid jelenetben Ahsoka Tano és a Martez nővérek éppen készültek elhagyni Coruscantot, de véletlenül beléptek a katonai légtérbe. Yularen tüzet akart nyitni rájuk, de Anakin lebeszélte erről és továbbengedte volt padawanját.

Egy Noah nevű rajongó a Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy a karakter mennyit öregedett a klónháborúk évei alatt.

Az admirális életét vesztette az első Halálcsillag elpusztításánál és hatalmas űrt hagyott maga után a BBH vezetésében, amelyet részben Garrick Versio admirális igyekezett betölteni. Erről Christie Golden Battlefront II: Inferno osztag című regényében olvashattunk, amely az EA Battlefront II játékának előzménykönyve. A későbbi Utóhatás könyvek is említést tesznek Yularenről, így elmondhatjuk, hogy a kánonban igen részletesen foglalkoztak és kibővítették azt a karaktert, aki egy név nélküli statisztaként kezdte. 

Második világháborús egyenruha a messzi-messzi galaxisban

Külön cikket is megérne, hogy mi ihlette a birodalmi egyenruhákat. Yularen esetében érdemes megemlíteni, hogy már az Egy új reményben is feltűnő volt az öltözéke a többi birodalmi tiszthez képest, ugyanis a karakter már ekkor is fehér zubbonyt viselt a többiek szürkés viseletével szemben. A birodalmi tiszti egyenruhát leginkább a második világháborús német Wehrmacht és náci egyenruhák ihlették. Tom Kane szinkronszínész szerint Yularen fehér zubbonyát a hírhedt és legendás Erwin Rommel tábornokról mintázták.

Egy másik érdekes hasonlóságra hívta fel a figyelmet a TheForce.net fórumában az egyik hozzászóló. Szerinte Yularen sokkal inkább hasonlít Joszif Visszarionovics Sztálin, a Szovjetunió kegyetlen főtitkárára. Az összehasonlítás inkább csak vizuális hasonlóságokat mutat az öltözékükben, a két karakter személyisége azért merőben eltér egymásétól.

A fekete nadrág és fehér zubbony lett a BBH tisztjeinek jellegzetes egyenruhája, amelyet először az admirálison láthattunk. Az Első Rend Biztonsági Hivatalának tisztjei is ugyanígy néztek ki később, mint Ansiv Garmuth ezredes Az utolsó Jedikben.

col_ansiv_garmuth.jpg

Mindenesetre az elmondható, hogy Wullf Yularen admirális külsőjét és személyiségét megannyi valós katonai vezető alapján formálhatták meg a Lucasfilmnél. A kánonban szépen kibontották a karakterét, komoly hátteret és személyiséget írtak neki.

Egy érdekes karakter a messzi-messzi galaxisban, reméljük még többször felbukkan a jövőben is.

(A cikk eredetileg a Ziro.hu oldalán jelent meg, 2020. április 12-én.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4717890277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása