Rebo.hu

10+1 színész aki több élőszereplős Star Wars karaktert is alakított

2023. március 27. - Castad

normal_video_thumbnail_1.png

A Mandalóri harmadik évadának negyedik epizódjában visszatért Ahmed Best, Jar Jar Binks megformálója, csak éppen a gungan helyett egy másik karakterét, Kelleran Beq jedimestert alakítva. Ennek apropóján összeszedtünk 10+1 színészt, akik egynél több karakter is megformáltak a messzi-messzi galaxisban!

Több médium foglalkozott már ezzel a témával, gyakran előkerült az elmúlt évek során. Mi a Looper 2018-ban frissített írását vettük alapul, melyet magunk is kiegészítettünk jó néhány névvel, az azóta eltelt 5 év fontosabb duplázásaival. A lista természetesen tovább gyarapítható!

1) Ahmed Best

Kezdjük is Ahmed Besttel! A legismertebb figurája természetesen Jar Jar Binks, ám emellett már A klónok támadásában felbukkant egy másik, cameo-szerepben is, ahol az Outlander Club egyik vendégét, Achk Med-Beqet alakította. Fontosabb szerepe lett azonban A Mandalóriban is látott Kelleran Beq, aki először a 2020-ben debütáló Star Wars: Jedi Temple Challenge című gyerekvetélkedőben bukkant fel. Best állítása szerint Med-Beq és Beq között van valami rokonság, ám ez nem kánon egyelőre.

making this up as I go : mndvx: Everything is going to be alright, kid....

2) Andy Serkis

A zseniális Andy Serkis – mindenki Gollamja – Snoke legfőbb vezérként jelent meg a Star Wars univerzumában, ahol Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik filmekben játszotta el az Első Rend vezetőjét, Palpatine bábját. A CGI karakter mellett Serkis egy másik szerepre is visszatért a messzi-messzi galaxisba, az Andor sorozatban Kino Loyt alakítva. Játéka egyszerűen lehengerlő volt az Andor börtönös epizódjaiban. CSAK EGY KIÚT VAN!

Andor Kino Loy GIF - Andor Kino Loy There Is One Way Out - Discover & Share  GIFs

3) Mark Hamill

Az efféle listán is előkelő helyen szerepel Mark Hamill, akiről természetesen elsőre mindenkinek Luke Skywalker ugrik be, nem véletlenül. Hamill azonban a zárótrilógiában további karaktereket is eljátszott, vagy legalábbis a hangját kölcsönözte azoknak. Ilyen volt Dobbu Scay Az utolsó Jedikben az az apróság, aki a canto bighti kaszinóban pénzt próbált dobálni R2-ba, illetve a Skywalker kora elején látott, lefejezett idegen lény, Boolio. Hamill ráadásul A Mandalóriban sem csak Luke-ot játszotta, de ő kölcsönözte a hangját az első évadban Chalmun kantijában felszolgáló droid csaposnak. Mindemellett Hamill A klónok háborúja animációs sorozatban is cameózott, ahol nem mást szólaltatott meg, mint Darth Bane-t, a Kettő Szabályát megalkotó legendás sith nagyurat.

Boolio Coolio GIF - Boolio Coolio Cool - Discover & Share GIFs

4) Silas Carson

Nemcsak a zárótrilógiában, de az előzményekben is láthatunk olyan színészt, aki egyszerre több karakterért is felelt. Ilyen volt Silas Carson is, aki egyszerre játszotta el Ki-Adi-Mundi jedimestert, Nute Gunray helytartót és Lott Dod neimoidiai szenátort, valamint Antidar Williams pilótát, aki a Qui-Gon Jin és az ifjú Obi-Wan Kenobi jedi követeket a Naboo fölötti tárgyalásra szállító hajót vezette.

Ki-Adi Mundi wird frei - Archiv - Legion of Sensei

5) Warwick Davis

Ugyancsak számos Star Wars karaktert alakított Warwick Davis, aki először A Jedi visszatér legfontosabb ewokjaként, Wicketként debütált a messzi-messzi galaxisban. Később a Skywalker korában is visszatért a szerepben, de közben több más karaktert is megformált. Ilyen volt a Baljós árnyakban Wald és Weazel, utóbbi később a Solo filmben is felbukkant.  Az ébredő Erőben Wollivant, a Zsivány Egyesben Weeteef Cyu-Beet, Az utolsó Jedikben Wodibint, míg a Skywalker korában Wizzich Mozzert játszotta. Ezek közül Wicket mellett talán Weazel a legjelentősebb élőszereplős Star Wars karaktere, mindemellett letette a névjegyét az animációkban is, ahol a legendás noghri harcosnak, Rukh-nak kölcsönözte a hangját.

The 25 best Star Wars GIFs in the galaxy

6–7) Anthony Daniels & Kenny Baker

A Star Wars két leghíresebb droidja, R2-D2 és C-3PO elválaszthatatlan páros, így mi is egymás mellett kezeljük őket. Az asztromech droidot a klasszikus és az előzménytrilógiában a mára már elhunyt Kenny Baker alakította, aki még tanácsadóként részt vett Az ébredő Erő R2-jának megformálásában is. Mindemellett A Jedi visszatérben egy további szerepe is akadt, az ewok Paploo-t alakította. Eredetileg Wicket szerepe jutott volna neki, de egy rossz chili dog és az azzal járó gyomorproblémája módosítottak a szereposztáson. 

Az R2 kotnyeles társát megformáló Anthony Daniels ugyancsak több szerepben bukkant fel a filmekben: az előzménytrilógiában a már Ahck Med-Beq társát, az ugyancsak az Outlander Clubban látott Dannl Faytonnit játszotta, aki később részt vett a Galaktikus Operaház azon alkalmán is, melyen Anakin Skywalker hallott Darth Plagueis tragédiájáról. Daniels egy harmadik karaktere, Tak a Solóban szerepelt, a kesseli fűszerbánya egyik rabja volt.

C3po GIFs - Get the best GIF on GIPHY

8) Jon Favreau

Jon Favreau és a Star Wars kapcsán mára kétségkívül mindenkinek A Mandalóri sorozat ugrik be először, melynek készítését showrunnerként felügyeli. Favreau a sorozatban Paz Vizsla hangját is kölcsönzi, akinek klántársát, Pre Vizslát is megszólította A klónok háborúja sorozatban. Favreau emellett a Solo: Egy Star Wars történetben is szerepelt, ahol az ardenniai pilóta, Rio Durrant hangjáért felelt. Favreau showrunner-társa, Dave Filoni szintén több szerepet vitt már a Star Warsban, ebből élőszereplős azonban csupán A Mandalóriban látott Trapper Wolf pilóta. Mindazonáltal feltehetően az Ahsoka sorozatban is számíthatunk rá Chopper hangjaként.

santiagogarcia

9) Wesley Kimmel

Az ifjú Wesley Kimmel egy friss színész a Star Wars háza táján. Leginkább A Mandalóri harmadik évadában lett nagyobb szerepe, ahol Paz Vizsla fiát/lelencét, Ragnart alakítja. A fiatal színész – aki külöben Jimmy Kimmel unokaöccse – azonban már a második Star Wars karakterét kelti életre Ragnar személyében, ugyanis már a Boba Fett könyvében is szerepelt, méghozzá a Boba történetében fontos szerepet játszó taszken fiút alakítva.

like stars in the galaxy. — Boba Fett and his Tusken kid

10) Jeremy Bullock

Boba Fettet megidézve jutottunk el listánk végére, annak utolsó két szereplőjéhez. A Star Wars leghírhedtebb fejvadászát A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben Jeremy Bullock alakította. Bullock azonban arcát is megmutatta az V. epizódban, csak épp egy birodalmi tisztet, Sheckil hadnagyot játszva, akit a Felhővárosban láthattunk. Bullock később A Sith-ek bosszújában is visszatért, a Tantive-III pilótáját, Jeremoch Coltont alakítva.

Best Boba Fett GIFs | Gfycat

+1) Temuera Morrison

És ha már Boba Fett, jöhet a +1 tagja a listánknak, Temuera Morrison, aki igazán sok karaktert játszott és minden bizonnyal még fog eljátszani a Star Warsban, s ehhez mégcsak különleges maszk, sisak vagy smink sem kell neki. Először A klónok támadásában láthattuk Morrisont, Jango Fett fejvadász szerepében. Jango lett a Köztársaság klónhadseregének alapja, így lényegében az összes klónt ő alakította (mégha A klónok támadásában mást is láthattunk klónként). A Sith-ek bosszújában legismertebb szerepe Cody parancsnok volt, de olyan további nevesített klónokat is eljátszott, mint Bogaras, Gree, Thire, Appo, Jag és Fox. A sok klónkatonán felül A Mandalóri második évadában már Jango nyersklónját Boba Fettet is eljátszotta, ahogy természeten a Boba Fett könyvében is. Mindemellett klónként is visszatért az új sorozatokban, az Obi-Wan Kenobiban egy veteránt alakított, míg A Mandalóri flashback jelenetében szintén Morrison volt az összes klón.

Like A Bantha GIF - Like A Bantha - Discover & Share GIFs

Listánk természetesen bővíthető, kommentekben várjuk a további neveket!

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9718080258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása